AcasăNewsScutul de la Deveselu pune pe jar relatiile SUA-Rusia

Scutul de la Deveselu pune pe jar relatiile SUA-Rusia

Nici Obama, nici Putin nu fac un pas inapoi

Recenta implementare a sistemului american antiracheta in Romania ar putea face si mai dificila orice incercare de a imbunatati relatiile -si asa intr-o stare deplorabila- dintre Washington si Moscova, apreciaza expertii.

Nici Obama, nici Putin nu fac un pas inapoi

Dupa inaugurarea sistemului de la Deveselu, reactia Kremlinului nu s-a lasat asteptata, calificandu-l drept ”amenintare directa” la adresa Rusiei, in ciuda insistentelor SUA cu privire la natura ”defensiva” a scutului antiracheta. O inaugurare care risca sa degradeze si mai mult tensionatele relatii ruso-americane, relatii care s-au deteriorat acut dupa 2014, momentul anexarii Crimeei de catre Rusia. ”O agresiune”, a calificat Washington. ”Dreptul suveran al poporului Crimeei”, a raspuns Moscova. Ulterior, tarile occidentale au urmat SUA, impunand sanctiuni Rusiei dar luand si o serie de masuri destinare sa macine influenta internationala a Rusiei, in special excluderea din G8, a explicat pentru agentia Xinhua William Courtney, fost ambasador al SUA in Kazahstan si Georgia. Daca relatiile ruso-americane se afla la nivelul cel mai scazut dupa Razboiul Rece, intrebarea daca ele se pot ameliora ramane deschisa. Candidatul republican la Casa Alba, Donald Trump, a cerut cu insistenta Statelor Unite sa-si imbunatateasca relatiile cu Rusia. ”Este dificil de prevazut viitorul relatiilor dintre SUA si Rusia, relatii care au fost supuse unor momente tensionate precum anexarea Crimeei, incursiunile rusesti in estul Ucrainei sau presiunile Moscovei exercitate in Turcia, aliat traditional al americanilor”, a explicat Courtney, acum in conducerea RAND Corporation. ”Un nou presedinte si un nou Congres vor fi alesi in noiembrie si asta ar putea juca in favoarea evolutiei relatiilor bilaterale”, a estimat Courtney, adaugand ca orice ameliorare majora a relatiilor cu Washington ar necesita probabil o retragere substantiala a prezentei rusesti din estul Ucrainei.

De la defensiv la ofensiv?

Potrivit lui William Courtney, sistemul de la Deveselu este incapabil sa intercepteze rachete balistice rusesti cu raza mare de actiune, in special cele concepute sa atinga SUA. Kremlin este mai ingrijorat la ideea ca un viitor sistem de aparare ar putea fi mai performant impotriva armelor cu raza mare de actiune, sau ca baza instalata in Romania ar putea gazdui intr-o zi alte tipuri de armament. Reactia Rusiei la scutul din Romania este pentru moment foarte greu de prevazut. Moscova ar putea desfasura noi forte in regiune sau modifica in mod deschis antrenamentul si manevrele trupelor sale de-o maniera care ar ingrijora SUA, conducand la o noua degradare a relatiilor rusesti cu NATO si Statele Unite. Daniel Kochis, cercetator asociat in securitate nationala din cadrul Heritage Foundation, a declarat pentru Xinhua ca indignarea Rusii in legatura cu scutul antiracheta nu este decat o tentativa de a-si arata bicepsii. Pretestele si amenintarile, voalate sau directe emise de Kremlin nu servesc in realitate decat sa-l prezinte in ochii rusilor pe Vladimir Putin ca un lider de otel, determinat sa reziste Occidentului si de a impune ideea ca Rusia este constant si fara motiv amenintata de tarile occidentale. Kochis a subliniat pe de alta parte ca Rusia, la randul ei, a cheltuit miliarde de dolari pentru a-si moderniza propriul arsenal nuclear si este pe cale sa-si dezvolte propriul sistem de aparare contra rachetelor balistice.

author avatar
Tudor Borcea
190 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger