Forestierii atrag atenția că sectorul se află în cea mai gravă situație din 1990 până în prezent. Sub pretextul stopării defrișărilor, din 2016 se tot iau măsuri pentru blocarea acestei industrii, în avantajul firmelor concurente din Austria și Germania, de la care am ajuns să importăm lemnul. Deși suprafața împădurită din România a crescut semnificativ, Comisia Europeană a blocat finanțarea sectorului forestier din țara noastră. Pe de altă parte, sabotajul vine și din interior, dat fiind că autoritățile au blocat, deliberat sau din incompetență, exploatarea lemnului.
Președintele Asociației Forestierilor din România (ASFOR), Ciprian Muscă, atrage atenția că sectorul se află într-un declin fără precedent, mai ales în urma dezinformărilor aruncate de ONG-urile de mediu și de concurența din celelalte țări. Suprafața împădurită în România a crescut, astfel că, din 1989 până în prezent, avem o creștere de 260.000 de ha de pădure.
În plus, mai avem 500.000 ha de terenuri de pășune și agricole acoperite cu vegetație forestieră, dar care nu sunt cuprinse în administrații silvice. ”Pe de o parte, au fost ceva finanțări în PNRR pentru împăduriri, dar, pe de altă parte, satul românesc se depopulează, iar depopulându-se, rămân terenurile nelucrate și, automat, pădurea își intră în drepturi, pentru că se extind în mod natural. Dacă ne uităm la politica Green Deal, vedem că Europa vrea să se decarbonizeze, deși produce doar 7% din CO2 de la nivel mondial. Pădurea și lemnul sunt singurele pe care le avem la îndemână pentru absorbția și stocarea carbonului, iar finanțările alocate construcțiilor din lemn, care ne-ar ajuta să atingem țintele, nu există.
Și atunci ne întrebăm cât de corect a fost scrisă politica verde a Europei și dacă nu cumva a fost scrisă pentru a încuraja consumul pe gaz. Este o politică verde care ne cam închide toate industriile, pentru că toată sarcina pe care o pune Comisia Europeană pe aceste industrii nu face decât să le scoată din piață, pentru că vor produce prea scump față de celelate țări din lume”, ne-a declarat președintele Asociației Forestierilor din România (ASFOR), Ciprian Muscă.
Numai România are interzis la exploatarea lemnului
Reprezentanții forestierilor se plâng că se chinuie de un an de zile să deblocheze și să dea drumul la o măsură de finanțare pentru utilaje forestiere pe fonduri europene, prin PNS.
”Lucrurile nu se mișcă deloc într-o direcție bună, sunt tot felul de proceduri birocratice numai ca să ne pună piedici. Am ajuns ca țara noastră, cu atâtea păduri, să importe circa 3 milioane de mc de lemn, iar dezinformările legate de defrișările masive sunt finanțate, de cele mai multe ori, de către concurenții noștri din celelalte țări. Anual, în industria forestieră se prelucrează 13 milioane de mc de lemn, din care 3 milioane vin din importuri din Germania, Austria, Cehia, Slovenia și Slovacia. În toată Europa se taie lemnul, numai la noi este o problemă. Este o acțiune a unor ONG-uri de mediu care aruncă pe piață tot felul de dezinformări.
Din 2016 promovăm numai combaterea tăierilor ilegale și am zis că și după finalizarea unui război începe reconstrucția. Ar fi momentul să începem să promovăm și măsuri de reconstrucție a sectorului forestier”, ne-a precizat Ciprian Muscă, președintele ASFOR.
Finanțarea, blocată de Bruxelles
La un moment dat, un ministru al Mediului de la noi a avansat o cifră uriașă legată de presupuse tăieri ilegale de păduri, care, până în ziua de azi, nu s-au dovedit, ne mai spune președintele ASFOR, Ciprian Muscă.
”Acele cifre ne-au blocat toate măsurile legate de finanțarea sectorului forestier. Noi am cerut prin PNRR aproape un miliard de euro pentru dezvoltarea sectorului forestier, însemnând dezvoltarea rețelei de drumuri forestiere, pentru că avem dea mai proastă rețea din Europa, dezvoltarea zonei de utilaje. Din ceea ce am propus noi nu s-a aprobat nimic, toți banii au mers pe împăduriri. Ceea ce noi am reușit să obținem a fost suma de 89 milioane de euro prin PNS pentru dotarea cu utilaje. În plus, din cauza acestor politici de mediu venite de la UE, care pun presiuni pe administrații, la ora actuală, procedura de mediu prin care trebuie să treacă amenajamentele silvice a blocat exploatarea.
Procedura la noi este atât de greoaie, încât multe dintre aceste amenajamente rămân neaprobate, ceea ce înseamnă milioane de mc de lemn pe care noi nu putem să-l exploatăm. Culmea este că acest tip de procedură nu a produs blocaje nicăieri în UE, ci doar la noi. Adică ne mai sabotăm și singuri”, a mai afirmat președintele ASFOR, Ciprian Muscă.
Care va sa zica, Austria taie de la noi, apoi ne vinde lemnul?
Si acum ne intalnim pe soselele patriei cu camioane cu tonaj mare, pline cu lemne.
Mai, cum pro stia bantuie Guvernul…si face victime…
Simplu. România e o țară de prosti și sa nu-mi veniți cu aberațiile lui Puric.
Foarte bine! La cit ati furat, nici nu mai avem paduri.
blesteme:
numai mincinosi!
Domnul Muscă are perfectă dreptate, dezinformare cronică despre păduri și urși.
Cine câștigă nu știu, dar România a pierdit sigur.
Articol plin de minciuni sfruntate! Nu este adevarat ca suprafata forestiera s-a extins! Nu este adevarat ca in Romania este interzisa exploatarea lemnului! In Austria este interzisa, iar Austria spoliaza padurile romanesti pentru a se aproviziona! O tara fara paduri va avea probleme climatice, precum si probleme legate de animalele carora prin taierea padurilor le-am luat casa, iar acum vin peste noi, lucruri foarte vizibile in Romania!
Asfor se ocupa de autorizarea contracost a societatilor care au ca obiect de activitate exploatari forestiere.Nu inteleg de unde atata grija ca nu se mai explateaza in prostie si fara control.Cel putin 30%din totalul suprafetei exploatate est nelegala.Este parerea presedintelui asfor c a nu se taie padure nelegal.Sunt multe abuzuri dar le vom discuta intr-un cadru organizat.
Articol comandat de mafia lemnului.
Asta nu e schema cu oile luate aproape gratis din Romania, plimbate cu vaporul pana in apele internationale iar apoi intoarse pe post de oi importate din tarile arabe la pretz de camile ???
Cum ai putut scrie articolul asta?!
CULMEA CA HOTI NU SE POT OPRI DIN DEFRIȘAREA PĂDURI SĂ O DUCA ÎN AUSTRIA ?
Domnul Muscă are perfectă dreptate, dezinformare cronică despre păduri și urși.
Cine câștigă nu știu, dar România a pierdit sigur.
atata lucru bun sa faca UE, ca in rest este inamic care ne invadeaza tara cu non-europeni. Suntem in plina invazie si genocid, dar sa nu spuneti nimic, sa lasati romanii sa moara …
Foarte bine…sa stopeze tot
Nu mai tăiați pădurile, urmașii voștri nu vor mai avea tara de locuit în ritmul asta de despadurire. Austriecii nu sunt prosti de își conservă pădurile. Lăsați lacomiile de moment și gândiți-vă și la generațiile viitoare, sa nu trăiască în vre-un desert cumva.. Ma întreb câte grade or fi în Austria acum…
Important este sa aveți lemn ptr producția mărfurilor voastre. Ce contează de unde e lemnul?! Din Ucraina oricum il cumparam mai ieftin decât din România. Asa noi ne protejam pădurile, iar voi aveți materie ptr a va continua activitatea! Asa au făcut și vesticii cu pădurile lor. La un moment dat nu și le-au mai tăiat, ci au importat din țări mai sarace. Amintiti-va cum plecau vagoanele cu bușteni din România!!! Acum lucrurile s-au schimbat si la noi. Nu ne mai tăiem padurile, dar aducem lemnul necesar de la altii mai saraci si care nu au altceva cele exportat! Cum e mai bine…? Sa rămânem cu paduri si sa prelucram lemn adus din import, sau sa rămânem fără paduri, tăindu-le pe ale noastre ptr a prelucra lemn in fabricile de specialitatea?!
Cei care taie pădurile sunt ultima grija.Chiar doresc sa vad pusă la pământ aceasta așa-zisa industrie, sursă de îmbogățire pentru multi excroci. Dacă următorii 10 ani nu s-ar mai tăia și nu s-ar exportă lemnul la preț de bomboane agricole ,s-ar rezolva și problema spinoasă a urșilor.Si poate nu ar mai fi nici atâta seceta și alunecări de teren.Deci dezonorabilul domn Musca nu este decât reprezentantul celor care pentru un profit derizoriu sunt in stare sa vanda tara pe bucăți.Oricum România vinde pe nimic pădurile la alți și importa extrem de scump prefabricate și mobila.Nu mai găsești un OSB,un PAL su panel făcut în România.Si mobila care se mai fabrica in România este extrem de scumpă și cel mai adesea de calitate indoielnica
Cum justifici tu Musca nene ca in timp ce in Romania s-au defrisat milioane de mp de păduri care au fost exportate, avem chiar un excedent de material forestier.
Bah, tu esti in mintile tale sau jurnalistul asta ti-a pus vorbele in gura?
Sunteți buni de dat pe mana DNA ului…