AcasăNewsSe mărește Parlamentul! Deputați și senatori din Republica Moldova

Se mărește Parlamentul! Deputați și senatori din Republica Moldova

Cetățenii din Republica Modova ar putea intra în Parlamentul României

Numărul parlamentarilor români ar putea crește cu încă șase. Un proiect de lege aflat în dezbatere la Camera Deputaților propune ca și Republica Moldova să aibă propriii deputați și senatori.

Cetățenii din Republica Modova ar putea intra în Parlamentul României

Republica Moldova va avea o circumscripție electorală distinctă pentru cetățenii români din această țară, cu patru mandate de deputați și două mandate de senator, conform unui proiect legislativ. Pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în Republica Moldova s-a stabilit același număr de mandate de deputat sau senator ca și în cazul județelor Tulcea, Covasna, Sălaj și Mehedinți, care au o populație numeric inferioară cetățenilor români din Republica Moldova, deținători ai pașaportului CRDS, valabil pentru cetățenii români cu domiciliul în străinătate. Conform datelor oficiale furnizate de către Ministerul Afacerilor Interne, numărul cetățenilor români cu domiciliul în străinătate, cărora li s-a eliberat un pașaport de tip CRDS până la 12 septembrie 2018, este de 782.741, dintre care 251.886 cu domiciliul în Republica Moldova, 116.456 în Germania, 66.124 în Italia, 62.589 în SUA, 45.336 în Canada, 42.060 în Spania, 40.773 în Israel, 28.933 în Austria, 28.835 în Ungaria, 20.866 în Franța, 9.236 în Marea Britanie și 7.452 în Ucraina.

7 milioane de români plecați afară

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Românilor de Pretutindeni, numărul cetățenilor români din afara țării era, în anul 2017, de 1.152.000 persoane în Italia, conform Institutului Național de Statistică a Italiei, de 1.005.584 în Spania, conform Portal de immigracion, de 452.718 în Germania, potrivit Destatis Statistiches Bundesamt, de 326.270 în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlanda de Nord, conform autorităților britanice de imigrație, numărul real estimat de Ambasada României la Londra fiind de 400.000 de români. Totodată, conform datelor autorităților americane de imigrație, în Statele Unite se află 468.994 de români, însă Ambasada României la Washington și oficiile diplomatice din spațiul american susțin că numărul real al românilor din SUA este de circa un milion. În total, numărul de cetățeni români cu domiciliul sau reședința în străinătate este estimat între 6 și 7 milioane.

100.000 de moldoveni pe an devin cetățeni români

Potrivit expunerii de motive a proiectului legislativ, un caz aparte îl constituie cetățenii români din Republica Moldova, care au obținut cetățenia română prin redobândire, conform legii cetățeniei române. Acest număr variază între 500.000 și 1.000.000, cu tendință de creștere rapidă, de circa 80.000-100.000 pe an. ”Republica Moldova este acum în aceeași circumscripție cu Europa Occidentală, cu America, cu Rusia. Până la urmă, cetățenii Republicii Moldova, care au și ei cetățenie română, nu sunt diaspora, sunt români pe care, din păcate, istoria nu i-a favorizat. Eu consider că este un pas înainte să ne apropiem mai bine de ei, decât să-i punem pe cei de acolo să se lupte de la egal la egal cu cei care candidează prin Spania, prin Anglia. Vor putea atunci candida și cei care locuiesc în Republica Modova și sunt cetățeni români, cum sunt cazurile unor foști deputați care erau cetățeni români, dar cu domiciliul în Chicago sau în Madrid”, ne-a declarat deputatul PSD Adrian Solomon, unul dintre semnatarii proiectului de act normativ.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
488 afisari

1 COMENTARIU

  1. Pentru 9,7 milioane de romani pribegi prin lume aveti un ministru al romanilor de nicaieri !
    comparativ cu alte tari SPARLAMENTUL romaniei este umflat ca o gogoasa,referendumul din 2009
    votat de romani pentru un parlament de 300 demembri v-ati sters la cur cu rezultatul si cu aplicarea lui,desi Romania s-a depopulat voi mentineti nr de votanti artificial ca sa motivati SPARLAMENTARII ,SMENARII,ADORMITII ,NEAVENITII cu mandate la 500 si !!,ce-i cu locurile suplimentare ??,cati romani sunt in parlamentul Spaniei ,Italiei ,Germaniei ,UK ????????????????????????????.
    Basarabenii nostri i-a inchinat Dodon iar la Kremlin !,voi pe ce pamant traiti ?.
    Cati romani sunt in parlament la Kiew ?,cati la Moscova ?,cati la Sofia ,cati la Belgrad ?.
    Ori sunteti prosti ori idioti dea dreptul.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger