AcasăNewsSedinta comuna de la Iasi, primul pas in unirea Basarbiei cu Romania

Sedinta comuna de la Iasi, primul pas in unirea Basarbiei cu Romania

Prima sedinta comuna interguvernamentala dintre Romania si Republica Moldova, poate deschide o adevarata strategie de desprindere a regiunii dintre Prut si Nistru din sfera de influenta a Rusiei si „unirea” de Romania, in ceea ce priveste dependenta energetica si cooperarea la nivel inalt.

Un reputat analist politic de la Chisinau, Petru Bogatu, face pe blogul personal o foarte buna analiza a evenimentului desfasurat astazi la Iasi, in care guvernele Romaniei si Republicii Moldova sustin o sedinta comuna si semneaza mai multe proiecte deosebit de importante in domeniul energiei si integrarea europeana. Un alt element de o simbolistica importanta este ca reuniunea are loc la 200 de ani de cand partea de peste Prut a Moldovei a fost desprinsa din arealul teritorial al principatului roman si anexata fortat la  Imperiul Tarist.

Redam integral textul intitulat „Cum va arde gazul romanesc monopolul rusesc” publicat de Petru Bogatu pe blogul personal bogatu.voceabasarabiei.net.

***

Petru Bogatu

Maine, la Iasi, va avea loc sedinta comuna a guvernelor de la Bucuresti si Chisinau. Desi a fost pregatit fara tam-tam, acest eveniment are toata sansa sa marcheze o cotitura istorica in relatiile dintre cele doua state romanesti.

Un semnal strategic

Inainte de toate, trebuie spus ca reuniunea de la Iasi are o puternica conotatie simbolica. Mai intai, sedinta comuna va fi prima actiune de politica externa a noului guvern de la Bucuresti. Mai apoi, intalnirea va avea loc la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, ai carei absolventi sunt atat premierul roman Mihai Razvan Ungureanu, cat si omologul sau moldovean Vlad Filat.

Conteaza enorm ca dialogul bilateral intre cele doua guverne, potrivit sefului executivului de la Bucuresti, are o semnificatie aparte „atat ca semnal de ordin politic, cat si strategic”. In cadrul sedintei urmeaza sa fie incheiate mai multe acorduri. Va fi semnat, bunaoara, Planul de actiune pentru implementarea Declaratiei comune privind instituirea unui Parteneriat Strategic pentru integrarea europeana a Republicii Moldova.

Premierul roman Mihai Razvan Ungureanu

De asemenea, se va conveni asupra unei serii de proiecte transfrontaliere comune. Subiect de discutie vor fi sectorul energetic, transporturile, administratia, piata muncii, securitate sociala si educatia. Prefatand intalnirea, presedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a declarat ca la Iasi se vor discuta chestiuni concrete, una dintre ele fiind „coordonarea si conectarea sistemelor energetice ale Republicii Moldova si Romaniei.”. Asupra acestui din urma aspect merita sa staruim in mod special.

Vestea buna de la Marea Neagra

De buna seama, o prioritate a Chisinaului la ora actuala este integrarea sectorului energetic al Republicii Moldova in cel romanesc si european pentru a reduce dependenta economica de Moscova. Se urmareste relansarea liniei electrice de 60 km Suceava – Balti, constructia liniei electrice Falciu – Gotesti si, nu in ultimul rand, a gazoductului Ungheni-Iasi.
Asta cu atat mai mult cu cat la orizont se prefigureaza o adevarata rasturnare geopolitica. Avem sansa istorica de a ne rupe in sfarsit de Rusia printr-o posibila transformare a Romaniei intr-o putere energetica regionala. Vestea buna vine dinspre Marea Neagra.

Premierul Republicii Moldova Vlad Filat

Se confirma descoperirea anuntata anterior a unor importante zacaminte de gaze naturale in apele teritoriale ale Romaniei. Unul dintre acestea este deja o certitudine. Compania Petrom OMW, asociata cu renumitul concern american Exon Mobile, are concesiunea pentru exploatare, la peste 170 de km de tarm, a unui zacamant de circa 60-80 miliarde de metri cubi care, potrivit expertilor, ar scuti Romania, pentru o perioada de cel putin 20 de ani, de nevoia de a cumpara gaze naturale din Rasarit. Mai mult decat atat. Romania ar putea sa faca o bresa in monopolul „Gazprom”-ului, redevenind un exportator de gaze naturale, ceea ce-i va consolida economia nationala in cel mai substantial mod cu putinta.

Mana cereasca din zacamintele submarine

Lucrarile de valorificare a noilor resurse energetice, desi sunt in faza initiala, practic au demarat. Americanii au adus utilajul necesar forjarii la peste 3.000 de metri in adancime si cheltuiesc zilnic nu mai putin de un milion de dolari pentru intretinerea platformei maritime. „Vor fi miliarde de investitii acolo”, declara directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe. Si adauga: „Romania ar putea sa nu mai depinda de importurile de gaz”.

Zacamintele din Marea Neagra sunt, intr-adevar, ca o mana cereasca. Ca o minune care pica, in plina criza economica mondiala, in beneficiul intregului neam romanesc.

De altfel, spunea un scriitor latinoamerican, semnele de sus ne insotesc la tot pasul. Atata doar ca noi nu le vedem sau le ignoram. Acum insa, ca sa nu-l trecem cu vederea, semnul ne-a fost servit in forma unei oportunitati economice extrem de profitabile. Il va intelege oare si Chisinaul? Va avea minte sa nu dea binelui cu piciorul?

In noile imprejurari, integrarea Republicii Moldova in sistemul energetic romanesc este necesara, dar nu suficienta. Oricum ai da, Moscova va incerca sa ne scurtcircuiteze conectarea la resursele romanesti. De aceea, se impune o sincronizare, aliere si combinare rapida si aprofundata a celor doua state romanesti pe toate planurile. In primul rand, pe cel politic.

***

author avatar
Ciprian Purice
1.061 afisari

1 COMENTARIU

  1. Eu voi merge sa vizitez Republica Moldova. Sa stiti ca acolo sunt 30% care nu doresc legaturi pozitive intre cele doua tari surori.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger