AcasăNewsȘefii ASF, plătiți cu zeci de mii de euro ca să protejeze...

Șefii ASF, plătiți cu zeci de mii de euro ca să protejeze firmele de asigurări

ASF are peste 25.000 de reclamații pentru dosare de daune neplătite de asigurători

Reprezentanții consumatorilor, ai service-urilor auto și ai transportatorilor cer Parlamentului să ia măsuri pentru a determina conducerea Autorității de Supraveghere Financiară să aplice legea și să nu mai protejeze firmele de asigurări. Deși rolul șefilor ASF, plătiți cu salarii de zeci de mii de euro, este acela de a sancționa derapajele firmelor de asigurări, absența măsurilor a făcut ca numărul reclamațiilor să explodeze.

Anul trecut, românii au depus la Autoritatea de Supraveghere Financiară peste 25.000 de reclamații împotriva firmelor de asigurări. Cifra este imensă, dacă ne raportăm la Germania, de exemplu, care are doar 30 de reclamații pe lună la 80 de milioane de polițe. Creșterea numărului de petiții adresate de români ASF este o dovadă clară a faptului că legea nu este aplicată, ne spun reprezentanții service-urilor auto și ai consumatorilor. ”Ar fi trebuit să existe 25.000 de sancțiuni, pentru fiecare dosar de daună nerezolvat, așa cum este prevăzut în lege, dar lucrul acesta nu se întâmplă. Dacă ASF nu dă sancțiuni, comportamentul firmelor de asigurări nu se va schimba, iar consumatorii vor avea de suferit. Piața de asigurări a devenit un teatru de război, în care unii participanți încalcă legea și se îmbogățesc mai mult ca niciodată, iar alții sunt victime condamnate. Cei responsabili de apărarea victimelor, adică cei de la ASF, s-au coalizat cu unele firme de asigurări, marii îmbogățiți. Din acest motiv, consiliul ASF trebuie revocat, iar instituțiile cu rol de combatere a corupției, să acționeze. Aș întreba-o pe doamna Elena Dascălu, prim-vicepreședintele ASF, dacă nu îi este rușine să aibă salariul net mai mare decât amenzile date într-un an întregii piețe de asigurări de către ASF. Parlamentul, singura instituție care poate controla ASF, trebuie să ia urgent măsuri, în caz contrar, industria auto, cu peste 500.000 de angajați și cu contribuții de peste 15% din PIB-ul României, va intra în faliment în perioada următoare”, ne-a declarat Florin Pandele, vicepreședintele Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR).

25.000 de plângeri penale

Faptul că salariile celor de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) sunt plătite chiar de firmele de asigurări este, într-adevăr, o gravă anomalie. Însă aceasta nu explică întru totul lipsa de reacție a șefilor ASF față de abuzurile societăților de asigurări. Pentru că salariile conducerii ASF variază între 17.000 de euro și 22.000 de euro lunar, iar mandatele la conducerea instituției sunt decise de Parlament pentru o perioadă de cinci ani. ”Într-un singur an, s-a reușit performanța negativă de a se înregistra la ASF de la 10.000 la 25.000 de reclamații. Neavând cine să îi controleze și cine să îi tragă la răspundere, cei din conducerea ASF încalcă legea neaplicând sancțiuni. Și astfel, cele două societăți, Euroins și City, care au 70% din piața de asigurări, încalcă legea, știind că nu vor primi niciun fel de sancțiuni din partea Autorității de Supraveghere Financiară. Probleme au mai fost, dar ceea ce se întâmplă astăzi la ASF este mai rău ca niciodată. Legea spune că, dacă nu ai achitat la timp și integral despăgubirea, ești sancționat. Dacă tu, ASF, nu ai sancționat asigurătorul, atunci toți cei 25.000 de oameni care au reclamat firmele de asigurări ar trebui să le facă plângeri penale celor din conducerea ASF, pentru abuz în serviciu. Este singura soluție care a mai rămas, în speranța că lucrurile se vor schimba. Mai mult, ultima lovitură pe care au aplicat-o cei de la ASF a fost decizia departamentului juridic de petiții, care se află în subordinea prim-vicepreședintelui Elena Dascălu, de a nu mai recunoaște cesiunea de creanțe. Doamna Dascălu, văzând că s-a ajuns la 25.000 de petiții, în loc să-și dea demisia, s-a gândit că poate să pună piedici celor care fac petiții la ASF, ca să scadă numărul acestora”, ne-a mai precizat Florin Pandele, vicepreședintele COTAR.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.409 afisari

6 COMENTARII

  1. Niste gunoaie de oameni , nu pot intelege de ce se iau odata masuri impotriva acestor lichele .Puscaria sa i manance

  2. Cristi Roșu și Mădălin Roșu ar trebui anchetați împreuna cu Florin Golovatic. In America ar fi luat toți 3 câte 20 – 30 de ani de pușcărie!

  3. Înainte de a fi numita o noua conducere este obligatoriu sa vina procurorii DNA la ASF împreuna cu multe perechi de cătușe.

  4. VOI AIA DIN ASF PE CINE PROTEJATI ??,EU CRED CA VA PROTEJATI BUZUNARUL CONTUL CA SA SE INGRASE IN MOD NESIMTIT.
    TOATE ASIGURARILE SUNT O HOTIE .
    De curind a expirat o asigurare si duc sa o reinoiesc , ma uit pe ea belesc ochii cat cepele
    apartamentul meu crescuse pe noua oferta in suprafata cu 60% !!,ma uit in loc de 4 camere aveam doar 3 !!si in plus pusese baietii din burta sauna ,panouri solare si in loc de etaj 1+ mansarda pusese parter ;la evenimente pe linga cutremur,incendiu ,explozii baietii bagase alunecare de teren ,blocul fiind cladit pe ses nicidecum pe vro rapa !;continuam cu bazaconiile trecute in cererea de prelungire completata de ei si in oferta ;tot din burta au trecut inundatii sunt rauri in apropiere dar ar trebui sa se rupa un baraj ca apa sa creasca cu cca 6-7 m ca sa ajunga la mine pe strada !;acum vin in completare si cu boom sonic !si cadere de avioane !!.
    Cel mai apropiat aeroport este la 60 km si nu suntem pe culoarul de zbor !,

    Am respins oferta si formularul de cerere si am cerut sa fie asigurata locuinta numai pentru cutremur ,foc,explozie ,au revenit ca asa au ei in calculator ,bai nu intelegeti eu cer eu platesc ceea ce am cerut si nu pot sa semnez o cerere cu ABERATIILE VOASTRE ,
    din martie pana azi Allianz n-a venit cu alta oferta !!,am mentionat firma pentru ca fac dovada unei asigurari continue de peste 20 de ani !!,am toate asigurarile indosariate .
    HEI ASF se aude ??,pe cine reprezentati voi !!!.

  5. nici aici nu s a gasit unul care sa tina piept tot firmelor straine in majoritate sa nu ne mai jupoaie pe nedrept ,pt ca prin tarile lor nu fac ce fac in Romania!!!!!!!!!adica tradatori!!!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger