AcasăNewsSe dă lege. Accesul populației în pădurile țării va fi interzis

Se dă lege. Accesul populației în pădurile țării va fi interzis

Sursa: Wikipedia

Proiectul de lege privind Codul Silvic, elaborat de Ministerul Mediului, aduce reglementări dure atât pentru populație, cât și pentru proprietarii de păduri. În ce privește cetățenii, aceștia vor avea interdicție de a intra în pădurile private, dar și în cele ale statului, actul normativ dând undă verde dreptului de a restricționa accesul. Pe de altă parte, proprietarii de păduri vor fi obligați să plătească pentru servicii de pază, întreținere și regenerare a fondului forestier.

De-a lungul timpului au existat nenumărate plângeri ale românilor față de proprietarii de păduri care au pus bariere la intrare, pe motiv de proprietate privată, generând un adevărat scandal pe această temă. Autoritățile au cerut însă dreptul de acces pentru cetățeni. Acum însă lucrurile se vor schimba radical. Proiectul de lege privind Codul Silvic, elaborat de Ministerul Mediului, va permite tuturor proprietarilor privați, care dețin 51% din suprafața pădurilor țării, dar și statului să impună restricții la accesul în fondul forestier. Astfel, la capitolul accesul în scop recreativ pe terenurile Fondului Forestier Național (FFN), se prevede că acesta este permis doar pedestru și se realizează pe propria răspundere a persoanelor și fără a se produce prejudicii.

La același capitol însă se stipulează că ”proprietarii de păduri private pot restricționa condițiile de acces pedestru prin afișarea acestor restricții la loc vizibil”. Mai mult, structurile de administrare pot restricționa temporar accesul pentru asigurarea condițiilor de siguranță a persoanelor, prin afișarea acestor restricții, iar în pădurile situate în ariile naturale protejate accesul public în pădure poate fi restricționat prin reglementările planurilor de management ale ariilor naturale protejate. ”Accesul public cu bicicleta în pădure este permis pe drumurile forestiere, pe potecile şi pe traseele amenajate, pe propria răspundere şi cu respectarea condiţiilor stabilite de administratorul terenului/proprietar, după caz. În pădurile proprietate privată proprietarul poate restricționa condițiile de acces cu bicicleta prin afișarea acestor restricții la loc vizibil. Accesul public în FFN cu vehicule cu mijloace de autopropulsare sau cu tracțiune animală este interzis”, se arată în proiectul de lege al Ministerului Mediului.

Ai pădure, plătești

Toți proprietarii de păduri vor fi obligați să încheie contracte de pază și servicii silvice minimale, care vor avea ca obiective asigurarea pazei și integrității terenurilor din FFN, efectuarea lucrărilor necesare pentru depistarea, prevenirea și combaterea bolilor și dăunătorilor pădurilor și asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor. Contractul de pază și servicii silvice minimale poate fi încheiat de proprietar, succesorul în drepturi sau oricare dintre coproprietari, chiar și fără acordul celorlalți coproprietari, după efectuarea controlului de fond de către ocolul silvic în prezența titularului contractului.

”Contractul de pază și servicii silvice minimale constituie titlu executoriu și conține clauze referitoare la garanții contractuale în favoarea prestatorului pentru plata remunerației prevăzută în contract. Dacă proprietarul terenurilor din FFN este executat silit, fiind în imposibilitate de plată a contravalorii contractului de pază, ocolul silvic prestator de servicii silvice, după notificarea proprietarului, poate solicita Gărzii Forestiere competente teritorial emiterea actului administrativ de suspendare a serviciului cu specific silvic. Pentru recuperarea sumelor achitate de la bugetul de stat pentru asigurarea pazei fondului forestier şi asigurarea supravegherii stării de sănătate a pădurii, Garda Forestieră competentă teritorial va formula acțiuni civile împotriva proprietarilor, acțiunile civile fiind scutite de taxe judiciare de timbru”, se precizează în proiectul de act normativ.

Pădurile, desființate doar pentru Armată și pentru lucrări de interes public

Reducerea suprafețelor pădurilor va fi interzisă, cu excepția cazurilor în care se realizează lucrări de utilitate publică, lucrări miniere de interes național, Programul naţional de dezvoltare a turismului «Schi în România» și pentru amplasarea capacităților de producție și/sau servicii de apărare de interes strategic pentru securitatea națională, precum și pentru lucrări de investiţii, modernizare şi extindere a obiectivelor cu caracter militar din domeniul apărării naţionale. Totodată, proiectul de lege prevede că nu mai pot fi dezmembrate ori dezlipite sub limita de 0,5 ha, prin acte notariale de dezmembrare, partaj ori pe altă cale a terenurilor din Fondul Forestier Național având categoria de folosință pădure.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
62.024 afisari

70 COMENTARII

  1. Eu as baga cate un urs in fiecare petic de padure din Romania si cum vine o famile de melteni care arunca pampersul la copil si peturile de bere, ursul sa le ia copilul, sa fuga cu el in gura, la fel si pe aia cu atv–uri.

      • Nascutule in ’88, vezi ca „Reacția unui PSD-ist garoian” ca expresie intra sub incidenta C.N.C.D. Sper sa primesti o amenda de sa te usture in kur, ca in bancul ala cu militianul in tramvai. Discriminezi etnii, ia fa un sejur la parnaie, monsherule.

    • Puisor comentator profesionist, nu conteaza ce scrii tu sau altii 1000000.
      Turme de … posteaza crezand in ceva: bani, promisiuni, bla bla.
      Rumancii au fost si sunt mereu in 2 tabere contradictorii-de la meciurile Steaua-Dinamo, de la aia cu FSN si PNT/PNL pana la retarzii de azi „pro” sau „anti” masini electrice.
      Cioc mic, testatorilor ultratestati: W.E.F. e Dumnezeu pe pamant. Atat E.V. cat si A.I. evolueaza independent de aciditatea stupida a replicilor unor dezinformati care formeaza noduri sistematizate de dezinformare conspirationiste.

      • Nu zic, delirul mistic al unora nu e normal, nici neaparat benefic pt ei, dar e treaba lor. Ce zici tu este aparitia unei noi religii, AI si EV. Mai citeste si vezi cat de poluante sunt EV, ce autonomie de kko au si, chiar daca ar avea autonomie mare, cui ii convine sa stea la incarcat cu orele cand benzina bagi in 5 minute? Cat ar dura un drum pana in Grecia pt adeptii deplasarii auto? Esti dus rau trotinetistule!

        • Manifesti erori sistemice nefiind capabil sa intelegi viitorul care o face cu bolta pe drumurile tale in Grecia. Orasele de 15 minute iti spun ceva? Bucura-te de trasina, havioane cat iti mai permiti.
          Trotinetisti sunt membrii familiei tale, eu am alti algoritmi.
          Daca inca dormi, wake up! Asa-ziza si presupusa „gandire” a „ta” e strict inteligenta artificiala primitiva.
          Observ campanie furibunda impotriva E.V. in legatura cu acumulatorii pe Li. Cand ti-ai luat primul telefon mobil erai mandru ca tzaranul? Cand ai avut primul laptop pe LiIon si nu pe NiMh, erai zmeu? Te durea atunci de poluare?
          Revezi Matrix: omul e un virus care se raspandeste, ocupa zone, epuizeaza resursele si apoi se muta in alta zona. A disease, cum zicea Agent Smith.

    • Va certați degeaba. Conform legii 46/2008(codul silvic) :

      rt. 54. – (1) Accesul public în pădure este permis numai în zone amenajate şi pe trasee marcate în acest sens.

      (2) Accesul public în pădure cu autovehicule, motociclete, ATV-uri sau mopede este interzis, cu excepţia activităţilor sportive, de recreere şi turism, care se pot practica numai cu acordul proprietarului sau al administratorului pădurilor proprietate publică a statului.

      În concluzie: era la fel

    • Jigodie ce ești,cum poți să spui asemenea lucruri?!
      Sper ca ursul sa-ti mănânce căpățână aia proasta ca sa te duci dracu’ de pe planeta asta,idiotule!

  2. Si cine dreacu intra in ele doar ungurii si austriecii sa vaneze nestingheriti??? Neam de tradatori acesti politruci care il obliga ei pe Vlad Tepes sa reanvie!!!

  3. Pardon,in vremea lui Ceausescu nu ne-a interzis nimeni sa mergem la padure.Mai mult regimul acela incuraja culesul fructelor de padure ,a ciupercilor si altor produse ale padurii.Acum prostimea trebuie sa stea pe facebook ca sa i se spele creierele oricum sarace.Vanatorii erau strict controlati la arme nu ca acum cand toate lichelele imbuibate ale regimului au arme de foc.Esti un mincinos asta de la 18.17.

    • Cum adică nu era interzis? Așa știi tu? Pădurarii nu acceptau să aduni nici ciuperci sau lemne uscate căzute la pământ, că aveau un regulament, nu că așa vroiau ei. După ‘revoluție’ a făcut fiecare ce a dorit.

  4. Santeti dilii la cap prima a fost vacuța 🐂 de Olguța cu gratarele interzise, iar labagii aia de jandari in loc sa amendeze drogatii de deseara de la Untold decla mafiotu Boc, amendeaza taman cetateanu elector ce face o vanata 🍆 la gratar.
    Pai ma prostavani pulitruci toate drumurile turistice marcate pe munte da prin padure!…
    Astept pe Barbu Gheolbanu sa imi dea un suflu din dos…
    🤗

  5. Ziceti si voi in magara asta in maghiara sa inteleaga si Chereshtoi.:
    NEMTUDOM SE TAIE TOATE

  6. Pt. lesinaturile lihnite filoruse: Padurea este ca un muzeu si daca va prind cu rablele voatre TDI si fum de gratare cu mici, carnati si ceafa de porc, mare SPITZ ce o sa va dau in coaste! Fara mila si fara discriminare! Mergeti pe banda de urgenta a autostradelor si mancati acolo din portbagaj, ceapa cu paine !

    • Ba’ limba-n cur, de când morții tai dai tu directive!?
      Îți putem gura a zmeclau și vorbești de ceapa, bagatea-i curcubeu-n cur.

    • Căcatule,daca te prind iti rup căpățâna
      Alex,vrei sa ne vedem sa te distrug?
      Spune-mi,vrei sa te dau la urs,fmm de căcat!

  7. Pt. lesinaturile lihnite filoruse: Padurea este ca un muzeu si daca va prind cu rablele voatre TDI si fum de gratare cu mici, carnati si ceafa de porc, mare SPITZ ce o sa va dau in coaste! Fara mila si fara discriminare! Mergeti pe banda de urgenta a autostrazilor si mancati acolo din portbagaj, ceapa cu paine!

  8. Trebuia sa se interzica taierea padurilor, nu plimbarile prin padure! Dar ce sa faci? Asa e cand te conduc niste tradatori.

  9. Codul silvic aproape bun, Plimbările în pădure, trebuiau interzise doar HOȚILOR pe care, dacă ii surprinzi în pădure spun că sint la IARBĂ VERDE sau alte minciuni, pe cind ei sint „de șase”, sau alte ilegalități. Pentru unii ca ei nu este normal să limităm accesul în pădure tuturor cetățenilor și altele.

  10. Fiind băiet păduri cutreieram
    Şi mă culcam ades lângă izvor,
    Iar braţul drept sub cap eu mi-l puneam
    S-aud cum apa sună-ncetişor:

    Săracul Eminescu dacă trăia acum ce mai cutreiera el?

  11. Cred si eu ,nu e simplu sa tai padurea de la ras si sa o urci in camioane cap compas Austria.Trebuie sa fii toba de silvicultura.

  12. Ar fi bine si daca ar fi aplicata si pentru cocalarii si fițoasele care arunca gunoaie peste tot in natura.
    Needucatii astia au stricat tot ce e frumos dar nu numai in padurile tarii. La fel in parcuri, rauri si pe plaje.
    Oricum e nevoie de bani la fondul forestier pentru replantare.
    Amenzi mari cat casa.

  13. Când ți-o lăsa mă-ta moștenire vreo pădure, atunci să te duci cu puradeii să vă faceți grătare, distrușilor ….Și du-te la muncă prostovane dacă ai șatra mare , măcar să poți să-i dai la școală că mai mult de un cort și un termos , n-o să poți să le lași. Sărăcia dracului.!!!

      • Și când te-ai trezit era dimineața… Tu ești ăla care și-a revendicat Casa Poporului sau ruda după mamă a lu’ Ștefan cel Mare care și-a revendicat Moldova în justiție . Doar sunt bunuri ale Statului și tu, unul din guguștiucii lui, Nu ?

  14. Bună țară,rea tocmeala!

    În sfârșit exodul pădurilor noastre se va putea desfășura nestingherit sub blânda oblăduirea a legii! Cheresteaua țării va trece nestingherită,șerpuind Munții Carpați,în timp ce noi nu avem voie să pășim pe domeniul forestier!Duru lex sed lex!

  15. Numa cocalari montanologi peste tot, si nu doar romani, vin strainii si distrug tot ca la noi e voie, tara de babuini, degeaba faceti legi daca nu dati si amenzi pe masura,

  16. Codru e frate cu românul….. de 2000 de ani mergem în pădure cînd veneau romanii,huni pe care i-am lăsat fără cap,cal,haine, leșii turcii rușii ungurii tot în pădurii au murit de frumosul peisaj și de secure săgeata a sa nu uit de faimoasa țeapă și în anul 2023 tu spui că nu avem voie sa mergem sau să ne plimbăm prin curtea noastră

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger