AcasăNewsSe întorc STAS-urile lui Ceaușescu pentru produsele alimentare

Se întorc STAS-urile lui Ceaușescu pentru produsele alimentare

De la 1 ianuarie 2020 dispar de pe piață mezelurile fără standard de calitate

De la 1 ianuarie mezelurile și toate produsele alimentare vor fi supuse unor standarde de calitate asemănătoare vechilor STAS-uri de pe vremea lui Ceaușescu. În urmă cu 15 ani, standardele de calitate ceaușiste au fost abrogate, creându-se, în schimb, standardele de firmă, pe care fiecare producător și le stabilea după bunul plac.

De la 1 ianuarie 2020 dispar de pe piață mezelurile fără standard de calitate

Siguranța alimentară ar trebui considerată siguranță de stat, așa cum se întâmplă în toate statele civilizate, ne spune dr.Adrian Vasile, președintele asociației Corpul Experților în Siguranța Alimentară (CESA). Asociația a contribuit la elaborarea unui proiect de lege, care a fost promulgat și va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2020 și care prevede înființarea Agenției pentru Calitatea si Marketingul Produselor Agroalimentare Romanești (ACPMA România). Noua instituție va funcționa  în subordinea Secretariatului General al Guvernului şi în coordonarea Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Aceasta va colabora cu celelalte ministere, în special cu Ministerul Sănătății, Economiei și al Educației Naționale. ”Scopul înfiinţării Agenției este acela de a promova obținerea de produse agroalimentare certificate/recunoscute conform unui sistem de calitate voluntară, denumite produse de calitate, și de a asigura un marketing corespunzător pentru produse şi servicii conexe. Pentru a nu se crea condiții de concurență neloială, toți producătorii/procesatorii, inclusiv cei dintr-o țară terță, ar trebui să poată utiliza un sistem de certificare voluntară a calității produselor, cu condiția ca produsul în cauză să îndeplinească cerințele unui caiet de sarcini corespunzător și ca producătorul/procesatorul să fie supravegheat prin intermediul unui sistem de controale/audit”, se arată în actul normativ.

Calitatea devine obligatorie

Președintele Corpului Experților în Siguranța Alimentară ne spune că instituțiile care ar trebui să se ocupe de siguranța alimentară nu prea își fac treaba și că înființarea agenției era absolut nesesară. ”ANPC nu are cum să se ocupe de siguranța alimentelor, pentru că are multe alte atribuții pe protecția consumatorilor.

Noua agenție va monitoriza întreaga piață de produse agroalimentare

Din păcate, nici ANSVSA-ul nu își face treaba cum ar trebui, conform legislației în vigoare. Controale se fac, prin sondaj, o dată la șase luni. Dar problema sunt acei plasatori de produse neconforme, pe care este greu să-i prinzi dacă nu faci un pic de acțiune polițienească. Agenția va genera un sistem de management al calității în mod voluntar. Adică toate companiile și producătorii români care vor să-și pună o etichetă validată, controlată și asigurată de statul român pentru produse premium și de calitate trebuie să vină la agenție. Am susținut ca fiecare producător să-și testeze produsul înainte de a-l pune pe piață și să-l standardizeze. Toată buba din prezent este generată de faptul că acum 15 ani s-au anulat standardele alimentare de stat. De acolo s-a distrus tot ce înseamnă siguranța națională, siguranța alimentelor, pentru că s-au introdus standardele de firmă. Au fost niște băieți care au avut interesul ca fiecare să producă la el în fabrică cum vrea el, cu tot felul de chimicale aduse de prin Rusia sau de cine știe unde ca să dea gust bun. Am găsit o portiță care să nu fie nici STAS-ul alimentar comunist, dar nici STAS-ul alimentar pe persoană fizică. Va exista un organism terț în care în mod voluntar fiecare producător se va duce și se va autoriza. Dacă nu vor să se autorizeze atunci automat vor fi verificați în ce privește calitatea produselor”, ne-a declarat dr. Adrian Vasile, președintele CESA.

”Pasta de oase”, prezentă în toate produsele

Dr. Adrian Vasile ne spune că acea carne de pui dezosată mecanic, cunoscută și sub denumirea de ”pastă de oase”, este folosită, uneori în exces, la toate preparatele din carne. ”Producătorul spune că are salam de Sibiu, dar în salamul ăla este doar carne de pui dezosată mecanic, cu fulgi, cu tot ce trebuie. Când intră în caterul ăla, cu 8.000 de turații pe minut, face terci tot, orice os dispare, e o pastă microfină, care ulterior se deshidratează și se utilizează la toate preparatele din carne, de la crenwurști până la salamuri. Alimentele au un statut special, de aceea și statul trebuie să aibă un sistem intervenționist în fluxul tehnologic și comercial, de aceea a luat ființă și agenția, pentru că reprezintă componenta siguranței naționale a unei țări, din păcate, mai puțin aplicată de autoritatea statului român”, ne-a mai precizat președintele Corpului Experților în Siguranța Alimentară, dr.Adrian Vasile.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
14.118 afisari

16 COMENTARII

  1. ASTEA SINT STANDARD DE STAT ! AȘA AU ȘI POLONIA,UNGARIA,TURCIA FRANTA,GERMANIA,ANGLIA SUA ETC! E CEVA NORMAL! NU SA VINA ORICE FIRMA SA FACA EA CE VREA IN ROMANIA!SĂ BAGE CELULOZA-POLIESTER IN PARIZER SI CRENVUȘTI CUM AU FACUT TRADATORII DE LA CDR! DUPA GUVERNAREA CDR TOT GUVERNUL CDR SA REUNIT LA PUSCARIE! MAI PUTIN dudu ionescu .ASTEA NU SINT STANDARDELE LUI CEAUSESCU CI ALE R O M Â N I E I !!!!!!!! SLUGA A INTERESELOR STRAINE CE ESTI/SINTEȚI!

  2. STAS-urile nu erau ale lui Ceausescu. Erau ale unor oameni bine pregatiti profesional si cu grija in sange fata consumatori. Va spune acest lucru o persoana care a lucrat in domeniu si care stie foarte bine cat de drastica era raspunderea pentru respectarea acelor STAS-uri.

  3. Salamurile si preparatele”traditionale” carora li s-au facut reclame uriase in ultimii 25 ani contin maxim 25 % carne in rest fainuri vegetale,soia si multe E-uri si arome impreuna cu coloranti.
    Sunt adevarate otravuri si bine ar fi sa fie oprita asasinarea cetatenilor cu aceste produse false!
    Un cetatean ce are o ferma proprie zece sau douazeci de animale daca ar vrea sa faca preparate cu adevarat traditionale ii este interzis iar ca spatii de desfacere nu exista pentru ca sunt ocupate de mafii ce dau spaga la sefii pietelor,sefii municipalitatilor si politiei .

  4. Bine ar fi să revină standardizarea alimentară, STAS. Am cumpărat produse alimentare și pe vremea aceea și după lovitura de stat din 89.Este incomparabil gustul celor de dinainte față de cel de acum. Unde mai găsești acel parizer cu gust deosebit sau salamul Victoria cu bucăți mari de carne și gustul specific lui s-au mușchiuleț Montana, cârnații de Gostat. Au dispărut toate pentru că se produceau la fel sub un STAS in toată țara. Nu găseai diferențe de gust nici la Satu Mare nici la București. Normal ca nu le comvine standardizarea produselor alimentare pentru ca âi obligă să producă cât mai natural iar ei folosesc toate mizeriile de la animale și păsări scopul lor fiind doar să se imbogateasca. Ne trebuie o autoritate națională care să verifice inopinat produsele alimentare la vânzare și fluxul tehnologic de producere a acestora. Am pierdut 30 de ani din viața noastră consumând și otravindu-ne cu produse alimentare contrafăcute ca să revenim la ce am avut. Stas-ul.

    • Lasa-ma ma si cu idiotii aia sa spun eu ce carnati gretosi si ce salam de mistret mancam? Ti se intorc matele.

  5. Sa speram ca asa va fi. Desi tare mi-e teama ca iar isi baga multinationalele coada si slugile lor tradatoare vor schimba legea, astfel incat normele sa se aplice doar producatorilor romani, asa cum e acum! Si acum exista norme, dar numai producatorii romani sunt obligati sa le respecte!

  6. Cred că ne a rămas doar fainosagul și cancerul care secera tot mai mulți români care consuma otrăvurile scoase la comercializare de acei nemernici care nu au scrupule și se închină la zeul Ban.

  7. Dar ce parere aveti de salamul cris tim cu 97%carne? Fara soia far..fara..fara…etc azi am luat sa vad cum este desi n am mancat mezeluri demult

  8. Deci fiti atenti am luat salam ardelenesc de la magazinul internațional Penis si in el era parizel. Sa moara mata aia mereu cracita care faci tu salam ardelenesc daca salamu ardelenesc e din parizer si nu are strop de grasime!… Nici nu au mostre te fraieresc cocalareste fara nr.

  9. acele STAS-uei erau absolut profesionale si fff corecte ! si la vremea respectiva erau sistrict respectate.

  10. Standardizarea STAS-ul a fost scoasa de guvernarea țărănistă in perioada 1996-2000! Nu a fost nici o conditiei de aderare la UE! Și sub președintilii Constantinescu care a marturisit ca l-au învins securiștii!

  11. IN SFARSIT SÌ-AU DAT SEAMA SÌ CONDUCEREA STATULUI CACSALITATEA ESTE PRINCIPALUL FACTOR AL PROGRESULUI ECONOMIC. IN TOATE DOMENIILE! NU,NUMAI ALIMENTATIE.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger