Secretariatul de Stat pentru Culte a publicat lista celor 1.395 de dosare depuse de parohii pentru obţinerea finanţărilor pentru construcţia de noi biserici, reparaţii şi renovări. Suma totală pusă la dispoziţie de Guvernul României pentru cultele religioase este, pentru acest an, de 145.560.000 lei.
România ortodoxă a construit, după 1989, 3.191 de biserici. La acestea se adaugă alte 1078 de astfel de lăcaşuri de cult, numărul total al bisericilor ajungând la 16.403, ceea ce înseamnă, raportat la numărul populaţiei, o biserică la fiecare 994 de locuitori. Anul acesta, pe suma generoasă de peste 145 milioane de lei, se bat aproape 1.400 de parohii şi culte religioase, care au depus deja dosarele pentru obţinerea finanţării de la stat. Pe lista acestora se află 160 de biserici ortodoxe noi, pentru care parohiile au cerut bani. Pentru obţinerea finanţării, parohiile ortodoxe, dar şi cele ale cultelor religioase recunoscute de lege, trebuie să argumenteze faptul că proiectele sunt de interes public local şi să poată dovedi capacitatea organizatorică şi funcţională prin precizarea proiectelor desfăşurate în anul calendaristic anterior şi gradul de realizare a acestora. Printre proiectele depuse pentru obţinerea finanţării se numără şi lucrări de pictură, construcţie muzee, achiziţii sisteme de sonorizare, construcţii chili, case parohiale şi case monahale. Totodată, parohiile mai cer bani şi pentru construcţia de capele, cumpărarea de mobilier bisericesc, dar şi conservarea şi restaurarea icoanelor şi cărţilor biserceşti.
Febra catedralelor
Construcţia Catedralei Mântuirii Neamului a fost un exemplu de reuşită pe care au început să-l urmeze şi episcopiile din ţară. Astfel, anul acesta, din banii Guvernului se vor finanţa construcţiile pentru alte şase catedrale, din care una în Spania, la Madrid. Solcitările de sume pentru construcţia aşezămintelor sociale, care vor găzdui bătrâni bolnavi care nu mai au niciun fel de sprijin, au fost în jur de 30. La sprijnul financiar guvernamental pentru proiecte de construcţii, achiziţii şi renovări, se adaugă, în acest an, şi suma de 660.840.000 lei, bani care reprezintă contribuţia statului la salarizarea personalului de cult. Salariile de bază ale preoţilor variază între 3.550 lei ş 4.000 de lei. Patriarhul României are o indemnizaţie egală cu cea a preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, iar un arhiepiscop are acelaşi venit cu al unui ministru. Echivalentul salariului unui deputat sau senator îl au episcopii vicari şi episcopii auxiliari.
Fiecare scară de bloc cu biserica ei, slujită de câte 3 pochi. La noi ca la nebuni. La Teologie se primesc candidați fără examen și fără bac. În curând vom avea a doua armată, armata pochilor
Cam putine. La mine in cartier sunt doar 4 biserici dar pentru asta tot se ingramadeste lumea. Cred ca 10 ar fi ideal .Adica undeva 1 la 2000 de oameni.
o biserica lafiecare oras. restul jos
si putorile de popi sa fie trimisi lamunca, e nevoie la autostrazi.
la naiba cu biserica si cu vrajeala vinduta de popi
Faceai cariera in 1917.