AcasăNewsScumpire uriașă a apei!

Scumpire uriașă a apei!

Majorarea tarifelor îi va lovi și pe producătorii de energie electrică din hidrocentrale

Administrația Națională ”Apele Române” a anunțat o creștere imensă a tarifului apei, motivul principal fiind incapacitatea financiară de a menține siguranța barajelor, precum și infrastructura lucrărilor de apărare împotriva inundațiilor. Scumpirea apei va provoca și o scumpire a energiei electrice, având în vedere că măsura va afecta și hidrocentralele.

Majorarea tarifelor îi va lovi și pe producătorii de energie electrică din hidrocentrale

Prețul apei va crește cu 23%, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern inițiat de Ministerul Apelor și Pădurilor. Ultima ajustare a contribuțiilor specifice de gospodărire a apelor a fost realizată în anul 2010, baza de calcul realizandu-se la nivelul prețurilor din anul 2008. Totodată, în 2010 nu au fost actualizate contribuțiile și penalitățile corespunzătoare managementului calitativ al resurselor de apă și nici tarifele aferente actelor de reglementare, se arată în motivarea proiectului de act normativ. Majorarea prețurilor a mai fost justificată de preluarea a peste 2.000 km de diguri de apărare și a 80 de baraje, de creșterea prețurilor la materiale și combustibil comparativ cu anul 2010, de 16,51%, precum și de creșterea costurilor cu implementarea prevederilor directivelor europene în scopul îndeplinirii angajamentelor și obligațiilor luate de statul român prin acordurile şi convenţiile internaţionale, respectiv costuri de monitorizare a resurselor de apă. Fără o creștere a prețurilor, susțin inițiatorii proiectului, nu va fi posibilă menținerea în stare de siguranță a Sistemului Național de Gospodărire a Apelor. ”Cota alocată în bugetul Administrației Naționale Apele Române aferent anului 2019, pentru finanțarea lucrărilor de mentenanță în scopul menținerii funcționalității și siguranței în exploatare la nivelul proiectat al infrastructurii sistemului de gospodărire a apelor este inferioară unui minim necesar”, susțin reprezentanții Ministerului Apelor și Pădurilor.

Banca Mondială: Pregătiți-vă pentru secetă”

Raportul de Diagnostic Apă România – Tranziția la respectarea, incluziunea și securitatea apelor în UE, elaborat de Banca Mondială, atrage atenția asupra faptului că schimbările climatice vor pune mai multă presiune asupra gestionării permanente a resurselor de apă subfinanțate, solicitând, printre altele, investiții majore în lucrările privind capacitatea barajelor și protecția împotriva inundațiilor, pentru a crește capacitatea de stocare pentru secete și îmbunătățirea protecției împotriva inundațiilor în aval. România este una dintre țările europene cele mai expuse riscului la inundații, costurile acestora fiind de 140 de milioane de euro pe an. În șapte din județe românești media pierderilor economice anuale datorate inundațiilor depășește 4% din Produsul Intern Brut local, infrastructura actuală de protecție împotriva inundațiilor din România suferind mari întârzieri de întreținere.

 

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.246 afisari

2 COMENTARII

  1. Creste tariful apei? Si a schimbat formula chimica? E imbunatatita cu aur ?
    Romania are o mare retea hidrografica.cei care o administreaza prost artrebui sa plateasca.Mai avem sa platim oxigenul pe care il respiram pt.ca marile industrii…polueaza!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger