AcasăNewsSe scade sau nu concediul medical din cel de odihna?

Se scade sau nu concediul medical din cel de odihna?

Angajatii au dreptul la concediu de odihna indiferent de numarul zilelor de concediu medical acordate de medic

Codul Muncii prevede acordarea concediului de odihna proportional cu activitatea desfasurata intr-un an. Unii angajatori reduc durata vacantelor angajatilor care au avut concedii medicale,desi legislatia UE interzice acest lucru.

Angajatii au dreptul la concediu de odihna indiferent de numarul zilelor de concediu medical acordate de medic

Potrivit expertilor AvocatNet, Codul Muncii lasa loc de interpretari deoarece, la articolul 145, alineat 2, stipuleaza urmatoarele: „Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic”.  Aceasta prevedere a dat nastere unor controverse, permitand scaderea din totalul zilelelor de concediu de odihna cuvenite salariatului a zilelor in care acesta s-a aflat in concediu medical.

Concediu dupa 11 luni lucrate

Conform legii, concediul de odihna are minimum 20 de zile (lucratoare, nu calendaristice),  iar un angajat nou are drept la acest concediu dupa minimum 11 luni lucrate. Asadar, daca pentru fiecare luna lucrata se acorda 1,8 zile de concediu, acelasi numar de zile se scade in cazul fiecarei luni de concediu medical. Astfel s-a ajuns in situatia in care, daca o persoana a fost, practic aproape tot anul in concediu medical, angajatorul nu-i mai acorda nicio zi de concediu de odihna.

Codul Muncii, batut de directivele UE

Asa cum am amintit, Codul Muncii prevede la articolul 145, alineat 2 ca angjatorii acorda concediul de odihna proportional cu zilele lucrate, iar articolul 146, alineat 1 stabileste ca acest concediu trebuie efectuat de angajat in fiecare an. Conform precizarilor avocatei Catalina Mircea, articolele mentionate sunt in contradictie totala cu interpretarea data de Curtea de justitie la art. 7 din Directiva 2003/88/CE. Curtea a statuat ca lucratorul nu-si pierde dreptul la concediu de odihna in cazul in care chiar tot anul calendaristic el s-a aflat in concediu medical. Concediul se acorda pana la sfarsitul anului urmator. In concluzie, angajatorii trebuie sa tina seama de aceste prevederi europene, care au modificat practic Codul muncii, si sa nu diminueze numarul zilelor de concediu de odihna al salariatului, indiferent de numarul zilelor de concediu medical.

author avatar
Arpad Dobre
1.713 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger