AcasăNewsSe reia dialogul israeliano-palestinian. Basescu ii pune piedica lui Abbas

Se reia dialogul israeliano-palestinian. Basescu ii pune piedica lui Abbas

Dialogul israeliano-palestinian se reia dupa o intrerupere de doi ani. Consilierii lui Obama, David Hale, Dennis Ross si Jonathan Schwartz au sosit pe 14 iunie la Ierusalim. Dupa o serie de discutii, cei trei s-au mutat la Ramallah, pentru a-l intalni pe presedintele Autoritatii Palestiniene.

Trimisii lui Obama fac mari eforturi pentru a aranja la Washington un summit modest, discret si fara ceremonial, pentru a urni negocierile. Potrivit surselor de la Washington ale agentiei israeliene Debka, atat premierul Benyamin Netanyahu cat si presedintele Mahmud Abbas au acceptat tacit sa se aseze la masa tratativelor fara a mai pune conditii prealabile: Netanyahu a renuntat sa ceara mai intai ca Abbas sa recunoasca Israel ca statul national evreu. La randul sau, liderul palestinian a renuntat la conditia sa apriorica pentru Israel ca negocierile sa inceapa de la liniile de frontiera din 1967 si sa se opreasca ridicarea de asezari in teritoriile in litigiu.

Obama a lasat si el de o parte pretentia ca frontierele din 1967 sa fie baza de pornire a negocierilor. De asemenea, el a mai obtinut de la Abbas acceptul de a mai da diplomatiei o sansa, printr-o runda de intalniri fata in fata, inainte sa ceara la ONU recunoasterea statului palestinian.

Locul summit-ului va fi tinut secret

Cu aceste obstacole inlaturate, dialogul israelianopalestinian este asteptat sa inceapa in circa sase saptamani si, daca toate decurg bine, sa continua pana in august. Planul este ca cei trei lideri sa se retraga in spatele usilor inchise dupa poza de protocol. Locul de intalnire va fi stabilit saptamana aceasta, dar el va fi tinut strict secret. Oficialii americani si alti purtatori de cuvant autorizati vor emite comunicate atunci cand vor socoti ca este necesar.

S-a mai hotarat ca, in cazul unui impas privind un anumit punct, acesta sa fie lasat in suspensie si sa se treaca la urmatorul de pe agenda. Mecanismul este menit sa evite blocarea convorbirilor imediat dupa ce incep si sa fie mentinute pe linia de plutire pana in 2012, anul alegerilor prezidentiale in Statele Unite, pentru ca Obama sa traga maximum de foloase electorale.

Administratia americana face de asemenea eforturi diplomatice importante pentru a-l descuraja pe Abbas sa ceara la ONU recunoasterea statului Palestina in interiorul granitelor din 1967. Sursele diplomatice ale Debka informeaza ca Washingtonul si Ierusalimul au reusit in ultimele saptamani sa erodeze serios majoritatea pe care palestinienii se bazau la ONU. Astfel, lideri cheie din Orientul Indepartat, Europa si Africa – inclusiv membri ai Comitetului Donatorilor pentru Palestina – au acceptat sa respinga initiativa palestiniana sau sa se abtina.

Romania a fost convinsa de americani sa se opuna initiativei palestiniene la ONU

Abbas si Basescu. Foto: Karadenis Press

Pe langa Romania, pe lista tarilor convinse de Statele Unite si Israel sa se opuna demersului lui Abbas, se mai afla Germania, Italia, Franta, Polonia, Cehia, Ungaria si Bulgaria. Premierul britanic Cameron este asteptat sa se ralieze acestei tabere la momentul oportun. Promisiuni similare au venit si de la Canada, Australia, Noua Zeelanda si Japonia. In plus, mai bine de jumatate din liderii africani au informat Washingtonul sau Parisul ca se vor opune proiectului palestinian.

Potrivit surselor Debka de la Moscova, rusii, care ii sprijina pe palestinieni, l-au sfatuit totusi pe Abbas sa nu intre pe un drum infundat. Ministrul de externe Serghei Lavrov le-a cerut recent reprezentantilor Fatah aflati in vizita la Moscova sa se gandeaca bine la ziua care va urma dupa ce rezolutia statalitatii palestiniene va fi aprobata. „Din ceea ce cunoastem, nu se va intampla absolut nimic. Rezolutia nu va fi aplicata niciodata”, i-a avertizat Lavrov.

A pus mana Abbas pe conturile lui Arafat?

Abbas are nevoie de impulsul pe care redeschiderea negocierilor cu Israelul il va da prestigiului si influentei sale, pentru a depasi serioasa provocare aruncata de colegul sau din Fatah, Mohamed Dahlan, membru in consiliul Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei. Rivalul spera sa-l dea jos pe Abbas printr-o atac de o duritate fara precedent. Dahlan il acuza pe Abbas ca ar fi autorul celui mai mare jaf din istoria moderna a lumii arabe. Anume ca si-ar fi insusit si transferat in conturile personale 1,4 miliarde de dolari, lasati de Yasser Arafat la moartea sa in 2004.

Pentru a-si promova campania de detronare a lui Abbas (inca sprijinit de Fatah in Ramallah), Dahlan a angajat chiar si o firma specializata in relatii publice. In aceasta saptamana, Abbas a esuat in incercarea sa de a-l da afara pe Dahlan din structurile de conducere ale Fatah. Organizatia din Gaza a miscarii il sprijina pe Dahlan, dandu-i astfel batai de cap in plus lui Abbas in relatia sa cu Hamas, dupa semnarea pactului de unitate din aprilie.

De aceea, incoltitul lider palestinian spera ca renimarea dialogului cu Israelul, sponsorizat de Statele Unite, sa-i distraga pe colegii sai de partid de la provocarile puse la cale de Dahlan.

Nici premierul israelian nu e mai putin interesat de reluarea negocierilor sub egida Statelor Unite. De luni bune de zile, criticii sai politici, economici si din presa il acuza pe Natanyahu ca este „inert diplomatic”, ca se face vinovat de intreruperea discutiilor cu palestinienii si , prin urmare, de izolarea internationala in care a ajuns Israelul, comparativ cu majoritatea pe care palestinienii o au la ONU. Dezmintirile acestor acuzatii de catre Netanyahu nu au avut prea mult ecou.  De aceea, reluarea tratativelor – cu atat mai mult daca Abbas este deturnat de la initiativa sa la ONU – ii va da argumente premierului israelian sa inchida gura criticilor sai printr-un succes diplomatic fulminant.

 

author avatar
Adrian Patrusca
304 afisari
Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger