AcasăNewsScutul NATO antiracheta a devenit operational

Scutul NATO antiracheta a devenit operational

Rusia a pregatit deja un set de masuri antiscutul NATO

Liderii tarilor membre NATO au declarat, la Chicago, operationala prima faza a instalarii scutului antiracheta destinat protejarii Europei, in ciuda opozitiei Moscovei.

Rusia a pregatit deja un set de masuri antiscutul NATO

Acestia au tinut sa sublinieze ca scutul este destinat protejarii impotriva tirurilor provenind din Orientul Mijociu, Iranul fiind identificat ca pericolul potential, pentru ca dispune deja de rachete balistice cu raza de actiune de 2.000 – 2.500 de kilometri, capabile sa loveasca tinte in sud-estul Europei.

Este vorba despre prima dintre cele patru etape care vor conduce, pana in 2020, la instalarea completa a sistemului de aparare antiracheta, bazat pe o tehnologie americana. Comandat de la baza Ramstein, Germania, scutul va fi compus dintr-un radar ultraputernic instalat in Anatolia, rachete de tip SM-3 instalate la bordul unor fregate de tip Aegis stationate in Mediterana si din interceptori instalati in Romania si Polonia.  Reticent in timpul campaniei electorale, noul presedinte francez, Francois Hollande s-a declarat la Chicago intru totul de acord cu scutul. Se pare ca a primit ceva „comenzi”! „Industriile noastre trebuie sa fie direct interesate de realizarea echipamentelor necesare”, a subliniat Hollande.

author avatar
Adina Mutar
575 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger