AcasăNewsSe pot depune noi cereri pentru reabilitarea termica a blocurilor

Se pot depune noi cereri pentru reabilitarea termica a blocurilor

Asociatiile de proprietari pot depune din data de 3 decembrie 2012 noi cereri  pentru obtinerea finantarii de la stat si din fonduri UE, in scopul reabilitarii termice a blocurilor de locuinte.

Statul si UE au alocat pentru perioada urmatoare 182 de miliooane de euro pentru reabilitarea termica a blocurilor

Reprezentantii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) au anuntat ieri ca din luna decembrie a acestui an se pot depune proiecte de reabilitare termica la primarii, fiind alocate fonduri totale de 182 de milioane de euro pentru toate regiunile de dezvoltare din Romania.

Finantare

Sumele necesare pentru acoperirea cheltuielilor de anvelopare termica a blocurilor vor fi acoperite din fonduri UE, de la primarii, precum si din contributiile asociatiilor de proprietari. Astfel, in Ghidul solicitantului, modificat recent si postat pe site-ul ministerului (www.mdrt.ro), au fost agreate urmatoarele cote-parti care sa fie suportate de locatari: 10%, daca venitul mediu este sub 150 de euro/membru de familie, 20% daca acesta este intre 150 de euro si 299 de euro/membru de familie si 30% in cazul unui venit mediu intre 300 de euro si 500 de euro/membru de familie.

Lucrari finantate

Conform MDRT, sunt eligibile urmatoarele categorii de lucrari:

A. Lucrari de reabilitare termica a anvelopei,

B.  Lucrari de reabilitare a sistemului de incalzire.

Lucrarile trebuie proiectate in asa fel incat la final sa rezulte reducerea cu minimum 40% a consumului de energie pentru incalzire.

A. Lucrarile de reabilitare termica a anvelopei presupun:

a) izolarea termica a fatadelor;

b) inlocuirea tamplariei exterioare cu tamplarie termoizolanta;

c) inchiderea balcoanelor si/sau a logiilor cu tamplarie termoizolanta;

d) termo-hidroizolarea acoperisului tip terasa, respectiv izolarea termica a planseului peste ultimul nivel, in cazul existentei sarpantei;

e) izolarea termica a planseului peste subsol.

B.  Lucrari de reabilitare a sistemului de incalzire:

f) repararea/ refacerea instalatiei de distributie a agentului termic pentru incalzire si apa calda menajera din subsol/ canal termic, inclusiv izolarea termica a conductelor de distributie, cuprinse intre punctul de racord si planseul peste subsol/ canal termic al blocului;

g) montarea robinetelor cu cap termostatic la radiatoare si a robinetelor de presiune diferentiala la baza coloanelor de incalzire;

h) repararea/ inlocuirea cazanului si/sau arzatorului din centrala termica de bloc/scara, fara schimbarea tipului de combustibil.

Sunt eligibile si alte categorii de lucrari secundare:

– demontarea instalatiilor si a echipamentelor montate aparent pe fatadele/terasa blocului de locuinte, precum si remontarea acestora dupa efectuarea lucrarilor de izolare termica (unitati exterioare ale aerului conditionat, burlane pentru apa pluviala etc.),

– lucrarile de reparatii la fatada, la balcoane/logii si/sau la acoperisul tip terasa/sarpanta (elementele de constructie care prezinta potential pericol de desprindere si/sau afecteaza functionalitatea blocului de locuinte).

author avatar
Arpad Dobre
651 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger