AcasăNewsSecretarul general NATO, Jens Stoltenberg: Fara niciun dubiu, Rusia este responsabila de...

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg: Fara niciun dubiu, Rusia este responsabila de actiuni agresive in Europa

Oficialul Aliantei nord atlantice denunta tacticile Moscovei si vorbeste despre ”defensiva”. La fel si Putin

Alianta Nord-Atlantica nu doreste o cursa a inarmarii vizavi de Rusia lui Vladimir Putin, dar se vede obligata sa raspunda la ”actiunile sale agresive” in Europa, procedand la o intarire fara precedent a fortelor sale, a asigurat Stoltenberg.

Oficialul Aliantei nord atlantice denunta tacticile Moscovei si vorbeste despre ”defensiva”. La fel si Putin

”NATO nu va fi antrenata intr-o cursa a inarmarii, dar trebuie sa asiguram securitatea tarilor Aliantei”, a declarat Jens Stoltenberg inaintea reuniunii ministrilor Apararii de la Bruxelles. ”NATO trebuie sa raspunda cand  mediul de securitate se schimba fundamental”, a spus acesta amintind ca datele s-au schimbat din cauza crizei ucrainene, expansiunii ISIS, a razboiului din Siria si haosului din Libia. ”Anexarea unei parti dintr-un teritoriu nu este un act defensiv, este un act de agresiune”, a urmat insa Stoltenberg, apropo de Crimeea, calificand acest lucru drept ”o premiera dupa cel de-al doilea razboi mondial”, informeaza AFP. Dupa anexarea Crimeii de catre Rusia, in martie 2014, NATO a intrerupt practic toata cooperarea cu Rusia, o luna mai tarziu.

Exista riscul unei reluari a luptelor in Ucraina

Margarita Simonian, redactorul-sef RT: UE vrea sa sufoce vocea alternativa a postului

Secretatul general al NATO a estimat, ieri, ca exista ”riscul unei reluari a luptelor intense” in estul Ucrainei, unde acordul de incetare a focului este regulat incalcat. Conflictul din aceasta regiune a facut pana acum peste 6.000 de victime, a precizat acesta. ”Rusia continua sa trimita trupe, soldati si echipamente pentru a destabiliza estul Ucrainei. Nu exista niciun dubiu ca Rusia este responsabila de actiuni agresive in Europa”, a mai subliniat Stoltenberg. Reuniti pana ieri la Bruxelles, ministrii Apararii tarilor NATO ar trebui sa dea unda verde intaririi fortei de reactie a Aliantei (NRF), de la 13.000 de oameni la 30.000. NATO si-a multiplicat si exercitiile din flancul estic, trimitand nave in Marea Baltica si Marea Neagra si crescand numarul avioanelor de vanatoare care patruleaza deasupra tarilor baltice. Este de asteptat ca ministri NATO sa lanseze si pregatirile pentru ca ”Spearhead Force”, o brigada de 5.000 de oameni din care unele unitati vor fi disponibile in 48 de ore in caz de criza, sa fie sustinuta de mijloace navale si aeriene, dar si de unitati ale trupelor speciale. Seful Pentagonului, Ashton Carter, a provocat mania Moscovei anuntand recent ca SUA vor deplasa armament greu in flancul estic al Aliantei.

Comisia Europeana pregateste un plan media pentru combaterea propagandei rusesti

UE va realiza un ”plan de actiune” mediatica contra propagandei mass-media rusesti, care implica anumite masuri vizand in special agentiile Sputnik si postul tv Russia Today, anunta EU Observer.

Potrivit publicatiei, un grup denumit ”East StartComTeam” va lansa aceasta operatiune in luna septembrie. Pentru a impiedica popularitatea in crestere a RT si Sputnik, CE ar trebui ”sa contracareze campaniile de dezinformare ale Rusiei si o invita pe sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, in cooperare cu statele membre si institutiile UE, sa pregateasca un plan de comunicare strategica pentru a sustine libertatea presei”, potrivit unui text ce ar urma sa fie adoptat de sefii de stat, informeaza Sputnik. Expertii UE urmaresc difuzarea de continut in limba rusa care ”va lasa cetatenilor oportunitatea de a intelege ca reformele politice si economice ale UE le pot influenta viata de o maniera pozitiva cu timpul”, insa EU Observer nu spune si cum. ”UE incearca sa sufoce vocea alternativa a RT din toate puterile in timp ce exista in Europa sute de ziare, posturi tv si radio care reiau pe o singura voce tot ce se intampla in lume”, a subliniat redactorul-sef al RT, Margarita Simonian. Pe de alta parte, guvernul german va difuza Deutsche Welle in engleza, 24 ore din 24, ca ”centru nevralgic” contra ”propagandei rusesti”, a comentat Angela Merkel in timpul lansarii noului serviciu. Bugetul anual al DW a fost suplimentar cu 294 milioane de euro pentru crearea acestui serviciu anglofon.

Putin prelungeste cu un an contramasurile la sanctiunile occidentale

Presedintele rus a estimat ca aceste masuri vor avea un efect pozitiv asupra producatorilor agroalimentari rusi, masuri luate ca urmare a prelungirii de UE, luni, a sanctiunilor economice impotriva Rusiei. Potrivit Russia Today, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anuntat ca Rusia pregateste un complex de contramasuri, in special un embargou alimentar, reamintind ca ”principiul reciprocitatii” ramane un punct-cheie pentru Kremlin. Potrivit serviciului de presa al premierului Dmitri Medvedev, lista produselor occidentale aflate sub embargou ramane cvasiidentica celei adoptate in 7 august, insa ea ar putea fi largita incluzand produse din ciocolata si flori, importate in cantitati mari de Rusia din Franta, Belgia si Tarile de Jos.

Explicatie foto Mesaje n Oficialul Aliantei nord atlantice denunta tacticile Moscovei si vorbeste despre ”defensiva”. La fel si Putin

 

author avatar
Tudor Borcea
159 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger