Reprezentații Primăriei conduse de către Daniel Băluță au comunicat, marți, că Sectorul 4 al Municipiului București continuă investițiile de anvergură pentru regenerarea spațiilor publice pe care le administrează și devine astfel capitala Bucureștiului.
Proiectele, fără precedent în zona de sud a Capitalei, vor accelera procesul de recuperare a decalajului de dezvoltare pe care Sectorul 4 o înregistrează față de zona de nord a Bucureștiului și vor aduce cu sine mii de locuri de muncă foarte bine plătite și implicit o viață mult mai bună pentru oameni.
În aplicarea conceptului de „nou Bauhas european”, ce presupune ca orașele Uniunii Europene să-și consolideze economiile post-pandemie, dar și ca pas important în implemetarea proiectului „Green Deal”, Primăria Sectorului 4 a lansat ieri, 08 martie a.c., în SEAP o procedură de licitație deschisă privind proiecte de regenerare urbană ce însumează aproximativ un miliard de euro.
Proiectele, a căror realizare va fi încredințată prin procedura acordului cadru unui număr maxim de 20 de operatori economici, vor viza zece zone de interes ale sectorului 4, care necesită intervenții de tipul amenajărilor spațiilor publice, amenajarea de spații de recreere în aer liber, reabilitarea zonelor de circulație pietonală/rutieră, modernizarea curților unităților de învățământ, etc.
Totodată, pe lângă procedurile sus-menționate, pentru a căror finanțare a fost deja depusă la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene așa-numita „fișă pentru reforme și investiții”, necesară în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), la nivelul Sectorului 4 al Municipiului București sunt derulate și alte investiții cu o valoarea însumată de aproximativ 500 de milioane de euro. Acestea presupun reabilitarea termică a blocurilor de locuințe, modernizarea și reabilitarea unităților de învățământ (școli, grădinițe, creșe), precum și lucrări de modernizare, extindere și desființare parțială a construcțiilor din Ansamblul Piața Agroalimentară Berceni-Sudului. Finanțarea acestora este asigurată atât de la bugetul local, împrumuturi de la instituții financiare naționale sau internaționale, precum și din fonduri europene nerambursabile.
Băluță: Suntem pregătiți să continuăm să implementăm soluții concrete
„Respectăm mandatul pe care oamenii ni l-au încredințat și căutăm permanent soluții pentru a rezolva problemele cu care aceștia se confruntă în viața de zi cu zi. Ei ne-au transmis atât la vot, cât și personal, în cadrul întâlnirilor periodice pe care le avem, care le sunt prioritățile și este datoria noastră, la nivelul administrației locale să generăm proiecte de investiții în acest sens. Am arătat deja, în anii trecuți, că știm să folosim corect finanțările europene, în proiecte precum punerea în siguranță a școlilor și grădinițelor, a reabilitării termice a blocurilor, a creării de noi spații verzi sau a adaptării și modernizării infrastructurii rutiere. Acum, suntem pregătiți să continuăm să implementăm soluții concrete, care să genereze creșterea calității vieții oamenilor din sectorul 4, așa că invit operatorii economici să participe cu încredere și cu responsabilitate la procedurile de achiziție pe care tocmai le-am demarat”, declară Daniel Băluță, primarul sectorului 4.
Proiectul Uniunii Europene „Pactul verde european” sau „GREEN DEAL” reprezintă un set de inițiative și politici prin care Comisia Europeană și-a propus să transforme Europa în primul continent neutru din punct de vedere al climei și poluării, până în 2050. „Green Deal” este totodată cel mai ambițios proiect al UE din punct de vedere al bugetului alocat. Suma totală se ridică la 1.000 de miliarde de euro.
Noul Bauhaus european este un concept menit să ajute comunitățile să găsească cele mai bune soluții care să ne permită să trăim mai bine după pandemia de SARS COV 2. Odată cu implementarea acestuia, Sectorul 4 își propune să dezvolte un cadru inovator pentru a sprijini, a facilita și a accelera transformarea ecologică prin imbinarea sustenabilității cu estetica, constituind o punte între lumea artei și culturii, pe de o parte, și lumea științei și tehnologiei, de cealaltă parte.