AcasăNewsSe pune de-un Schengen militar

Se pune de-un Schengen militar

„Europa are nevoie de un spatiu Schengen militar”, crede generalul Ben Hodges, comandantul trupelor americane din Europa, care sustine ca astfel s-ar scurta timpul de reactie in cazul unei crize de securitate in spatiul euroatlantic.

Generalul Ben Hodges se pregateste sa treaca in rezerva din aceasta toamna, dar experienta dobandita in aceasta perioada de tensiuni intre NATO si Rusia il face sa avanseze aceasta ambitioasa  idee. Hodges a lansat ideea chiar in timpul derularii exercitiului Saber Guardian de luna aceasta, desfasurat si pe teritoriul Romaniei.

Avem nevoie mai mult decat de o zona care din punct de vedere militar sa ne permita sa miscam un convoi militar cat mai repede posibil Numai asa vom putea evita si dezamorsa anumite amenintari in timp util

„Exercitiul ne-a ajutat sa ne coordonam timpii de reactie, astfel incat sa inaintam cu trupele din Europa catre regiunea Marii Negre, dar a aratat si anumite deficiente in ceea ce priveste libertatea de miscare a fortelor militare”, a apreciat generalul american. „Avem nevoie mai mult decat oricand de o zona Schengen din punct de vedere militar, una care sa ne permita sa miscam un convoi militar la fel de repede pe cat se misca refugiatii care intra in Europa”, a mai comentat comandantul trupelor SUA din Europa. Hodges este de parere ca o miscare mai rapida a trupelor NATO in interiorul Europei ar putea duce la contracararea unor amenintari inca din faza incipienta. Din luna ianuarie a acestui an, trupele aliate au inceput un program de rotire a fortelor militare in flancul estic al spatiului european, ca raspuns la manifestarile tot mai agresive ale Rusiei in regiune.

author avatar
Catalin Dumitrescu
442 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger