Se sparge buboiul afaceriștilor milionari din serviciile secrete! Apar noi informații bombă, după audierea la DNA a fostului număr 2 din cadrul Serviciului Român de Informații (SRI), generalul (r) Florian Coldea, dar și a generalului Dumitru Dumbravă. Ambii au fost plasați de DNA sub control judiciar. Dar, din câte s-a aflat pe surse, urmează ca și un alt personaj cu nume sonor să fie luat la întrebări în legătură cu dosarul care „a bubuit” în ultimele zeci de ore.
După ce Coldea a ieșit de la audieri, vineri, în jur de ora 3 dimineață, anunțând jurnaliștii aflați în fața sediului DNA că nu va face declarații în fața presei, dată fiind ora târzie, iată că apar informații pe surse. Informații bombă în legătură cu audierile din acest dosar.
Astfel, s-a aflat, pe surse, așadar, că procurorii ar fi luat în calcul inclusiv măsura reținerii față de generalii Florian Coldea și Dumitru Dumbravă. Dar, în cele din urmă, au decis o măsură mai blândă – control judiciar pe cauțiune. Totul, pare-se, din cauza stării de sănătate a generalului Dumbravă.
Se vehiculează și numele generalului Cocoru
Mai mult, tot pe surse s-a aflat că Florian Coldea ar fi arătat cu degetul în direcția a două nume sonore.
Și anume, s-a aflat că i-ar fi indicat pe generalii Dumitru Dumbravă și Dumitru Cocoru, cum că aceștia ar fi principalii responsabili de gestionarea relației cu avocatul Doru Trăilă în cazul omului de afaceri Cătălin Hideg. E vorba despre o relație de consultanță pe care procurorii o consideră a fi trafic de influență.
Totodată, e important de menționat că, tot sursele dezvăluie că, la audierile-maraton de joi și încheiate spre orele dimineții de vineri, generalii s-ar fi contrazis cu privire la serviciile concrete de consultanță oferite afaceristului.
Bogdan Neidoni, la rând să fie luat la întrebări
Surse din anchetă ne-au dezvăluit că urmează ca și un om de afaceri ancorat în zona serviciilor de informații să fie luat la întrebări în legătură cu acest dosar.
Acesta este nimeni altul decât Bogdan Neidoni, un apropiat al lui Florian Coldea.
Cei doi au fost colegi la Institutul Național de Informații, la începutul anilor ’90, fiind foarte buni prieteni. Bogdan Neidoni este fiul lui Petre Neidoni, fost colonel în cadrul SRI.
Comunicatul DNA, după audierile din acest dosar
Vineri, 24 mai, DNA-ul a transmis un prim comunicat cu privire la audierile din acest dosar.
Anunțând că procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune, „începând cu data de 24 mai 2024, față de patru persoane (doi foști militari, în prezent asociați în cadrul unor societăți, un avocat din cadrul Baroului București și o persoană fără calitate specială), pentru săvârșirea unor infracțiuni de trafic de influență, forma participației penale fiind autoratul și complicitatea”.
Redăm integral comunicatul DNA:
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune, începând cu data de 24 mai 2024, față de patru persoane (doi foști militari, în prezent asociați în cadrul unor societăți, un avocat din cadrul Baroului București și o persoană fără calitate specială), pentru săvârșirea unor infracțiuni de trafic de influență, forma participației penale fiind autoratul și complicitatea.
În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada martie 2023 – aprilie 2024, trei dintre inculpați (cei doi oameni de afaceri și avocatul din cadrul Baroului București) ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de 700.000 euro plus TVA, în schimbul căreia ar fi lăsat să se creadă că ar avea influență asupra unor magistrați din cadrul unor instanțe de judecată și că i-ar putea determina pe aceștia pronunțe hotărâri favorabile martorului într-un dosar penal în care acesta era judecat. După mai multe negocieri, suma care ar fi fost pretinsă de inculpați a fost diminuată la 600.000 euro plus TVA, fiind stabilit ca aceasta să fie remisă în trei tranșe egale.
În contextul menționat mai sus, în aceeași perioadă, martorul ar fi remis celor trei inculpați o plată parțială în sumă de aproximativ 100.000 euro.
In cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane juridice, cu privire la săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, cei patru inculpați trebuie să respecte o serie de obligații, între care să nu părăsească teritoriul României și să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.
Inculpaților li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar pe cauțiune se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
De asemenea, inculpații vor depune o cauțiune în valoare de 500.000 lei (stabilită față de cei doi oameni de afaceri și avocatul din cadrul Baroului București), respectiv 150.000 lei (cu privire la cel de-al patrulea inculpat), care vor fi consemnate pe numele lor, la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție, sau prin constituirea unor garanții reale, mobiliare ori imobiliare, în limita acelorași sume de bani, în favoarea Direcției Naționale Anticorupție.
Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile penale, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.”
Coldea, audiere-maraton la DNA
Generalul în rezervă Florian Coldea, fost șef în cadrul SRI, a fost audiat joi la DNA, până târziu în noapte.
Când a ajuns la DNA, joi, în jurul orei 12, Coldea le-a spus jurnaliștilor că o să facă „declarații” când o să iasă de la audieri.
După ore întregi petrecute în sediul DNA, Coldea n-a mai stat de vorbă cu presa. „E prea târziu pentru o discuție la ora asta. Promit că mâine. (…) Sunt nevinovat”, a spus Coldea la ieşirea de la DNA.
Hideg: Am avut o întâlnire cu Dumbravă, care l-a recomandat pe Trăilă ca viitorul meu avocat
S-a aflat deja că denunțătorul în acest caz răsunător este omul de afaceri Cătălin Hideg.
Acesta susţine că i s-a cerut să plătească avocatului Doru Trăilă un onorariu de 700.000 de euro, cu mult mai mare decât cele practicate în România, pentru a obţine o condamnare cu suspendare în instanţă.
Cătălin Hideg are o condamnare de patru ani de închisoare, în primă instanţă, în urma unei anchete desfăşurate de Parchetul European.
„Am avut o întâlnire cu domnul Dumbravă, care l-a recomandat pe domnul Trăilă ca viitorul meu avocat. Am fost la dânsul la birou, la cabinetul de avocatură unde mi-au spus, iniţial, că vor 700.000 de euro plus TVA.
Ulterior, eu i-am spus că este o sumă foarte mare, că nu am mai văzut asemenea onorarii în România, dânsul mi-a spus că aşa a primit ordine de la domnii generali, că asta e suma pe care trebuie să plătesc dacă vor să mă ia ca şi client. I-am spus că este foarte mult, că ofer o sumă de 500.000. Dânsul a spus: nu pot să decid eu, trebuie să mă întorc să vorbesc cu domnii generali şi peste câteva zile vă chem să vă transmit care a fost decizia.
Ulterior, m-am prezentat din nou la cabinetul domnului avocat Trăilă şi mi-a spus că singura variantă pe care o acceptă este de 600.000 de euro plus TVA, altfel nu putem ncheia acest contract de asistenţă juridică şi am semnat acest contract.
(…) Îmi garantau că voi obţine o condamnare cu suspendare. În momentul în care am încheiat contractul cu dânşii au spus că, în mod normal, dacă lucrurile decurg bine, dacă judecătorul de la Tribunal, la fond, care a fost studentul domnului Trăilă, va da o rezoluţie pozitivă, la Curtea de Apel va fi mai simplu şi că vom scădea aceşti ani cu voioşie”, a afirmat Cătălin Hideg la Antena 3, joi după amiază.
Hideg ar fi achitat o primă tranşă de 100.000 de euro.