Dupa ore intregi de audieri, Patru a parasit sediul DNA Ploiesti marti seara tarziu, insotita de doi oameni ai legii, incatusata, ulterior fiind dusa intr-un centru de retinere, unde a ramas peste noapte.
La plecarea de la audieri, cu doar cateva zeci de minute inainte de miezul noptii, tanara a ales sa nu raspunda niciunei intrebari cu referire la situatia sa si la suspiciunile care se vehiculeaza in cazul de fata.
Ulterior, aparatorul sau legal, care a insotit-o la audierile de la Ploiesti, a anuntat ca sefa Autoritatii Electorale Permanente e gata sa demisioneze. „Doamna Ana Maria Patru, avand in vedere situatia juridica, a luat decizia de a-si inainta de indata demisia din functia de presedinte AEP”, a precizat avocatul.
La randul lor, procurorii au precizat faptul ca Patru a fost retinuta pentru trafic de influenta (3 infractiuni) si spalarea banilor (2 infractiuni), presupusele fapte fiind comise pe vremea cand tanara ocupa functia de vicepresedinte al institutiei pe care, in cele din urma, a ajuns sa o conduca, avand o functie cu rang de secretar de stat. „In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe din care rezulta ca masura retinerii este necesara in scopul asigurarii bunei desfasurari a procesului penal si al prevenirii savarsirii unor alte infractiuni, intrucat inculpata, prin prisma functiei detinuta in cadrul Autoritatii Electorale Permanente, ar putea influenta desfasurarea anchetei penale prin sugestionarea depozitiilor martorilor, cu atat mai mult cu cat exista indicii ca inculpata ar incearca sa ascunda mijloace materiale de proba”, au anuntat procurorii, intr-un comunicat emis miercuri. „De asemenea, masura luata de procurorii anticoruptie este proportionala cu gravitatea acuzatiilor, raportat la modalitatea de savarsire, cuantumul obiectului infractiunilor de coruptie (aproximativ 275.000 euro), implicarea mai multor persoane si societati intr-un circuit financiar fraudulos”, au adaugat procurorii.
Ana Maria Patru urmeaza sa ajunga, miercuri, in fata magistratilor Tribunalului Prahova, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile. Ramane de vazut ce anume vor decide judecatorii in privinta solicitarii anchetatorilor DNA.
Suspiciunile in cazul sefei AEP sunt grave. Si presupun faptul ca, potrivit DNA, aceasta ar fi primit 210.000 de euro – contravaloarea unui imobil in Bucuresti, dar si contravaloarea unei masini.
Iata ce au anuntat, seara trecuta, procurorii in cazul Anei Maria Patru:
„In perioada aprilie-iunie 2008, suspecta Patru Ana Maria, in calitate de vicepresedinte al Autoritatii Electorale Permanente (A.E.P.) – functie cu rang de secretar de stat – a pretins, iar in anul 2009 a si primit de la reprezentantii unei societati comerciale, suma de 210.000 euro reprezentand contravaloarea unui anumit imobil situat in mun. Bucuresti. In schimb, aceasta a promis ca va sustine derularea in bune conditii a unui contract incheiat de acea societate cu A.E.P., precum si ca va sustine societatea sa obtina si sa deruleze contracte viitoare, fapt care s-a si realizat.
In cursul anului 2009, suspecta Patru Ana Maria a disimulat provenienta sumei de 210.000 euro, prin folosirea unui circuit financiar fictiv constand in derularea unor operatii comerciale intre mai multe societati comerciale, intre care firma beneficiara a contractului cu Autoritatea Electorala Permanenta si o firma controlata de Ana Maria Patru prin sotul ei.
In cursul anului 2011, tot in calitate de vicepresedinte al A.E.P., suspecta Patru Ana Maria a pretins de la reprezentantii aceleiasi societati comerciale contravaloarea unui autovehicul marca Land Rover din care a primit suma de 15.000 euro, in schimbul promisiunii ca va sustine derularea, in bune conditii, a unor contracte de servicii, incheiate de societatea respectiva cu A.E.P. De asemenea, suspecta a promis ca va sustine societatea sa obtina si sa deruleze contracte viitoare, fapt care s-a si realizat.
In cursul anului 2011, in aceeasi calitate de vicepresedinte al A.E.P, suspecta Patru Ana Maria a pretins si a primit suma de 50.000 euro de la administratorul unei alte firme, intervenind in schimb la ministrul Economiei, astfel incat omul de afaceri sa fie primit in audienta, fapt care s-a si intamplat la scurt timp de la interventia Anei Maria Patru.
Cu banii proveniti din cele doua fapte de trafic de influenta descrise anterior a achizitionat un autovehiculul marca Land Rover, iar pentru a ascunde identitatea adevaratului proprietar si beneficiarul real al bunului cumparat, in acelasi an, Patru Ana Maria a inmatriculat autovehiculul pe numele unei alte persoane.”