AcasăNewsSectorul forestier avertizează. Politica verde a UE ne închide toată industria

Sectorul forestier avertizează. Politica verde a UE ne închide toată industria

Culmea culmilor. România a ajuns să importe lemn din Austria

Forestierii atrag atenția că sectorul se află în cea mai gravă situație din 1990 până în prezent. Sub pretextul stopării defrișărilor, din 2016 se tot iau măsuri pentru blocarea acestei industrii, în avantajul firmelor concurente din Austria și Germania, de la care am ajuns să importăm lemnul. Deși suprafața împădurită din România a crescut semnificativ, Comisia Europeană a blocat finanțarea sectorului forestier din țara noastră. Pe de altă parte, sabotajul vine și din interior, dat fiind că autoritățile au blocat, deliberat sau din incompetență, exploatarea lemnului.

Președintele Asociației Forestierilor din România (ASFOR), Ciprian Muscă, atrage atenția că sectorul se află într-un declin fără precedent, mai ales în urma dezinformărilor aruncate de ONG-urile de mediu și de concurența din celelalte țări. Suprafața împădurită în România a crescut, astfel că, din 1989 până în prezent, avem o creștere de 260.000 de ha de pădure.

În plus, mai avem 500.000 ha de terenuri de pășune și agricole acoperite cu vegetație forestieră, dar care nu sunt cuprinse în administrații silvice. ”Pe de o parte, au fost ceva finanțări în PNRR pentru împăduriri, dar, pe de altă parte, satul românesc se depopulează, iar depopulându-se, rămân terenurile nelucrate și, automat, pădurea își intră în drepturi, pentru că se extind în mod natural. Dacă ne uităm la politica Green Deal, vedem că Europa vrea să se decarbonizeze, deși produce doar 7% din CO2 de la nivel mondial. Pădurea și lemnul sunt singurele pe care le avem la îndemână pentru absorbția și stocarea carbonului, iar finanțările alocate construcțiilor din lemn, care ne-ar ajuta să atingem țintele, nu există.

Și atunci ne întrebăm cât de corect a fost scrisă politica verde a Europei și dacă nu cumva a fost scrisă pentru a încuraja consumul pe gaz. Este o politică verde care ne cam închide toate industriile, pentru că toată sarcina pe care o pune Comisia Europeană pe aceste industrii nu face decât să le scoată din piață, pentru că vor produce prea scump față de celelate țări din lume”, ne-a declarat președintele Asociației Forestierilor din România (ASFOR), Ciprian Muscă.

Numai România are interzis la exploatarea lemnului

Reprezentanții forestierilor se plâng că se chinuie de un an de zile să deblocheze și să dea drumul la o măsură de finanțare pentru utilaje forestiere pe fonduri europene, prin PNS.

”Lucrurile nu se mișcă deloc într-o direcție bună, sunt tot felul de proceduri birocratice numai ca să ne pună piedici. Am ajuns ca țara noastră, cu atâtea păduri, să importe circa 3 milioane de mc de lemn, iar dezinformările legate de defrișările masive sunt finanțate, de cele mai multe ori, de către concurenții noștri din celelalte țări. Anual, în industria forestieră se prelucrează 13 milioane de mc de lemn, din care 3 milioane vin din importuri din Germania, Austria, Cehia, Slovenia și Slovacia. În toată Europa se taie lemnul, numai la noi este o problemă. Este o acțiune a unor ONG-uri de mediu care aruncă pe piață tot felul de dezinformări.

Din 2016 promovăm numai combaterea tăierilor ilegale și am zis că și după finalizarea unui război începe reconstrucția. Ar fi momentul să începem să promovăm și măsuri de reconstrucție a sectorului forestier”, ne-a precizat Ciprian Muscă, președintele ASFOR.

Finanțarea, blocată de Bruxelles

La un moment dat, un ministru al Mediului de la noi a avansat o cifră uriașă legată de presupuse tăieri ilegale de păduri, care, până în ziua de azi, nu s-au dovedit, ne mai spune președintele ASFOR, Ciprian Muscă.

”Acele cifre ne-au blocat toate măsurile legate de finanțarea sectorului forestier. Noi am cerut prin PNRR aproape un miliard de euro pentru dezvoltarea sectorului forestier, însemnând dezvoltarea rețelei de drumuri forestiere, pentru că avem dea mai proastă rețea din Europa, dezvoltarea zonei de utilaje. Din ceea ce am propus noi nu s-a aprobat nimic, toți banii au mers pe împăduriri. Ceea ce noi am reușit să obținem a fost suma de 89 milioane de euro prin PNS pentru dotarea cu utilaje. În plus, din cauza acestor politici de mediu venite de la UE, care pun presiuni pe administrații, la ora actuală, procedura de mediu prin care trebuie să treacă amenajamentele silvice a blocat exploatarea.

Procedura la noi este atât de greoaie, încât multe dintre aceste amenajamente rămân neaprobate, ceea ce înseamnă milioane de mc de lemn pe care noi nu putem să-l exploatăm. Culmea este că acest tip de procedură nu a produs blocaje nicăieri în UE, ci doar la noi. Adică ne mai sabotăm și singuri”, a mai afirmat președintele ASFOR, Ciprian Muscă.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.