AcasăNewsSe schimbă legea! Închisoare obligatorie pentru uciderea din culpă

Se schimbă legea! Închisoare obligatorie pentru uciderea din culpă

În intervalul 2009-2018, infracțiunile contra regimului circulației au crescut cu 60%

Șoferii  aflați sub influența alcoolului sau a substanțelor stupefiante, precum și cei care nu dețin permis de conducere, care provoacă accidente soldate cu moartea unei persoane vor fi încarcerați, obligatoriu, pentru o perioadă de până la 5 ani, potrivit unui proiect de lege aflat pe ordinea de zi la Camera Deputaților. Dacă din accident a rezultat moartea a două sau mai multe persoane, pedeapsa cu închisoarea va fi de peste 7 ani.

În intervalul 2009-2018, infracțiunile contra regimului circulației au crescut cu 60%

Arestul la domiciliu și suspendarea pedepselor nu vor mai fi posibile în cazul șoferilor vinovați de ucidere din culpă, dacă aceștia au condus beți, drogați sau fără drept de conducere. Conform noului Cod Penal, uciderea din culpă a unei persoane se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani, iar dacă prin fapta săvârşită s-a cauzat moartea a două sau mai multor persoane, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu jumătate. Deputații vor însă să se asigure că cei care încalcă flagrant și grav legislația rutieră nu vor scăpa doar cu pedepse simbolice. Astfel, parlamentarii vor să modifice Codul Penal, adăugând un nou alineat articolului 192, care prevede pedepsele pentru uciderea din culpă. Astfel, potrivit propunerii legislative, ”dacă fapta a fost săvârșită de o persoană care nu deține permis de conducere sau care conduce un vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, nu se poate dispune renunțarea la aplicarea pedepsei, amânarea aplicării pedepsei sau orice formă de suspendare a executării pedepsei”.  Deputații susțin că modificarea legislativă va avea drept efect ocrotirea relațiilor sociale referitoare la dreptul la viață prin aplicarea unor sancțiuni adecvate în raport cu gravitatea faptei de ucidere din culpă reținută în concurs cu infracțiunea de conducere fără permis sau cu cea de conducere sub influența alcoolului ori a substanțelor psihoactive, aplicarea sancțiunii fiind necesară pentru disciplinarea destinatarilor legii. Printre efectele proiectului de act normativ se numără ”crearea premiselor reducerii incidenței accidentelor rutiere soldate cu ucidere din culpă în concurs cu infracțiunea de conducere fără permis sau cu cea de conducere sub influența alcoolului ori a substanțelor psihoactive, precum și schimbarea atitudinii destinatarilor legii penale față de valorile sociale prin funcția preventiv-educativă de a forma conștiința specifică de respect pentru valorile sociale constituite în jurul dreptului la viață și integritate al persoanei, ocrotite de legea penală”.

11.000 de români, prinși beți la volan

În prezent, potrivit Codului Penal, în cazul unui concurs de infracțiuni realizat prin săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă și cea de conducere a unui vehicul fără permis de conducere ori conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, legea permite posibilitatea ca persoanei vinovate să i se aplice renunțarea la aplicarea pedepsei, amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. Potrivit datelor Poliției Române, situația statistică privind accidentele soldate cu moartea unor persoane relevă o creștere de 1,95% a numărului de persoane decedate în 2017 față de 2016. Totodată, conform bilanțului Parchetului General pentru anul 2018, se observă o creștere a fenomenului infracțional la regimul circulației pe drumurile publice cu 8,2%, de la 20.380 în 2017 la 22.047 în 2018, cifra reprezentând mai mult de o treime din totalul infracțiunilor anchetate și soluționate cu trimiteri în judecată în 2018. Dintre aceștia, peste 11.000 de români au fost cercetați pentru conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor, cu 11% mai mulți față de 2017.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.547 afisari

4 COMENTARII

  1. O tin langa ca e culpa.
    E culpa cand din greseala ai un accident.Dar aici nu e culpa.
    Daca se suie beat la volan sau drogat, faptuitorul prevede rezultatele faptelor sale(ca poate sa vatame sau sa omoare) si desi nu le urmareste, accepta producerea lor.

  2. De ce de la 1 la 5 ani și nu de la 10 în sus???? Ăștia care fac legi ori sunt beți ori drogați, întreb pentru un prieten!!!!

  3. Cam puțin 5 ani pușcărie. Pușcăria să fie fără eliberare condiționată și după efectuarea pedepsei să nu mai aibă dreptul toată viața să obțină carnet de șofer.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger