AcasăNewsSechestru pe cutia milei! Fiscul a gasit solutia pentru a obliga manastirile...

Sechestru pe cutia milei! Fiscul a gasit solutia pentru a obliga manastirile sa-si achite darile!

Pentru cei care se gandeau ca Dumnezeu este, asa cum spun preotii, hrana pentru suflet, ei bine, aflati ca este hrana si pentru stat, mai ales ca Fiscul s-a gandit sa puna sechestru pe banii donati de enoriasii manastilor cu datorii.

Functionarii de la Fisc au trimis hartii catre manastirile si schiturile care figureaza cu datorii la stat, in care ii anunta pe slujitorii Domnului ca vor fi executati silit daca nu-si achita darile. Potrivit Codului fiscal, Biserica nu trebuie sa achite impozit pe profit, dar trebuie sa plateasca taxe si impozite, altfel spus, contributiile de asigurari sociale pentru salariile preotilor si a altor angajati.

Codul de procedura fiscala prevede ca, in cazul in care nu se platesc obligatiile fiscale se poate trece la executare silita. Pana acum, cei de la Fisc au emis doar somatii in vederea efecturarii platilor.

In pericol sa fie executata silit, printre altele, este si Manastirea Colt, din judetul Hunedoara, unul dintre primele lacasuri de cult ortodoxe atestate de la noi. In prezent, sfantul lacas a acumulat datorii de 12. 000 de lei, iar cei de la Fisc au emis titlu executoriu pentru Manastire. Staretul a platit 1.000 de lei, iar restul datoriei va fi achitat in rate.

In asemenea conditii, cei de la Fisc pot sa puna sechestru atat pe conturile manastirii cat si pe banii donati de credinciosi in cutia milei.

Arhiepiscopia Tomisului, recunoscuta pentru profitul frumos pe care l-a obtinut din afacerile proprii, cu vin, lumanari si agricultura, are si ea datorii la stat, desi, numai in 2010 a declarat venituri de sase milioane de euro.

author avatar
Alina Costache
165 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger