AcasăNewsSeful ANRE: Nu vrem sa majoram preturile la electricitate si gaze in...

Seful ANRE: Nu vrem sa majoram preturile la electricitate si gaze in perioada urmatoare

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) nu intentioneaza sa majoreze preturile la electricitate si gaze in perioada urmatoare, dar nici nu se poate spune in prezent daca aceste preturi se vor dubla la finalul procesului de liberalizare, sustine seful ANRE, Dan Plaveti.

Guvernul a aprobat, miercuri, cu o intarziere mai mare de un an, proiectul de lege care reglementeaza sectorul energetic si liberalizarea preturilor reglementate, documentul fiind transmis Parlamentului spre aprobare in procedura de urgenta. Aprobarea actului normativ este necesara pentru ca Romania sa evite sanctiuni din partea Comisiei Europene prin declansarea procedurii de infringement.

Proiectul de lege prevede eliminarea tarifelor reglementate pana la sfarsitul anului 2013 pt clientii non-casnici si pana la sfarsitul anului 2017 pentru clientii casnici, calendarul propriu-zis de eliminare a acestor tarife urmand sa fie prezentat dupa avizul Parlamentului.

„In momentul de fata, referitor la preturi in general, ANRE intotdeauna monitorizeaza piata, dar in momentul de fata nu putem spune nimic despre o majorare. Nu intentionam sa miscam preturile in niciun fel in urmatoarea perioada”, a spus Plaveti.

Intrebat de jurnalisti daca este posibil ca, la finalul acestui proces de liberalizare a preturilor, sa rezulte dublare a pretului energiei electrice, seful ANRE a aratat ca nu se poate raspunde la aceste moment. „Sincer, nu se poate raspunde cu da sau nu, este o problema de presupunere. Se pot face oricate studii despre cum va evolua piata, sunt diferite modele, diferite predictii, dar nu pot confirma nici da, nici nu. Sunt ani cand, spre exemplu, am avut o hidroelectricitate foarte buna, cum a fost anul 2010, cand preturile in piata au fost chiar foarte mici, si am avut anul 2011, cand hidroelectricitatea a fost foarte proasta si atunci preturile au inceput sa creasca. De asemenea, in functie de noile investitii care vor exista, mediul concurential se va dezvolta, de aceea nu vedem neaparat niste majorari semnificative”, a afirmat Plaveti.

El a amintit in acelasi timp ca vor fi aplicate si o serie de facilitati non-financiare, de genul interzicerii deconectarii de la electricitate pentru persoanele care au nevoie de aparate de respirat, indiferent daca factura a fost sau nu platita. „S-a mai reglementat problema legata de dezvoltarea retelelor de energie electrica si se instituie in sarcina distribuitorilor de a dezvolta retelele de energie electrica chiar in localitati, inclusiv in cazul in care nu este fezabil economic. Se pot face acele dezvoltari sau asocieri intre autoritatile locale si distrtibuitorii de eneregie electrica in vederea dezvoltarii de retele in localitati”, a adaugat Plaveti.

Preturile platite de populatie sunt reglementate in prezent de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, din considerente de protectie sociala, dar Comisia Europeana si Fondul Monetar International au cerut Guvernului sa liberalizeze preturile, pentru a le aduce la nivelul din blocul comunitar.

author avatar
National
109 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger