AcasăNewsSe ieftinește laptele începând cu 1 mai. Ce prevede acordul dintre retaileri...

Se ieftinește laptele începând cu 1 mai. Ce prevede acordul dintre retaileri şi procesatori

lapteSe ieftinește laptele începând de la 1 mai. Ce prevede acordul dintre retaileri şi procesatori

Laptele se ieftinește cu 20%, începând de la 1 mai. Asta prevede acordul voluntar dintre procesatori și comercianți, prin care, timp de 6 luni, aceștia vor împărți frățește reducerea, dacă prețul de la raft depășește 7 lei pe litru.

Este o măsură mult așteptată de clienți, având în vedere că laptele și produsele lactate s-au scumpit, în ultimul an, cu peste 30 de procente.

Lapte mai ieftin cu 20%

Acordul vine după ce fermierii au ieșit în stradă, la începutul lunii și au vărsat o cisternă cu lapte în semn de protest că nu mai au cui să vândă producția. Prețul redus ar urma să fie menținut timp de 6 luni.

Preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu a precizat, însă, că este posibil să dureze câteva zile până când această măsură se va aplica în toate magazinele, ţinând cont că trebuie renegociate contractele cu fiecare producător şi epuizate stocurile existente

Ionuț Lupu, directorul unei asociații de crescători de vaci, pentru Digi 24: „La nivel național, într-un an, se comercializează aproximativ 1,21 milioane de tone de lapte și produse lactate. Dintre acestea, doar 170.000 de tone, adică 14%, este reprezentat de laptele de consum.

Restul este lapte care merge spre procesare pentru unt, cașcaval, iaurturi și brânzeturi. Din aceste 170.000 de tone, vorbim de +/- 5% din laptele național care va fi impactat de această decizie. O reducere de 20% pentru cel 5% din laptele colectat și comercializat la nivel național conduce la o reducere solicitată fermierilor de peste 25%, în ultimele două săptămâni”.

Fermierii sunt nemulțumiți

„Pierderile înregistrate de fermieri depășesc 200-250 euro pe cap de animal pe lună. În aceste condiții, probabil că va fi mult mai tentant pentru fermierii noștri să vândă cerealele, chiar dacă există această presiune cu piața din Ucraina, decât să mai treacă furaje prin animale pentru a înregistra pierderi ulterioare.

Se pare că toate semnalele noastre nu au avut rezonanță în urechile decidenților, motiv pentru care, în perioada următoare, probabil că vor fi luate decizii foarte clare de mulți dintre fermierii noștri cu privire la abandonul activității” a adăugat Ionuț Lupu.

author avatar
Andreea Vlad
383 afisari

2 COMENTARII

  1. Decît să-i plătească mai bine pe cei cu vacile, cei cu fabricile și cei cu magazinele mai scad din adaosul mare și foarte mare.
    Dar de cei ce au o vacă două, hai pînă la cinci, nimeni nu vorbește. Acestora nu le plătesc nici măcar un leu pe litru.
    De cei cu fermele de vaci mă doate la bască. În cunoștință de cauză sau fără strică rînduielile, adică satul românesc. Din partea mea să închidă toți. Eu îmi cumpăr lapte de cei ce au gospodărie nu fermă.

  2. cateii romani sefi de magazin de la kaufland si restul maresc pretul imediat cum vad ca se vinde ceva sa se puna bine cu stapanii , scarbele dracului !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger