AcasăNewsSe amână alegerile din toamnă? 47 de state deja au făcut-o!

Se amână alegerile din toamnă? 47 de state deja au făcut-o!

Multe democrații din întreaga lume se confruntă în această perioadă cu o situație nemaiîntâlnită: cum să organizezi alegeri în plină pandemie de Covid-19 astfel încât să nu răspândești virusul? România este doar unul dintre statele care își cheamă cetățenii la vot în 2020. Sau ar trebui să-i cheme, căci tot sărind dintr-o stare de urgență în alta mă tem și pentru „prezidențalele” următoare! 

La nivel global, sunt deja 47 de țări care au anunțat amânarea alegerile din cauza pandemiei de coronavirus. Printre acestea, inclusiv Marea Britanie și Franța, forțe în NATO și până de curând (vezi Brexitul) stâlpi ai Uniunii Europene. Alți, precum America, încă nu s-au decis dacă vor continua cu planurile deja programate; Donald Trump ezită să o spună fățiș, dar multe voci îi șoșotesc la ureche despre amânarea alegerilor pentru Casa Albă.

Multe dintre aceste state se află în diferite puncte ale epidemiei de Covid-19. Coreea de Sud, de exemplu, a depășit punctul culminant, iar guvernul de la Seul și-a atras câteva procente drept răsplată pentru modul profesionist în care a gestionat pandemia. Alegerile de săptămâna asta vor fi câștigate la pas, cred analiștii.

Pe de altă parte, sunt voci care avertizează că o continuare a planurilor de alegeri prezintă riscuri și nu numai pentru sănătatea publică, ci şi pentru democraţie. „Intuitiv, tindem să credem că amânarea alegerilor pare antidemocratică, dar, de fapt, democrația ar fi subminată prin organizarea unor alegeri în astfel de timpuri”, zice Toby James, profesor de politică publică la East University, Anglia.

Gripa spaniolă din 1918

Există, totuși, un precedent istoric pentru a continua cu alegerile chiar și într-o perioadă de criză. În 1864, America a organizat alegeri prezidențiale deși țara se afla în mijlocul Războiului Civil. Apoi, în timpul epidemiei de gripă spaniolă din 1918, la fel, s-a ieșit vot cu toate că în SUA au murit 675.000 de persoane, iar la nivel global câteva milioane.

România chiar a organizat cel mai important eveniment din istoria ei în acel an – Marea Unire de la Alba Iulia -,  cu toate că și țara noastră a fost grav lovită de gripa spaniolă.

Campania într-o pandemie

Într-o democrație sănătoasă, alegerile sunt prilej de dezbateri și confruntări pe diverse subiecte de interes major. Dar azi, o singură temă domină orice conversație, astfel că întreaga campanie electorală a partidelor va fi axată pe cât de bine răspunde guvernul la pandemia de coronavirus.

O altă problemă o reprezintă dificultatea comunicării cu alegătorii. Dacă țările sunt închise, adunările publice (electorale), campania din ușă în ușă, întâlnirile prin parcuri și/ sau mall-uri devin imposibile. Fără aceste „arme”, partidele politice au șanse minime să își poată transmite mesajul către votanți. Și, atunci, se naște întrebarea: „Cât de legitim poate fi votul unui alegător care nu cunoaște îndeajuns de bine ce are de gând să facă partidul respectiv?”.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
216 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger