AcasăNewsSeful ANI, incatusat de DNA pentru un prejudiciu de 75 de milioane...

Seful ANI, incatusat de DNA pentru un prejudiciu de 75 de milioane de euro

Unul dintre oamenii care au facut, in ultimii ani, agenda Directiei Nationale Anticoruptie, devenind astfel dusmanul multor politicieni sau sefi de institutii, a cazut acum in ghearele DNA. Seful Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu, a fost retinut cu tam-tam, ieri, de procurorii anticoruptie, fiind acuzat de trei fapte de abuz in serviciu si un prejudiciu de 75 milioane de euro in dosarul retrocedarilor ilegale de la ANRP.

Seful ANI, Horia Georgescu, s-ar fi opus retinerii si de aceea a fost incatusat cu mainile la spate

Luat de la primele ore ale diminetii cu mandat de aducere pentru audieri, Horia Georgescu a iesit cateva ore mai tarziu cu mainele incatusate la spate. Desi mai toti cei care au fost retinuti pana acum de DNA au avut mainele incatusate in fata, Georgescu a beneficiat de alt tratament din cauza ca s-ar fi opus retinerii.

Teren cumparat cu  2,7 milioane euro, supraevaluat de ANRP cu peste 80 milioane euro

Seful ANI este acuzat de trei infractiuni de abuz in serviciu, fapte pe care le-a savarsit in perioada in care era membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor. Alaturi de alti membri ai Comisiei ANRP, Horia Georgescu a aprobat despagubiri pentru trei imobile, pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerintele legii, supraevaluand aceste bunuri cu aproximativ 75 de milioane de euro, potrivit DNA. Potrivit unor surse judiciare, in unul din dosare, Matilda Olosuteanu si Elena Ghetu au cedat un teren de 21 ha in Cernica cumparatorului de drepturi litigioase Valentin Visoiu, pentru suma de 2.713.500 euro, iar la ANRP terenul a fost evaluat la 375.050.942 lei (peste 80 milioane euro). Valentin Visoiu a transmis catre Adrian Gheorghe Manole si Florin Serban Barbu o cota parte de 12%, respectiv 17% din drepturile litigioase, care faceau obiectul cererii de despagubire in dosarul 13653/FFCC/2008, acesta pastrand la randul sau o cota parte de 71%. In al doilea dosar, Mircea Adrian Victor Bortica si Anca Valentina Bortica au primit o despagubire din partea ANRP de 84 milioane lei pentru un imobilul in suprafata de 55.390 metri patrati, situat in Bucuresti, sos. Oltenitei.

Fost consilier in Ministerul de Interne, Ingrid Mocanu Popa, se declara nevinovata

In al treilea dosar, Tudor Constantin a cesionat cu titlu gratuit fiului sau, Aurel Constantin, la 7 ianuarie 2008, drepturile asupra unui teren. Aurel Constantin a solicitat solutionarea cu prioritate a dosarului, motivand cu „starea de sanatate foarte subreda” a tatalui sau si cu varsta inaintata, atasand cererii un certificat medical, conform caruia Tudor Constantin suferea de mai multe afectiuni. Procurorii precizeaza ca valoarea totala la care au fost evaluate imobilele supuse despagubirii s-a ridicat, conform expertilor evaluatori, la suma de 129.709.168 de euro (467.448.907 lei). „Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor a emis in cazul celor 3 dosare titluri de despagubire, supraevaluand bunurile imobile respective cu suma totala de aproximativ 75.000.000 euro, cu aceasta suma fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obtinerea unor despagubiri necuvenite de catre titularii si cesionarii drepturilor de despagubire”, au conchis procurorii.

Ingrid Mocanu Popa, a doua retinere dupa Georgescu

In acelasi dosar, a fost retinuta si fosta consiliera in Ministerul de Interne, Ingrid Mocanu Popa, ea fiind acuzata tot de abuz in serviciu. „Nu am facut nimic. Sunt faptele evaluatorilor. Eu nu am produs niciun prejudiciu”, a spus Ingrid Mocanu Popa la iesirea din DNA. Ingrid Mocanu Popa a fost vicepresedinte al ANRP din iunie 2008 pana in martie 2009, fiind eliberata atunci din functie prin decizie a premierului Emil Boc. Ingrid Mocanu Popa este urmarita penal si in dosarul in care este acuzata ca, impreuna cu fostul secretar general adjunct din MAI Mihai Sova, ar fi fotocopiat documente cu informatii nepublice pentru a obtine foloase si au luat informatii din documente ale DNA care priveau doua dosare. De asemenea, si fostul presedinte al ANRP, Ingrid Zaarour, a fost pusa sub control judiciar in acelasi dosar in care Horia Georgescu a fost retinut. La audieri a fost adus si deputatul PNL Theodor Catalin Nicolescu, vicepresedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor.

[poll id=”962″]

author avatar
Nicole Ionescu
2.856 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger