AcasăNewsSedință de Guvern. Ludovic Orban: Trecem de la stare de alertă la...

Sedință de Guvern. Ludovic Orban: Trecem de la stare de alertă la stare de alertă maximă (VIDEO)

Executivul a adoptat, în ședința de Guvern desfășurată luni dimineață, hotărârea privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

La începutul reuniunii Cabinetului pe care îl conduce, Ludovic Orban a adus în discuție atât intrarea în vigoare a legii 55 privind instituirea stării de alertă, cât și chestiunea amenzilor. Totodată, premierul a cerut ministerelor și autorităţilor aflate în subordinea sau în coordonarea acestora mobilizare maximă.

Declarațiile făcute de Ludovic Orban la începutul ședintei Executivului:

„Am organizat ședința de guvern la această oră a dimineții ca urmare a intrării în vigoare a legii 55 privind instituirea stării de alertă. După analiza situației din punct de vedere legislativ, am hotărât să organizăm această ședință de guvern pentru a lua decizia instituire a stării de alertă, în conformitate cu prevederile Legii 55, care intră în vigoare începând de astăzi.
După cum bine știm, exista temeiul anterior, stabilit de Ordonanța 21; în schimb, după intrarea în vigoare a legii, pentru a nu avea niciun fel de comentariu, niciun fel de pe polemică privitoare la starea de alertă, pentru ca lucrurile să fie clare și să nu avem foarte multe, să spun, dispute și polemici, decizia de a institui starea de alertă prin hotărâre de guvern, în conformitate cu prevederile legii, este decizia pe care am adoptat-o.
Anterior ședinței de guvern, am convocat Comitetul Național pentru Situații de Urgență, pentru că în prevederile Legii 55, mai multe măsuri care sunt cuprinse în cadrul hotărârii de guvern aferente stării de alertă trebuie adoptate la propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență și, pentru a avea complet toate procedurile legale puse la punct şi respectate, am luat Hotărârea nr. 25 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență ca fundament pentru hotărârea de Guvern.
Odată cu adoptarea hotărârii de guvern, continuăm, practic, starea de alertă care a fost instituită prin hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, dar, ca să am o exprimare plastică, trecem de la stare de alertă la stare de alertă maximă, pentru că legea ne conferă toate pârghiile și instrumentele pentru a putea asigura respectarea măsurilor, a regulilor care sunt stabilite pentru a apăra sănătatea și viața oamenilor.
Vă infomez că, în această după-amizază, la ora 19:00, am convocat toate instituţiile statului cu drept de control, pentru a pune la punct un plan amănunţit de asigurare a respectării măsurilor cuprinse în starea de alertă, în cadrul hotărârii de guvern şi, în mod evident, şi în cadrul Legii 55.
De asemenea, toate ministerele care au atribuţii în cadrul stării de alertă trebuie să emită actele normative în baza legii şi a hotărârii de guvern, pentru a stabili toate regulile de desfăşurare a transportului public, de desfăşurare a activităţii în instituţii, în spaţiile comerciale, în centrele de îngrijire personală, în centrele de îngrijire a persoanelor vulnerabile. Toate ministerele trebuie să asigure şi să completeze, prin ordine comune, împreună cu ministrul sănătăţii, toate reglementările secundare, pentru a avea garanţia că, în fiecare loc, lucrurile se petrec astfel încât să împiedicăm la maxim riscul de răspândire a virusului.
Hotărârea de guvern conţine trei anexe, aşa cum prevede legea: anexa nr. 1- Măsurile de creştere a capacităţii de răspuns, anexa nr.2 – Măsuri pentru asigurarea rezilienţei comunităţilor şi anexa 3 – Măsuri pentru diminuarea impactului tipuluide risc. Hotărârea de guvern, odată adoptată, va fi transmisă parlamentului pentru a încuviinţa starea de alertă şi toate măsurile care se dispun în cadrul stării de alertă.
În următoarea perioadă, toate ministerele, toate autorităţile care se află în subordinea sau în coordonarea ministerelor trebuie să fie mobilizate la maxim. Ministerul Afacerilor Interne prin poliţie, jandarmerie, poliţia de frontieră şi prin toate structurile, inclusiv prin poliţia locală, care este subordonată operaţional poliţiei naţionale, va trebui să se implice cu toate forţele pentru a asigura respectarea regulilor. Majoritatea zdrobitoare a cetăţenilor, 98% dintre cetăţenii români sunt oameni cu respect faţă de lege, oameni care respectă regulile, oameni care au fost alături de noi şi a căror responsabilitate a contribuit la ţinerea sub control a epidemiei şi la diminuarea efectelor negative pentru sănătatea şi viaţa oamenilor.
Trebuie să fim în continuare alături de ei şi să-i ferim de unii care se pare că nu înţeleg, o minoritate care, din păcate, se manifestă de multe ori agresiv şi în sfidarea regulilor. Noi trebuie să fim de partea oamenilor corecţi, de partea oamenilor care respectă legea, a oamenilor responsabili, a oamenilor care contribuie la o conduită normală şi firească. Iar aici, trebuie să spunem încă o dată lucrurilor pe nume: cu cât controlăm mai bine răspândirea virusului, cu cât limităm efectele epidemiei mai mult, cu atât şansa de a reveni la normalitate este mai mare.
Pentru a putea adopta noi măsuri de relaxare începând cu data de 1 iunie, va trebui ca, în perioada asta, până în data de 1 iunie, măsurile de relaxare pe care le-am adoptat să nu genereze o creştere semnificativă a numărului de persoane infectate, pentru că altfel nu numai că nu putem să luăm alte măsuri de relaxare în continuare, ci există riscul să revenim asupra unor măsuri de relaxare care ar putea determina, din cauza unui comportament incorect şi împotriva regulilor, o creştere semnificativă a numărului de cazuri.
Ca atare, odată cu adoptarea acestei hotărâri de guvern, în baza legii, vă repet, avem la dispoziţie toate instrumentele legale necesare, inclusiv amenzile. Nu pot să nu fac o paranteză şi să nu vă spun că am rămas siderat când am văzut oameni care ne acuzau că de ce am dat amenzi, cum acum ne acuzau că de ce nu am dat amenzi, adică ‘ai bască, n-ai bască’. Amenzile sunt un instrument prin care cei care nu respectă legea pot fi determinaţi să aibă o conduită corectă, pentru că o conduită corectă din partea fiecărui cetăţean contribuie la sănătatea publică şi îi fereşte pe oamenii care sunt corecţi, care respectă legea şi regulile, să fie supuşi riscului de infectare. Din punctul meu de vedere, atât timp cât este evident că acest virus generează riscuri majore, inclusiv pentru viaţa oamenilor, mai ales pentru persoanele care au vulnerabilităţi sau alte boli, orice comportament care nu este corect şi care poate duce la infectarea concetăţenilor noştri este trebuie sancţionat. Aşa este normal, aşa este firesc. Suntem democraţie, dar nu suntem anarhie. Democraţia funcţionează în beneficiul celor care respectă legea, în beneficiul celor care respectă regulile şi noi, ca guvern, şi celelalte autorităţi care colaborează cu noi trebuie să fie în acest dispozitiv de asigurare a respectării legii şi, până la urmă, de a apăra viaţa şi sănătatea românilor. Vă mulţumesc!”

foto: gov.ro

author avatar
Andrei Coman
210 afisari

1 COMENTARIU

  1. Să mori tu??… acum te-a găsit alerta maxima??.. după prostia voastră cu diasporezii voștri din weekend… acum belește-i pe proștii care au stat în case două luni.. cât de jos poți să ajungi să-ți bați joc de propriul popor .. pentru mine ăia din vamă nu fac parte din Romania…punct…!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger