AcasăNewsScumpirile bat la usa: Preturile la carburanti, electricitate si tutun, mai mari...

Scumpirile bat la usa: Preturile la carburanti, electricitate si tutun, mai mari de anul viitor!

Daca va gandeati ca in bugetul familiei cantaresc deja  destul de mult cheltuielile cu energia, carburantii sau tutunul, este momentul sa va pregatiti pentru o noua lovitura a preturilor. Intrucat euro a depasit 4,35 de lei, iar accizele urmeaza sa fie calculate in functie de cursul ce urmeaza sa fie anuntat astazi de Banca Centrala Europeana, este de asteptat o scumpire in lant a serviciilor si alimentelor.

UPDATE 16:00 Banca Centrala Europeana a stabilit un curs de 4,3001 lei pentru un euro. Acesta este cursul pe baza caruia se vor stabili accizele pentru urmatorul an. Cursul este cu 4 bani mai mare decat anul trecut, cand referinta pentru accize a fost de 4,2655 lei pentru un euro.

Accizele pentru acest an au fost stabilite la un curs de 4,26 de lei pentru un euro, un nivel pe care moneda europeana l-a depasit constant in luna septembrie.  Pentru populatie, un curs mare inseamna scumpirea carburantilor, electricitatii, cafelei, tigarilor si a produselor de lux, de la 1 ianuarie.

Potrivit unui calcul facut de reporterii Antenei3, tutunul si cafeaua ar urma sa se scumpeasca cu peste 2 procente. Un pachet de tigari care costa acum 11,5 lei ar putea depasi 12 lei, iar un pachet de cafea de 250 de grame s-ar scumpi cu aproape trei bani. Si carburantii se vor scumpi cu patru bani pe litru, iar factura la curent va creste cu aproape doi lei.

In bugetul statului, recalcularea accizelor in functie de valoarea euro inseamna incasari mai mari cu 2%.  Ceea ce, pentru un euro de 4,35, inseamna 19 miliarde de lei la buget.

201 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger