Temperaturile ridicate și lipsa ploilor le dau bătăi de cap multor fermieri, care au de suferit de pe urma efectelor secetei din această vară. Astfel de situații există în județul Arad, acolo unde două râuri au rămas pur și simplu fără apă.
Râurile Teuz și Timercea, aflate în județul Arad, au secat complet din cauza secetei prelungite, potrivit Agerpres. Situația afectează și puțurile de apă ale oamenilor din zonele prin care trec aceste cursuri de apă.
Primar: Și puțurile săpate de săteni au început să sece, multe nu mai au apă deloc
Situația este fără precedent, susține primarul comunei Mișca, Pallegi Mate. Pentru fermierii din Mișca, râul Teuz era o sursă importantă de apă pentru animale.
„Este pentru prima dată când râul Teuz seacă complet, este totul uscat. În anii cu secetă s-a mai întâmplat ca râul să fie secat pe anumite segmente, dar niciodată nu a dispărut complet apa. Vă dați seama, este foarte greu pentru comunitate, fermierii foloseau apa la creșterea animalelor, iar acum le este foarte greu. Mai ales că și puțurile săpate de săteni au început să sece, multe nu mai au apă deloc” – a declarat vineri, pentru sursa citată, primarul comunei Mișca.
Edilul a afirmat că în zonă nu a mai plouat deloc de trei luni. Iar de la începutul anului precipitațiile – atunci când au apărut în peisaj – au fost slabe cantitativ. „Dacă nu avem ploaie în următoarea perioadă, toate fântânile ar putea seca”, avertizează primarul.
Situație grea în bazinul Crișurilor
Conform Administrației Bazinale de Apă (ABA) Crișuri, debitul râului Teuz, care este un afluent al Crișului Negru, este zero. În aceeași situație se află și râul Timercea (afluent al râului Cigher), care a secat complet în zona Tauț.
Primarul comunei Tauț, Florin Lela, a precizat însă că Timercea a mai secat în anii cu precipitații slabe.
De asemenea, potrivit unui raport al ABA Crișuri, râul Barcău este la o treime din debitul mediu specific lunii iulie.
Instituția mai precizează că precipitațiile au fost extrem de reduse în februarie, aprilie și iunie, la doar 10% față de normal, iar în iunie fenomenul secetei s-a accentuat, fiind înregistrate debite minime istorice pe unele cursuri de apă din bazinul Crișurilor.
Dezvăluirile făcute, recent, de președintele Sindicatul Mureșul Apele Române, în paginile „Național”
Pe de altă parte, recent, șeful de la Sindicatul Mureșul Apele Române, Cornel Brișcaru, a făcut o serie de dezvăluiri, într-un articol semnat de Claudia Marcu, în paginile „Național”.
„Balastierele ilegale și semilegale produc o evaziune fiscală uriașă, protejată de diverși indivizi sus-puși, printre care și decidenți politici, atrage atenția președintele Sindicatul Mureșul Apele Române, Cornel Brișcaru. Mai mult de atât, escavările haotice și fără autorizație făcute la mari adâncimi pe lângă malurile de apă au scos, efectiv, apa din subteran, provocând seceta pedologică, susțin sindicaliștii. Pe de altă parte, găurile date de balastieriști afectează cursurile apelor și provoacă inundații și ruperi de maluri.
În timp ce inspectorii de la Apele Române au fost trimiși să-i fugărească pe agricultorii care luau apă din Dâmbovița, să-și ude culturile, adevăratele distrugeri, pagube și evaziuni fiscale scapă nepedepsite. ”
Citiți mai multe AICI: În timp ce autoritățile fugăresc fermierii, apa este ”suptă” din pământ de balastierele ilegale
Citiți și: Bogăția ascunsă a României. Rezerve uriașe de apă subterană pură