AcasăNewsSe majorează și tarifele la gunoi. Când vor intra în vigoare noile...

Se majorează și tarifele la gunoi. Când vor intra în vigoare noile prețuri

gunoiSe majorează și tarifele la gunoi. Când vor intra în vigoare noile prețuri

Tarifele pentru colectarea gunoiului vor creşte în toată ţara. Această scumpire se datorează unor noi modificări legislative care prevăd colectarea separată a deşeurilor în absolut toate localităţile, dar şi construirea unor insule ecologice digitalizate.

Tarifele pentru toate aceste servicii de salubrizare vor fi stabilite de o singură instituție, mai exact de către Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice.

Suntem codașii Uniunii Europene la reciclare

Ministerul Mediului lansează o nouă campanie de informare prin care speră să-i convingă pe cât mai mulți români să colecteze gunoiul separat. Potrivit Ministerului Mediului, deși 95% dintre români au auzit de colectarea separată, dar numai 13% colectează selectiv.

Fiecare operator de salubritate publică trebuie să trimită către ANRSC o listă de prețuri pentru fiecare serviciu prestat și să spună câți bani își dorește pentru serviciul de ridicare a deșeurilor, de tratare sau de sortare, în funcție de ce serviciu prestează pentru fiecare primărie în parte.

Autoritățile locale vor trebui să vină cu modificări importante privind modul în care se colectează deșeurile. Pe de o parte, acestea trebuie să implementeze un sistem de gestionare pe patru fracții a deșeurilor formate din stații de transfer și stații de sortare.

Tarifele la gunoi vor crește în toată țara

Totodată, fiecare primărie va trebui să intervină în unitatea administrativ-teritorială prin montarea unor insule ecologice digitalizate, dotate cu recipiente dedicate pentru hârtie, metal, plastic sau sticlă.

Până la 1 ianuarie 2025, primăriile vor fi nevoite să implementeze colectarea separată a deșeurilor textile, dar și pe cea a deșeurilor periculoase provenite din deșeuri menajere.

author avatar
Andreea Vlad