AcasăNewsSecretar de stat, urmărit penal pentru trafic de influență. Ce a anunțat...

Secretar de stat, urmărit penal pentru trafic de influență. Ce a anunțat DNA-ul

Un secretar de stat din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene a ajuns în atenția procurorilor anticorupție, DNA-ul anunțând, marți, 30 august, că oficialul e urmărit penal într-un dosar în care e suspectat de trafic de influență.

Mai exact, DNA-ul a anunțat că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de trei suspecți.

Unul dintre ei e Dan Dumitrescu, fost consilier la cabinetul unui secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, în prezent secretar de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, potrivit detaliilor din comunicatul DNA-ului, acesta fiind bănuit de trafic de influență în formă continuată.

În aceeași cauză s-a dispus urmărirea penală și în cazul a doi oameni de afaceri, „în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de trafic de influență, comise sub forma autoratului și a complicității”.

Procurorii susțin, între altele, că în urmă cu aproximativ șase ani, și anume în 2016, Dumitrescu – consilier în cadrul Ministerului Sănătății în acea perioadă – ar fi pretins de la un om de afaceri – martor în cauza de față – foloase necuvenite. Și că ar fi primit suma totală de 67.000 lei.

Iată ce au mai anunțat reprezentanții DNA în comunicatul transmis în 30 august:

„În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

1. În perioada februarie – august 2016, suspectul Dumitrescu Dan, în calitate de consilier în cadrul Ministerului Sănătății ce avea ca atribuție principală „Coordonare Unitatea de Implementare Proiecte Europene, Relația cu Parlamentul”, ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) foloase necuvenite (sume de bani și alte servicii, printre care și încadrarea soției pe un post de psiholog într-un proiect finanțat din fonduri nerambursabile) și ar fi primit de la acesta, direct sau prin intermediul unuia dintre ceilalți doi suspecți, suma totală de 67.000 lei.

Suspectul ar fi pretins și primit foloasele respective în contextul în care i-ar fi promis martorului că-și va exercita presupusa influență pe care a afirmat că o are asupra unor factori decizionali, din cadrul mai multor ministere, în vederea atât a accesării, aprobării și derulării în condiții avantajoase a unor proiecte finanțate din fonduri europene pentru o asociație deținută de martor, cât și a deblocării unor sume de bani pentru proiecte aflate în derulare.

2. În perioada august 2015 – ianuarie 2016, unul dintre oamenii de afaceri, suspect în prezenta cauză, în contextul în care a lăsat să se înțeleagă că ar avea influență asupra unor funcționari publici din cadrul mai multor ministere, i-ar fi propus aceluiași martor să participe la mai multe licitații, pe care l-ar fi asigurat că le va și câștiga, organizate de societatea sa în vederea obținerii unor fonduri europene.

În schimbul câștigării licitațiilor, suspectul i-ar fi pretins martorului remiterea unor sume de bani cuprinse între 34.000 euro și 300.000 lei.

De precizat este faptul că, două dintre licitații au fost anulate, iar în cazul celei de-a treia, câștigată de firma martorului, după executarea contractului și încasarea fondurilor europene, martorul a refuzat să-i remită suspectului suma de 300.000 lei pretinsă anterior.”

author avatar
Andrei Coman
392 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger