AcasăNewsSe golesc, masiv, pușcăriile

Se golesc, masiv, pușcăriile

Polițistul de penitenciar primește între 600 de lei și 1.000 de lei pe lună pentru plata ratei la bancă

Penitenciarele devin din ce în ce mai aerisite, în ultimii doi ani numărul deținuților scăzând cu 2.000, ne spun reprezentanții sindicatelor din domeniu. Pentru că niciun spațiu de detenție nu corespunde normelor europene, eliberările înainte de termen se fac pe bandă rulantă, astfel că, în curând, s-ar putea ajunge la închiderea unor penitenciare.

Polițistul de penitenciar primește între 600 de lei și 1000 de lei pe lună pentru plata ratei la bancă

Dacă până în 2017 numărul deținuților a crescut constant, în ultimii doi ani pușcăriile au început efectiv să se golească, ne spun sindicaliștii din sistemul penitenciar. ”Numărul deținuților scade de când a intrat în vigoare Legea recursului compensatoriu. Până acum doi ani numărul deținuților nu scădea, din contră, creștea. Acum, că li se scad cele șase zile pe lună din pedeapsă pentru că nu au condiții optime de cazare, a scăzut, dar pe noi nu ne ajută cu nimic, pentru că suntem din ce în ce mai puțini. Cam în toate penitenciarele noi nu respectăm condițiile impuse de Uniunea Europeană. La patru luni executate, apare cu 5 luni executate. Unii au ieșit foarte, foarte repede, după un foarte scurt sejur, dacă au stat trei sau patru ani de zile în spații neconforme. Au fost cazuri când au plecat și cu câte doi-trei ani de zile mai devreme decât ar fi trebuit. Eu zic că nu este bine, atâta timp cât deținutul trebuia să-și execute pedeapsa pentru fapta comisă, de ce să-i dau drumul mai devreme cu un an, doi, trei? Dar nu decid eu, decide politicul”, ne-a declarat Florin Stoica, secretar general al Sindicatului Național al Lucrătorilor din Penitenciare (SNPL).

Un agent la 200 de deținuți

Problema deficitului de personal din penitenciare s-a agravat în ultima vreme, dat fiind pensionarea unui număr important de angajați. ”Lipsa de personal nu a fost rezolvată, pentru că nu am primit bani pentru a da drumul la concursuri și, chiar dacă numărul deținuților a scăzut, activitățile și misiunile nu au scăzut. Cadrele s-au împuținat din ce în ce mai mult, dacă anul trecut eram 13. 500, acum suntem 12.000. Orele suplimentare efectuate sunt foarte multe, iar un agent lucrează pentru două posturi. Avem un singur agent pe o secție de 150-200 de deținuți, asta înseamnă că acel om devine robot, că nu-și execută acele misiuni la timp, pentru că nu se poate împărți în trei-patru locuri, că e singur și este vulnerabil. Deficitul la nivel național este de 8.000 de cadre, deci de peste o treime”, ne-a mai precizat Florin Stoica, secretarul general al SNPL.

Polițist de penitenciar

Începând cu acest an, lucrătorii din penitenciare au devenit, în mod oficial, polițiști de penitenciare, cu un statut propriu, adoptat prin lege. Principalele avantaje obținut prin statut au fost legate de echipamente și de plata ratelor la bancă. ”Chiria va fi transformată în ajutor de achiziție de locuință, astfel că polițiștii din penitenciare vor primi bani doar pentru plata ratelor la casele pe care și le cumpără. Este vorba despre o sumă echivalentă cu 50% din salariul de funcție. La fel este și la Poliție și la Armată. Legislația pentru comisiile de disciplină și de concursuri este prinsă în statut, că până acum era cuprinsă în niște ordine de ministru și Curtea Constituțională a spus că nu este în regulă. Acum avem același statut ca și al polițiștilor, cu normă de hrană, sporuri de periculozitate, echipament. La echipament înainte de lege aveam o valoare foarte mică, acum avem alocată o sumă de 2.600 de lei pe an, aceeași ca și a polițiștilor de la Ordine Publică”, a mai adăugat Florin Stoica.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.660 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger