AcasăNewsSe întoarce politica băsistă. Împrumuturi masive, tăieri și disponibilizări

Se întoarce politica băsistă. Împrumuturi masive, tăieri și disponibilizări

Orban îngroapă țara în datorii după modelul Băsescu

Noul Executiv o ia pe urmele politicii băsiste, îngropând țara în datorii. Proiectul de lege al ministrului de Finanțe anunța, pentru 2020, un împrumut uriaș, de 22, 5 miliarde de euro. Ulterior, dând vina pe tastatură, au redus împrumutul la peste 11 miliarde de euro, și aceasta fiind o sumă colosală, care va băga țara în criză, spun analiștii.

Orban îngroapă țara în datorii după modelul Băsescu

Construcția bugetului pe 2020 pe împrumuturi uriașe, disponibilizările masive din sectorul bugetar și tăierile de drepturi salariale anunțate arată o imagine clară a drumului pe care o ia actualul Guvern, un drum bătătorit deja de tandemul Băsescu-Boc. Analiștii economici și-au exprimat îngrijorarea față de măsurile anunțate de Guvern, avertizând că acestea nu fac decât să bage țara în criză. ”40% din PIB datorie publică este foarte mult, este o creștere mare, totuși, și bruscă, iar asta ar fi trebuit să fie urmată de explicații pentru că bugetul pe care l-au făcut este un buget de contabilitate, adică este o socoteală cu ce intră și ce iese, în așa fel încât să ajungi la 3,6 deficit, cu o creștere de 4%. Nu așa trebuie făcut, pentru că asta înseamnă că merge exact pe urmele pe care a mers și PSD. Bugetul nu este un cont contabil, ci este un instrument de politică economică. Guvernul trebuie să arate ce dorește să facă în economie, mărește taxe, micșorează taxe, stimulează alte sectoare. Deocamdată nu există nicio idee de reformare a economiei și, dacă o ducem așa, mergem cu datoria din rău în mai rău. Datoria nu poate să reducă deficitul, dacă vrea să-l reducă, și nu poate să facă colectare la buget dacă nu are o altă structură economică, ramuri care produc valoare adăugată mai mare. Noi suntem la un nivel de valoare adăugată de natură manufacturieră, noi producem pe schemele, ideile și cercetarea altora. Pe de altă parte avem o incapacitate mare de export, un import imens, avem o balanță comercială deficitară la valori foarte mari, ori asta, dacă continuă așa, în anul 2021, anul 2022, va fi o criză internă evidentă. Așteptam să apară și niște idei în legătură cu orientarea investițiilor, realocarea unor anumite cheltuieli, dar văd că nu se fac decât socoteli aritmetice. Nu înțeleg de ce trebuie să ne împrumutăm atât de mult. De la 45% la 40% în câteva ore e o reducere în care nu am încredere, nu cred că a existat o greșeală de calculator, cred că pur și simplu s-au cam speriat de cifra care a apărut. Cu 40% deja credibilitatea României va scădea și ne vom împrumuta cu dobânzi mai mari. Vă dați seama că 5% ăla pe care l-au redus ei peste noapte cât reprezintă, este o sumă imensă. Deci ne jucăm cu niște cifre foarte mari pentru a realiza ce? Care este obiectivul?”, ne-a declarat prof.dr.Mircea Coșea, fost ministru de stat.

Datoria publică uriașă devalorizează leul

Cu 40% datorie publică trebuie să ne așteptăm la efecte negative pe întreaga economie, pentru că toată această îndatorare va duce la o scumpire a creditului, care se va regăsi în prețuri și în costuri, leul se va devaloriza și vom avea efecte directe asupra populației, atrage atenția prof. dr. Mircea Coșea. ”De ce mărim deficitul când am putea să-l micșorăm printr-o mai bună organizare și promovare a exportului? Toate reducerile pe care le face acum Guvernul sunt niște reduceri care vor eșua. Interzicerea cumulării pensiei cu salariul nu este constituțională și nu vor avea cu aceasta niciun succes. Pe de altă parte, avem nevoie de anumiți pensionari, sunt ramuri în care putem să adăugăm forță de muncă. Au crescut acciza la tutun. Cu asta facem noi România mare? Mă așteptam la niște măsuri mai creative, pentru că, după câte critici a adus domnul Cîțu în ultimii doi ani, mă gândeam că are în sertar un caiet cu idei pe care le bagă acum în buget și avem și noi un buget modern, care să fie pe proiecte, nu pe ordonatori de credite, care să fie multianual, care să aibă o capacitate de stimulare a exporturilor, pentru a scăpa de enorma greutate reprezentată de deficitul balanței comerciale. Asta cu tăiatul de personal bugetar ar trebui clarificată, pentru că fiecare membru al Guvernului aruncă zilnic câte o cifră la disponibilizări care cu are nicio bază reală. Expresia asta cu să se ducă la privat este o joacă, privații nu pot crea peste noapte locuri de muncă pentru oameni care nu au calificarea necesară, scot din ministere funcționari și vor să-i facă mâine strungari sau bucătari? Trebuie mai întâi să faci o rețea de pregătire și reciclare a forței de muncă, altfel ajungi la niște probleme sociale grave. Tăiatul este cea mai simplă metodă, oricine poate să taie”, a mai afirmat prof.dr.Mircea Coșea, fost ministru de stat.

 

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
5.459 afisari

9 COMENTARII

  1. este cel mai bun gubern de pina acum.ce sa facem cu atitia pomanagii la stat.vreti sa i platim pentru ca s psdisti sau ca sa aiba si ei saracii un loc de munca.afara,nu la intins mina.
    foarte bine ca se imprumuta,daca nu se imprumuta tara se inchide.
    iar la falimente,e ridicol ce se intimpla cu un post tv in faliment care apare sub alta numire.sau o firma de incalzire a pomanagiilor bucuresteni care prinesc anual 2000lei pt ca sa si plateasca caldura,in faliment care isi schimba doar imaginea.datoriile radet catre stat,cine le primeste?primaria,plina cu zeci de mii de angajati,de ce nu isi reduce personalul,ca n are bani?cum va rezolva problema apei calde,a incalzirii?stiu,iarna asta o sa fie cald,trecem direct la vara.

    • Eu sunt bucureștean și nu am primit 2000 de lei ca să-mi plătesc căldura.

  2. Pai daca altceva nu stiu sa fac, taie, disponibilixzeaza, inchide se imprumuta. FMI sta ca hiena la portile coloniei. De la ciuma galbena in frunte cu primul galbejit, nu am asteptari, dar cei 233 care au votat cu fundul, ca nu au cap, nu au nici o vina?

  3. Guvern PNL care trebuie sa facă ordine in cheltuielile statului dar noi romanii unde vor sa taie dumnealor!
    Sunt multe știri contradictorii ca s-au împrumutat de la bănci plus ca au plătit un avans pentru rachete de parca aceste rachete near tine de foame!
    Am citit Știrea ca guvernanții actuali de la PNL dintr-o greșeală au redus la jumătate pensiile speciale dar au dublat TOT DINTR-o eroare toate pensiile din sistemul public!

  4. E cu domnu Organ?
    Domnu Organ ati luat biletele la studentii aia puturosi si sa dati tikete de masa la batrani? Ca asi pot vinde chilotii studiosii… sa mearga la pocitania Boc la antold, Da bunicii?
    Mai reparamd domne de marunt sinele ferat romne ca ne deraiaza cu totii!

  5. Uite niste bani de economii. Si mai am solutii sa stiti. Uite poti sa iei bani de la Simfonia Lalelelor… Spre ex.

  6. Păi, PDL/PNL fac împrumuturi, banii fiind furați de ei, așa cum era pe timpul guvernării Boc (Udrea și Cocoș știu despre ce este vorba, chestia cu plasa), datoriile urmând a fi plătite de viitoarea guvernare PSD. Concluzie: rotația la guvernare înseamnă împrumuturi de către unii, următorii urmând a face eforturi pentru a fi plătite.

  7. Nu sunt in stare de nimic, nici handi de Sas, nu face 2 bani, el face tot pentru straini, un vandut altora, nu Romaniei, unul care a invatat pionierii la Sibiu cum sa fie Comunisti buni, da lectii de capitalism, sau de cum se face plastografie, ce vorbesti bai frate capitalistule.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger