Cauta

Secretul succesului. Cum a învins coronavirusul Coreea de Sud

Mulți vorbesc despre cum a învins coronavirusul Coreea de Sud, a doua țară din lume care a raportat această epidemie. Autoritățile de la Seul au primit laude din toată lumea, iar OMS le-a dat chiar exemplu de urmat. Dar, totuși, care este secretul succesului, cum de sud-coreenii au putut învinge virusul Covid-19, iar națiuni mult mai puternice, precum SUA și Marea Britanie, cad pradă haosului și neputinței? Ziarele americane scriu că, de fapt, nu este niciun secret, ci la mijloc stă rigurozitatea asiatică și conștiința lucrului bine făcut. Seulul demonstrează că este posibil să ții sub control epidemia de coronavirus și fără să pui lacăt economiei.

Primele semne apărute în Coreea de Sud au fost cu adevărat alarmante. La sfârșitul lunii februarie și începutul lunii martie, numărul de noi infecții cu coronavirus a explodat – de la câteva zeci, la sute și apoi mii. Punctul critic a fost atins pe 29 februarie, când s-au raportat 909 cazuri într-o singură zi, iar țara părea copleșită de situație. Dar în mai puțin de o săptămână, numărul infecțiilor s-a înjumătățit, iar după 10 zile a scăzut cu 75%! Cum a fost posibil așa ceva?

În timp ce OMS recomandă statelor lumii să urmeze exemplul sud-coreenilor, autoritățile de la Seul rămân în alertă și spun că succesele lor sunt tentative, nu certitudini. Rămâne un risc de reaprindere a focarului, mai cu seamă că epidemiile continuă să se dezlănțuie în țările din Asia de Sud-Est. Și, totuși, cazul trebuie analizat cu atenție fiindcă rezultatele sunt uimitoare și dau speranță. Lecția oferită de Coreea de Sud pare, în esență, simplă și accesibilă tuturor: acțiune rapidă, testare pe scară largă, identificarea contactelor și înțelegere din partea cetățenilor. Una peste alta, Coreea de Sud arată că virusul Covid-19 poate fi învins de o sănătate publică inteligentă, agresivă.

Lecția 1: interveniți rapid, înainte să fie o criză!

La două zile după ce primul caz de Covid-19 a fost confirmat, oficialii guvernului s-au întâlnit cu reprezentanții mai multor companii farmaceutice, cărora le-au cerut să înceapă imediat dezvoltarea kiturilor de testare pentru producția în masă. Într-o săptămână, deși în Coreea de Sud erau sub 100 de cazuri, mii de kituri de testare ajungeau în centrele „DSP-urilor” locale. Azi, în prezent, Seulul produce circa 100.000 de kituri de testare pe zi! Spre deosebire de europeni și americani, sud-coreenii au înțeles că trebuie să trateze epidemia de coronavirus izbucnită în Wuhan, China, ca pe o urgență și o amenințare națională.

Lecția 2: testare timpurie și de cât mai multe ori

Coreea de Sud a testat mult mai multe persoane decât orice altă țară din lume. În felul acesta, a dat șansa bolnavilor să se izoleze și să trateze imediat ce virusul a fost descoperit. În total, s-au efectuat peste 300.000 de teste, o rată pe cap de locuitor de 40 de ori mai mare decât cea a Statelor Unite ale Americii! „Testarea în masă este esențială pentru că duce la depistarea precoce a virusului, se reduce răspândirea lui și tratează rapid pacienții infectați”, afirmă Kang Kyung-wha, ministrul de Externe, care le-a dezvăluit englezilor de la BBC că „asta e cheia succesului împotriva Covid-19”.

Pentru a nu copleși spitalele și clinicile medicale, Seulul a deschis 600 de centre de testare ambulatorii. S-au verificat oameni inclusiv în cabine telefonice, stații de metrou sau autogări, chiar și la semafoare!

Lecția 3: identificarea contacților, izolarea și supravegherea

Când cineva a fost testat pozitiv, s-a declanșat investigația epidemiologică, adică procesul de identificare a traseului și persoanelor cu care proaspătul pacient a avut legătură. Identificarea contacților, izolarea și chiar supravegherea lor au fost etape esențiale în victoria împotriva coronavirus.

„La început, am făcut investigațiile epidemiologice ca polițiștii. Mai târziu, am dat și legi pentru a prioritiza securitatea socială asupra vieții private în momente de criză a bolilor infecțioase”, a spus dr. Ki. Într-un final, sud-coreenii au acceptat pierderea vieții private, ca un schimb necesar, sănătate contra intimitate. Cine a încălcat legea și a ieșit din izolarea la domiciliu a luat amendă 2500 de dolari!

Lecția 4: cereți ajutor cetățenilor, implicați-i!

Cum niciodată nu sunt suficienți lucrători în domeniul sănătății și nici camere video care să-i supravegheze pe toți cetățenii, autoritățile au fost nevoite să ceară populației să coopereze.

Oamenii au fost bombardați cu mesaje de avertizare și îndrumare spre centrele de testare. Oră de oră, pe telefoanele mobile și pe ecranele magazinelor din orașe, la televizor și chiar în difuzoarele de la metrou primeau alerte cu privire la ce trebuie să facă pentru a se feri de coronavirus – să nu iasă din case fără măști de față, să păstreze distanța de 1 metru față de cel din față etc.

„Această încredere publică a dus la un nivel foarte înalt de conștientizare civică și cooperare voluntară și doar a consolidat efortul nostru colectiv”, a declarat Lee Tae-ho, diplomat sud-coreean de rang înalt.

Cum România încă este la începutul „drumului”, mai are șanse să implementeze cu succes modelul sud-coreean. Pentru asta, totuși, ar fi nevoie de politicieni curajoși, demni, patrioți și care își doresc să salveze țara.

Ultimele stiri

  • Avertisment de la CNAS: „Atenție la înșelătorii! Casele de asigurări de sănătate nu solicită asiguraților informații despre conturi bancare”
  • „Școala românească nu are o direcție clară în fața consumului de droguri. Este grav” – Concluziile Conferinței Webdidactica, organizată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României
  • COD GALBEN de ploi, vijelii și grindină. Atenționarea meteo vizează 16 județe – HARTĂ/Cum va fi vremea în București
  •  Admiterea la liceu 2025. A fost publicată ierarhia absolvenților de clasa a VIII-a/Ce urmează pentru elevi
  • Dacian Cioloș, refuzat de un taximetrist la Aeroportul Otopeni/Ce a pățit șoferul de taxi – FOTO
  • Ce spune Grindeanu despre relaţia cu Bolojan: „Eu cred că oamenii nu se aşteaptă să fim prieteni” – VIDEO
  • Ce presupune reforma pensiilor speciale și la cât ar putea crește vârsta de pensionare. Ministrul Muncii: „Magistrații știu foarte bine la ce mă refer”
  • Dezvăluiri de culise în privința măsurilor fiscale. Grindeanu: Pîslaru a mers la Bruxelles și a venit de acolo cu un to-do list – VIDEO
  • Comunicat de presă KABE BOYS SRL
  • Comunicat de presă Ravlux Proiect SRL
  • Exit mobile version