AcasăNewsSe răstoarnă lumea: SUA cer ajutorul Chinei împotriva Rusiei

Se răstoarnă lumea: SUA cer ajutorul Chinei împotriva Rusiei

Rusia şi Statele Unite şi-au reproşat reciproc, la ONU, faptul că ar contribui, prin testele lor nucleare, la o nouă cursă a înarmării, iar Washingtonul a cerut ca Beijingul să fie inclus în eventuale viitoare negocieri vizând să limiteze această cursă a înarmării nucleare.

Prin testarea, la 18 august, a unei rachete cu rază intermediară de acţiune, „America este pregătită de o cursă a înarmării”, a denunţat joi adjunctul ambasadorului rus Dmitri Polianski, într-o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU solicitată de Moscova.

Din contră, Rusia este pregătită de „un dialog serios” în vederea contrului armamentului, a dat el asigurări, declarându-se ”stupefiat de poziţia adoptată de europeni, (care) tolerează acţiunile americane”. „Rusia şi China doresc o lume în care Statele Unite să dea dovadă de reţinere, în timp ce ei continuă să acumuleze arme”, i-a replicat omologul său american Jonathan Cohen.

„Testele americane în vederea dezvoltării unei capacităţi convenţionale terestre nu sunt nici provocatoare şi nici destabilizatoare”, iar Washingtonul ”nu va sta cu braţele încrucişate” în timp ce Beijingul şi Moscova vor continua să dezvolte noi armamente, a subliniat el. „Ce s-a întâmplat exact la 8 august?”, a întrebat Jonathan Cohen, referindu-se la explozia misterioasă cu caracter nuclear care a avut loc în Rusia în acea zi. „Ce sistem era testat?”, a întrebat el.

Statele Unite „rămân disponibile în vederea unui control al armamentului eficient şi verificabil”, care să includă „Rusia şi China”, a subliniat diplomatul american.

Ambasadorul chinez la ONU Zhang Jun a ținut să afirme că armele ţării sale sunt „defensive, astfel că nu reprezinteă o ameninţare la adresa cuiva. Noi ne opunem curselor înarmării şi dorim să garantăm un echilibru strategic”.

Înalta Reprezentantă ONU pentru Dezarmare Izumi Nakamitsu a denunţat „dezvoltarea de arme supersonice” care „pot submina securitatea şi declaşa o cursă a înarmării destabilizatoare”. E nevoie urgentă de noi abordări internaţionale, inclusiv multilaterale, care să facă constrângeri juridice, de un consens şi un acord în vederea abordării diverselor aspecte ale rachetelor care reprezintă o problemă”, a subliniat ea.

author avatar
Filip-Mihael Bodoc