AcasăNewsSe ridica „Zidul Berlinului” in zona euro

Se ridica „Zidul Berlinului” in zona euro

Germania, pusa la „Zidul Berlinului”

Ministrul finlandez al Afacerilor Europene, Alexander Stubb, a atras atentia asupra riscului ridicarii unui nou „zid al Berlinului”, de data asta intre Nord si Sud.

Germania, pusa la „Zidul Berlinului”

„Europa a fost divizata timp de aproape 50 de ani intre Vest si Est si ar fi injust sa fie divizata astazi intre Nord si Sud. Nu vrem un nou Zid al Berlinului”, a declarat Stubb.

Tot mai multi oficiali europeni ii aduc aminte Angelei Merkel de „Zidul Berlinului”! Premierul italian, Mario Monti, a spus-o mai direct: „Unificarea Germaniei s-a facut cu conditia ca Germania mare sa fie un echilibru in Europa integrata. Ar trebui sa ne reamintim  acest lucru!”. Merkel s-a aratat socata de „declaratiile nedemocratice” ale lui Monti. Stubb este cunoscut ca un adept al unitatii zonei euro, pe care o vede acum amenintata de criza economica si sustine ca Greciei sa ramana in zona euro. „Grecia lucreaza pe termen lung si cred ca se va pune pe picioare”, a subliniat el. Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez François Hollande discuta la Berlin solicitarea premierului grec Antonis Samaras de a a i se acorda mai mult timp pentru implementarea  programului de austeritate.

Odiosul pact dintre Germania si URSS

Ministrii de Externe Guido Westerwelle (Germania), Audronius Azubalis (Lituania), Edgars Rinkevics (Letonia) si Urmas Paet (Estonia) au adresat o scrisoare comuna catre UE, prin care semnaleaza acelasi risc de divizare a Europei intre Nord si Sud. „Dupa doua decenii de la prabusirea Zidului Berlinului, un nou clivaj ameninta sa divizeze continentul, de aceasta data intre Nord si Sud”, au subliniat ministrii. Si, ca sa puna punct, au denuntat ca „odios” pactul de neagresiune semnat de catre Germania nazista si Uniunea Sovietica in urma cu exact 73 de ani, „care a deschis calea unei politici nedrepte si inumane, cauzand un dezastru in Europa”.

author avatar
Adina Mutar
200 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger