AcasăNewsSe intampla in Romania! O eleva in clasa IV a lasat scoala...

Se intampla in Romania! O eleva in clasa IV a lasat scoala ca sa se marite!

Romania este o tara a contrastelor astfel incat aproape ca nu ne mai uimeste nimic din ceea ce auzim, si totusi unele lucruri nu sunt normale iar altele pur si simplu nu ar trebui sa se intample.

Un astfel de caz care se intampla si de care nu se mai mira nimeni este abandonul scolar inca din clasele primare, din varii motive. Unul dintre cele mai socante este acela al intreruperii studiilor pentru maritis… la o varsta la care nici macar nu au terminat scoala primara.

“Saptamana trecuta, in cadrul programului national «Hai la scoala», o invatatoare de la Valea Manastirii ne-a spus ca o fetita de clasa a IV-a a abandonat scoala pentru ca s-a casatorit. Familia a refuzat sa o mai lase la scoala pentru ca i-ar fura-o familia baiatului cu care a incheiat un fel de contract. Situatiile sunt extrem de dure pentru acesti copii. In afara de casatoria de la varste foarte fragede la fete, alte cauze ale abandonului si absenteismului scolar sunt migratia locala sau in strainatate in care familiile pleaca cu copiii fie pentru a-i pune la munca, fie ca sa cerseasca, munca sezoniera, situatia familiala si, desigur, saracia”, a declarat inspectorul scolar pentru invatamant special si pentru minoritati nationale Gheorghe Nicula.

Rata absenteismului este ingrijoratoare mai ales in cadrul comunitatilor de romi, numai la o singura institutie unde invata copiii acestei etnii s-au inregistrat deja 19 cazuri de abandon, la Scoala Dragoslovele. Un caz si mai grav este acela cand elevii trebuie sa strabata zilnic kilometri intregi pana la scoala pentru ca sunt nevoiti sa mearga dintr-un sat in altul fara nicun mijloc de transport. In astfel de situatii se inregistreaza un numar de absente foarte mare.

author avatar
Alina Costache
372 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger