AcasăNewsUpdate. Şeful APIA, dat afară!/Lupu, audiat de Parchetul European

Update. Şeful APIA, dat afară!/Lupu, audiat de Parchetul European

sursa foto: Facebook/Florin Barbu

Schimbare la vârful Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Ministrul Agriculturii a semnat ordinul de demitere a lui Ionuț Lupu de la șefia APIA.

UPDATE 15.50: Șeful demis al APIA, audiat de Parchetul European

Șeful demis al APIA, Ionuț Lupu, ar fi audiat de cei de la Parchetul European, într-un dosar privind mai multe subvenții din agricultură, conform antena3.ro.

Ar fi vorba despre un dosar deschis de către reprezentanții Parchetului European, după ce două firme ar fi cerut subvenții în valoare de 6 milioane de euro.

Conform unor surse citate de site-ul menționat, acest dosar ar fi fost deschis chiar după ce Ionuț Lupu ar fi sesizat Parchetul în legătură cu suspiciuni privind subvențiile unei firme care ar avea legătură cu politicianul Paul Stănescu.

Mai precis, e vorba de o lege care a fost promulgată și, prin aceasta, cei care aveau mai multe terenuri și activități în Delta Dunării ar fi putut să ceară subvenții, însă cei de la APIA ar fi stopat plata acestora.


Directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Ionuţ Lupu, a fost demis, marţi seara, 20 februarie, de către ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu.

„Din cauza întârzierii plăţilor către fermieri şi a blocajului din sistem”

Oficialul guvernamental a anunțat și motivele care au dus la această decizie luată în cazul lui Lupu.

Am semnat ordinul de demitere al directorului general al APIA, Ionuţ Lupu, în această seară, din cauza întârzierii plăţilor către fermieri şi a blocajului din sistem. Am avut şedinţă în această seară despre plata subvenţiilor şi deblocarea noilor scheme pentru fermieri, dar acesta nici măcar nu a venit în instituţie.

Le-am dat termen celor de la APIA ca în două săptămâni să plătim Ajutoarele Naţionale Tranzitorii şi ecoschema PD-04 privind înverzirea”, a declarat ministrul Florin Barbu, pentru Agerpres.

Cine preia conducerea APIA

Potrivit precizărilor ministrului, foarte mulţi fermieri i-au cerut să facă schimbări la APIA din cauza blocajului existent în agenţie. Totodată, mai mulţi fermieri au cerut chiar revenirea lui Adrian Pintea la şefia APIA. Acesta este în prezent secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Conducerea APIA va fi preluată de către Cornel Turcescu, cel care a condus agenţia înainte de venirea lui Ionuţ Lupu. Însă posturile de conducere ale agenţiilor de plăţi din subordinea MADR vor fi scoase la concurs în cel mai scurt timp, a mai spus ministrul Florin Barbu.

author avatar
Andrei Coman
585 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger