AcasăSe cere interzicerea serialului ”Suleyman Magnificul”

Se cere interzicerea serialului ”Suleyman Magnificul”

Serialul „Suleyman Magnificul” a starnit furia premierului turc, care a criticat felul in care este descrisa viata sultanului Suleyman, considerandu-l „contrar istoriei si bunelor moravuri musulmane”.

Viata sultanului Suleyman nu este prezentata pe placul politicienilor

Serialul descrie, fara perdea, domnia unuia dintre cei mai faimosi sultani ai Imperiului Otoman, Suleyman Magnificul (1520-1566), prezentand cuceriri militare, intrigi de palat si rivalitatile din harem.

Premierul turc vrea sa dea o lectie realizatorilor serialului

Milioane de telespectatori urmaresc cu sufletul la gura acest serial in Turcia, in tarile din regiunea Maghreb, dar si in cele din Europa de Est, inclusiv in Romania. Insa cronica romantata si decadenta, care il prezinta pe sultanul Suleyman cu un pahar de alcool in mana sau facand sex cu supusele sale, nu este pe gustul premierului turc, Recep Tayyip Erdoğan, dupa cum a declarat duminica, intr-un discurs.

„El si-a petrecut 30 de ani din viata in saua calului, nu in palate, asa cum ne este aratat la televizor. Ii blestem si ii condamn pe realizatorii acestui serial si pe proprietarii acestui post de televiziune, care se joaca cu valorile poporului. Ei trebuie sa primeasca o lectie”, a spus premierul turc.

Saptamana trecuta, unul dintre vicepremierii guvernului islamo-conservator de la Ankara a starnit rumoare in timpul dezbaterii parlamentare consacrate bugetului audiovizualului din Turcia. „Aceia care vor sa umileasca stramosii si valorile noastre pe ecranele televizoarelor trebuie sa fie pedepsiti intr-un fel sau altul”, a declarat vicepremierul Bülent Arinç. CNA-ul turc a a adresat un avertisment postului Star TV pentru „atingeri aduse vietii private a Sultanului”, pe baza catorva zeci de mii de plangeri primite de la diversi cetateni.

Producatorii serialului s-au aparat declarand ca fictiunea lor descrie „una dintre fatetele personalitatii unui sultan si grandoarea pe care el a intruchipat-o”. Ei au reamintit, totodata, faptul ca pasiunea lui Suleyman pentru vin este un fapt dovedit din punct de vedere istoric.

Directorul Institutului National de Istorie (TTK) a denuntat la randul lui acest serial TV care „il prezinta pe Suleyman ca pe un betiv si ca pe un afemeiat”. Serialul „Suleyman Magnificul” este difuzat in Romania de postul de televiziune Kanal D.

author avatar
Manuela Golea
2.204 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger