AcasăNewsȘeful ANPM : „E plin de mașini GPL în parcările subterane, desi...

Șeful ANPM : „E plin de mașini GPL în parcările subterane, desi accesul lor e interzis. Nu sunt controale”

De la vârful Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM) se face un apel la administratorii spațiilor de parcare să ia măsuri pentru respectarea interzicerii accesului mașinilor GPL în subteran, pentru a preveni eventuale accidente. „E plin de mașini GPL în parcările subterane, desi accesul lor e interzis. Nu sunt controale”, afirmă șeful ANPM.

Președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), Laurențiu Alexandru Păștinaru, face apel la administratorii acestor spații de parcare – fie ei agenți economici, instituții publice sau asociații de proprietari – să ia măsuri pentru respectarea interzicerii acesului mașinilor GPL în subteran, pentru a preveni eventualele accidente.

Este interzisă folosirea parcărilor subterane de vehiculele cu instalație GPL, dar deținătorii acestor spații merg pe încredere și consideră că doar prinzând această interdicție în Regulamentele de parcare, nu au nici o răspundere în cazul unui accident nefericit. E plin de mașini GPL în parcările subterane, desi accesul lor e interzis. Nu sunt controale. Sigur, poate unora li se va părea o muncă, o cheltuială sau o responsabilitate în plus, dar consider că ar fi un gest de normalitate să le amintească mai mult utilizatorilor parcării de această interdicție, prin anunțuri cât mai vizibile și chiar prin verificări aleatorii.

Fac un apel către administratorii parcărilor: luați măsuri pentru respectarea interzicerii acesului mașinilor GPL în subteran, pentru a preveni eventualele accidente!”, a declarat Laurențiu Alexandru Păștinaru, citat într-un comunicat de presă transmis, luni, de ANPM.

Președintele ANPM: Nu are nimeni nimic cu mașinile GPL

Șeful ANPM este de părere că niciun conducător auto nu caută regulamentul de parcare al unui mall, înainte de a merge la cumpărături. Iar mulți dintre cei care dețin mașini cu GPL nu sunt conștienți de ce ar însemna o explozie în subteran – se mai transmite în comunicat.
Oficialul a oferit și mai multe explicații de natură tehnică. Cu accent pe riscul apariției unei degajări accidentale de gaz din sistemul mașinii, în parcările subterane.

În cazul mașinilor echipate cu astfel de instalații, unul din cele mai importante pericole este degajarea accidentală de gaz din sistemul mașinii. Dacă în aer liber gazul s-ar dispersa mult mai ușor datorită curenților, în parcările subterane lucrurile nu stau la fel. Gazul petrolier lichefiat este mai greu decât aerul și, prin urmare, rămâne ca un nor invizibil și inflamabil, în garaj, în cazul unei scurgeri în sistemul de combustibil, spre deosebire de metan, de exemplu, care este mai ușor decât aerul, iar dacă iese din rezervor se ridică și este evacuat prin sistemul de ventilație. Nu are nimeni nimic cu mașinile GPL, sunt bune pentru mediu, dar trebuie să ne obișnuim ca atunci când regula interzice intrarea mașinilor care funcționează cu gaz, să respectăm acest lucru”, a mai spus președintele ANPM, oficialul subliniind că mașinile GPL chiar sunt o soluție salvatoare pentru reducerea poluării și cheltuielilor pentru combustibil.

Mai multe studii realizate la nivel european au arătat că gazul petrolier lichefiat poluează mai puțin decât benzina și motorina, având un proces de ardere mult mai curat decât al altor carburanți din combustibili fosili – se menționează în același comunicat. De asemenea, GPL nu conține substanțe periculoase precum benzen, sulf sau plumb și are o ardere completă, fiind considerat cea mai bună variantă de alimentare, cu 15% mai puțin poluantă decât benzina, potrivit comunicatului ANPM.

1.155 afisari

9 COMENTARII

  1. Toti rapanosii de taximetristi au masini pe GPL si parcheaza fara griji la subsolul molului atunci cand merg la pacanele.

  2. Masini gpl sa ia foc din senin nu am auzit. Dar de masini electrice care sa ia foc prin parcari sau pe drumuri am auzit/vazut. Deci…ce cauta masini electrice in parcari subterane? Puse si la incarcat/alt potential risc de incendiu.

    • Nu ia foc masina cu gpl ci scapa gaz, acesta se acumuleaza si se combina cu aerul in subsol si este un amestec potential exploziv.

  3. Frate ai dreptate..Suntem cu chilotei lin vine la granița și noua ne arde de gaz… Mai plecați dragu din posturile de conducere și coborâți printre oameni pupincuriștilor… Va place când apăreți pe sticla jegoșilor nu faceți absolut nimic. Închideți va gura că putem a supt de….p. Nu toți suntem hoți că voi. Spre deosebire de voi, Noi muncim.Aparati dragu tara asta lăsați gazul liber.

  4. Nu ia foc masina cu gpl ci scapa gaz, acesta se acumuleaza si se combina cu aerul in subsol si este un amestec potential exploziv.

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

Spaimă într-un bloc din Galați. O femeie a fost dusă la spital, în urma unei explozii produse într-o garsonieră

Au fost momente de spaimă pentru locuitorii unui bloc din municipiul Galați. O femeie a ajuns în grija cadrelor medicale.Pompierii au fost chemați să...

Supărare mare la o biserică din Târgu Jiu, chiar de Sfântul Andrei. A fost chemată poliția

În timp ce în alte lăcașuri de cult din țară s-au ținut slujbe în tihnă încă de la primele ore ale zilei de joi,...