AcasăNewsSefii RADET: "Exista un risc real ca bucurestenii sa ramana fara caldura...

Sefii RADET: „Exista un risc real ca bucurestenii sa ramana fara caldura la iarna”

Conditiile meteorologice s-au inrautatit in Bucuresti, in ultimele zile, iar locuitorii Capitalei isi fac griji in legatura cu ce se va intampla la iarna.

Semnalele de la RADET nu sunt deloc imbucuratoare, sefii institutiei tragand un nou semnal de alarma in legatura cu posibilitatea ca bucurestenii care stau la mana sistemului central sa nu primeasca agent termic la iarna.

„Gradul de incasare la Bucuresti este de este 95%. Deci exista obligatia morala sa le asiguram agentul termic pentru ca este cel mai inalt grad de incasare din tara. Insa, la Bucuresti, in ultimii ani, investitiile au tins spre zero. Din cei 3.000 de kilometri de retea de transport, doar 8% sunt reabilitati, peste 70% din retea este mai veche de 40 de ani, si-a depasit durata de viata. Nu este nicio surpriza in aceste conditii ca exista un risc real ca in aceasta iarna sa nu se asigure continuitatea alimentarii cu energie termica a populatiei”, a explicat Gabriel Dumitrascu, presedintele Consiliului de Administratie al RADET Bucuresti.

Dumitrascu a explicat si de ce s-a ajuns ca sistemul termic din Romania sa intre in colaps: „in ultimii ani nu s-a inteles ce inseamna cogenerarea de inalta eficienta si de ce subventionam acest sistem. La nivel national exista un mecanism agreat de ANRE prin care o parte din costurile aferente zonei de productie de energie, zona de cogenerare, se descarca pe MW-ul termic. In Bucuresti, MW-ul termic reglementat costa 216 lei, iar MW-ul electric in bugetul ELCEN este 170 de lei. Peste tot, de aici pana la Atlantic, MW-ul termic este mai ieftin decat cel electric. Altfel nu ar fi nimeni nebun sa promoveze cogenerarea ca solutie”.

author avatar
Cristi Ionita
200 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger