AcasăNewsSe pune de-un sindicat la Silicon Valley

Se pune de-un sindicat la Silicon Valley

Angajatii companiilor denunta contracte guvernamentale ce incalca drepturile omului si sprijina statele politienesti

Din ce in ce mai multe gulere albe din celebra zona tehnologica din sudul orasului San Francisco incep sa se revolte si sa conteste deciziile conducerii la varf. Si nu este vorba de conditiile de munca.

Angajatii companiilor denunta contracte guvernamentale ce incalca drepturile omului si sprijina statele politienesti

In luna august, The Intercept dezvaluia ca Google colabora cu guvernul chinez pentru a lansa un motor de cautare care sa respecte legile cenzurii stricte din China. Ca reactie, angajatii Google au lansat o petitie in care si-au declarat opozitia dar si sustinerea pentru respectarea drepturilor omului in China. Mai mult, ei au cerut companiei sa dea dovada de mai mare transparenta in legatura cu contractele pentru a nu fi expusi riscului de a munci ”in orb pentru proiecte care sunt in contradictie cu etica lor”.

Morala inginerilor

Aceasta petitie este ultima din aparitia unei tendinte de fond in Silicon Valley. Unde din ce in ce mai multe mobilizari apar pentru a contesta proiectele considerate reprobabile din punct de vedere moral. Spre exemplu, atunci cand a fost pusa in practica, de catre administratia Donald Trump, a separarii familiilor de migranti (soldata cu un imens scandal in SUA), 100 de persoane care lucrau la Microsoft au cerut companiei sa opreasca un contract semnat cu ICE, politia de frontiera americana. In iunie,  la Amazon, o scrisoare deschisa i-a cerut directorului executiv Jeff Bezos sa nu mai puna la dispozitia politiei programul de recunoastere faciala ”Rekognition” ca nu cumva sa fie folosit pentru supravegherea in masa sau pentru inregistrarea protestatarilor. Aceste initiative au ajuns sa coste companiile pentru ca, dupa o scrisoare semnata de peste 3000 de ingineri ai companiei, Google a abandonat recent un contract cu Pentagonul pentru a furniza inteligenta artificiala in scopul ameliorarii redarii imaginilor realizate de dronele armatei.

Au incercat, au fost concediati

Aceste miscari de contestare au ramas punctuale si au ca mod de actiune scrisori de protest adresate  conducerii. Chiar daca aceasta metoda are fara indoiala efect perturbator, victoriile obtinute de protestatari au ramas si ele limitate, poate din cauza absentei unei organizatii sindicale capabila sa adune angajatii ”pro etica” in forme de protest sau conflict de munca organizat. Iar contractele guvernamentale respinse pot fi preluate de o alta companie si contestatarii pot fi inlocuiti. De aceea s-a pus problema posibilitatii aparitiei sindicatelor in Silicon Valley. Unde, evident, si contrar altor companii, nu a existat cultura pentru asa ceva. Specialistii din Silicon Valley sunt foarte bine platiti, beneficiaza de multiple gratuitati si avantaje, deci nu au preocupari pentru conditiile de munca-unul din motoarele sindicalismului. Dar explozia chiriilor in San Francisco Bay Area si cresterea rapida a numarului de persoane calificate care doresc sa intre in acest concentrat de inalta tehnologie ar putea sa schimbe datele problemei, apreciaza observatorii. O perspectiva care da fiori reci angajatorilor. La inceputul acestui an, compania Lanetix a concediat 14 ingineri pentru ca au incercat sa formeze un sindicat. Dar primul pas a fost facut in Silicon Valley…

author avatar
Tudor Borcea
125 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger