AcasăNewsSe întoarce isteria vaccinării HPV a fetițelor de 10 ani

Se întoarce isteria vaccinării HPV a fetițelor de 10 ani

România se află printre primele locuri în Europa la numărul de cancere de col uterin

Președintele de onorare al Societății Române de Epidemiologie, prof.dr.Gheza Molnar, atrage atenția că o nouă campanie de vaccinare împotriva cancerului de col uterin nu ar avea o eficiență mai mare decât în 2008. Din cele 350.000 de doze de vaccin HPV cumpărate atunci au fost utilizate mai puțin de 10%, din cauza reticenței populației.

România se află printre primele locuri în Europa la numărul de cancere de col uterin

Anunțul Ministerului Sănătății de începere a licitației pentru achiziția de vaccinuri HPV a stârnit deja reacții, atât în rândul părinților, cât și în rândul specialiștilor. Prof.dr.Gheza Molnar, fost secretar de stat în Ministerul Sănătății și președinte de onoare al Societății Române de Epidemiologie, ne spune că reticența oamenilor față de acest vaccin este la fel de mare și în prezent. În fapt, prima campanie de imunizare împotriva cancerului de col uterin, care s-a derulat din 2008 și în cadrul căreia ar fi trebuit să fie vaccinate toate fetițele de 10-11 ani din România, s-a dovedit a fi un eșec total. ”Gradul de acoperire, de solicitare și de acceptare este foarte scăzut și acum. În 2008 am cumpărat 350.000 de doze calculând după contingentul de fete, dar au acceptat vaccinarea cam 2% dintre acestea. Din 350.000 de doze, în doi ani de zile am reușit să convingem una dintre firme ca să nu livreze 36.000 de doze, iar restul au fost date în teren și în 2010-2011-2012 s-a extins vaccinarea și la cabinetele de ginecologie pentru persoane adulte care au solicitat. Câte au rămas nu mai știu, că eu am plecat de la minister. Eficiența vaccinării HPV se va cunoaște peste vreo 15 ani-20 de ani, când se fac bilanțurile comparative la vaccinați și nevaccinați. Nu știu ce cantitate de vaccin se va cumpăra acum, asta e treaba ministerului în ce investește, dar după câte am înțeles este vorba despre un contract subsecvențial care înseamnă că se stabilește o canitate minimă de livrare și se aduce în funcție de cerere în următorii doi ani”, ne-a declarat prof.dr.Gheza Molnar.

Marea Britanie își vaccinează și băieții

Experţii Direcţiei britanice pentru sănătate publică au anunţat ieri extinderea programului de vaccinare HPV, care va include şi băieţii, nu doar fetele, aceștia precizând că planul de imunizare va contribui la prevenirea a circa 64.000 de cazuri de cancer de col uterin şi a aproape 50.000 de alte cazuri de cancer până în 2058. Începând de anul acesta, din luna septembrie, băieţii cu vârste de 12 şi 13 ani din Marea Britanie vor putea fi vaccinaţi în cadrul programului guvernamental. ”Băieţii vaccinaţi vor beneficia la rândul lor de protecţie contra cancerului penian şi anal şi de un grad mai scăzut de risc de cancer de cap şi gât”, a declarat Robin Weiss, profesor de oncologie virală la University College London. Potrivit datelor Direcției britanice de sănătate, de la debutul programului de vaccinare anti-HPV pentru fete în Marea Britanie, în 2008, studiile au demonstrat că infecţiile cu unele dintre cele mai importante tulpini de virus au scăzut cu 86% în cazul persoanelor cu vârste cuprinse între 16 şi 21 de ani în Anglia. Totodată, un studiu efectuat în Scoţia a demonstrat că vaccinul a redus cu până la 71% cazurile de pre-cancer de col uterin la femei. Președintele de onoare al Societății Române de Epidemiologie, prof.dr.Gheza Molnar, susține însă că vaccinul HPV nu îi protejează pe băieți de niciun fel de cancer. ”La băieți vaccinul nu apără contra niciunui cancer, este vorba despre papilloma virus cu tot felul de erupții cutanate și papilomatoze genitale”, afirmă prof.dr.Gheza Molnar.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
426 afisari

1 COMENTARIU

  1. Nu ma mai mira ca in Marea Britanie sunt incurajati copiii sa-si aleaga sexul, chiar la varste foarte mici, legea pedepsind parintii care intervin in libertatea de alegere a copilului…uite-asa reusim sa onoram pretentiile Big-Pharma, ca doar nu-si inchipuie cineva ca vaccinurile astea, de nisa, apar asa peste noapte, cu efecte pente 20 de ani, tintite pe bunastarea c etateanului si cresterea mediei de varsta?! Aaaa! Am uitat, n-avem voie sa vorbim negativ despre vaccinuri, noua inchizitie, aia care vorbeste despre corectitudinea politica, ne interzice sa vorbim despre lucrurile care ne dor pe noi, dar le provoaca pierderi lor…Ati observat cum a disparut imperativul – consimtamant informat – din orice oferta de vaccinare, ca de altfel si din politica, referendumul recent fiind inca o dovada?!

    P.S. Nu-l intreaba nimeni pe Srainu-Cercel daca si-a vaccinat fata? Ca era de varsta potrivita la prima aparitie a vaccinului…Nu ca l-ar crede cineva, indiferent ce ar spune…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger