AcasăNewsSebastian Vladescu: Adoptam fortat moneda euro

Sebastian Vladescu: Adoptam fortat moneda euro

Romania si-a stabilit un calendar de adoptare a monedei unice pana cel tarziu in 2015. Sebastian Vladescu sustine ca, desi nu suntem pregatiti, vom adopta euro obligatoriu.

Sebastian Vladescu crede ca adoptarea automata a euro va fi de folos Romaniei

Sebastian Vladescu e de parere ca Romania nu va fi gata sa intre la termen in zona euro. Intr-un interviu radio, el a avansat o ipoteza inedita. „Eu am o opinie mai zurlie, ca sa spun asa. Cred ca zona euro ar trebui sa se extinda automat la orice stat membru, cu toate riscurile legate de acest proces. Cred ca aceasta extindere a euro ar accelera integrarea (n.r. – monetara )  statelor europene”, a spus Vladescu.

Conditii si avantaje

Tarile membre UE care vor sa adopte euro trebuie sa respecte conditiile Tratatului de la Maastricht: deficit bugetar de maximum 3% din PIB, datorie publica sub 60% din PIB, inflatie cu maximum 1,5% peste media celor mai performante tari din zona euro. In plus, cu doi ani inainte de adoptarea efectiva a eruo, moneda nationala poate fluctua intr-un interval de plus-minus 15% fata de euro. Exista si avantaje, cele mai importante fiind preturile relativ stabile si dobanzi bancare mici.

Boc e optimist,  Vasilescu nu

Prenierul Emil Boc a participat ieri la o sedinta la Banca Nationala a Romaniei, pentru a discuta despre calendarul adoptarii euro.  „Romania se misca in directia corecta privind deficitul, nivelul datoriei publice si, de asemenea, nivelul inflatiei respecta criteriile de aderare in 2015 la zona euro”, a declarat ieri Boc. Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, nu impartaseste acest entuziasm, el declarand ca romanii sunt „admirabil de nepregatiti” pentru adoptarea monedei unice.  Pe de alta parte, tari ca Polonia, Bulgaria si Cehia au amanat trecerea la euro, motivand ca nu sunt de acord sa-si schimbe monedele nationale doar ca sa „cotizeze” pentru salvarea unor state aflate in dificultate.

author avatar
Arpad Dobre