AcasăNewsSe scumpesc facturile la curent! Decizia Comisiei Europene pică precum un trăsnet....

Se scumpesc facturile la curent! Decizia Comisiei Europene pică precum un trăsnet. „Nu va propune o prelungire a acestor măsuri”

sursa foto: impact.ro

Se vor scumpi facturile la curent! O decizie care pică precum un trăsnet asupra românilor care și așa se descurcă greu de la o lună la alta și care au fost deja împovărați de scumpirile alimentelor și a utilităților.

Comisia Europeană a transmis luni că a decis să nu prelungească măsurile de urgenţă introduse anul trecut pentru a proteja consumatorii de creşterea preţurilor energiei, adăugând că aceste măsuri au contribuit la calmarea pieţelor europene de energie electrică, informează news.ro.

La finele anului trecut, 2022, Uniunea Europeană – din care fac parte 27 de state – se afla în mijlocul unei crize energetice acute, alimentate de invazia Ucrainei de către Rusia, statele membre investind apoi sute de miliarde de euro în reduceri de taxe, alocaţii şi subvenţii pentru a face faţă crizei.

Comisia confirmă că nu va propune o prelungire a acestor măsuri de criză”, se arată într-un comunicat, citat de sursa menționată. Se reamintește că acestea includ măsuri de reducere a cererii de energie electrică, plafoane de venituri pentru centralele electrice şi reguli de stabilire a preţurilor cu amănuntul.

Ce s-a convenit în privința gazelor

În privința gazelor, ţările Uniunii Europene au convenit la sfârşitul lunii martie să prelungească pentru următoarele 12 luni, până în martie 2024, un obiectiv voluntar de reducere a cererii de gaze cu 15%.

Comisia a mai transmis că preţurile energiei electrice au scăzut acum la mai puţin de 80 EUR/MWh, iar preţurile gazelor nu numai că au scăzut, ci şi s-au stabilizat, în măsura în care creşterile preţurilor energiei electrice observate pe parcursul anului 2022 sunt considerate ”mai puţin probabil să apară iarna viitoare”.

Totodată, Comisia a mai precizat că unele aspecte ale măsurilor de urgenţă au fost incluse în propunerile sale de ajustări structurale pe termen mai lung în proiectarea pieţei de energie electrică. Aceste propuneri urmăresc să încerce să crească utilizarea contractelor de energie cu preţ fix, să protejeze consumatorii de creşterile de preţ şi să accelereze trecerea la energia regenerabilă.

author avatar
Andrei Coman