AcasăNewsSCRUMUL Catedralei Notre-Dame NU îi contaminează cu plumb pe PARIZIENI. Mai multe...

SCRUMUL Catedralei Notre-Dame NU îi contaminează cu plumb pe PARIZIENI. Mai multe școli au fost ÎNCHISE

Adjunctul primăriei Parisului a asigurat că „toate testele derulate de autorităţi, pe o rază de 500 de metri în jurul catedralei sunt negative, aşadar nu există niciun pericol”. Reparațiile la ruina Catedralei Notre-Dame din Paris trebuie suspendate din cauza riscului de contaminare cu plumb pentru muncitori, avertizau autoritățile franceze locale la sfârșitul lui iulie.

În schimb, trei şcoli situate în afara acestui perimetru sunt afectate, întrucât în curţile lor au fost constatate niveluri superioare de plumb. La trei luni şi jumătate de incendiul de la Notre Dame,  175 de copii au fost testaţi pentru a fi observat nivelul de plumb din sângele lor, anunţă marţi seară Agenţia regională de sănătate. Doi copii au fost depistaţi cu un nivel superior pragului de 50 de micrograme de plumb pe litru de sânge, 16 copii se situează într-un prag de atenţie iar la restul nu se înregistrează nicio problemă.

„Autorităţile nu mai pot susţine, cu certidudine, că există o legătură între poluarea cauzată de incendiul de la Notre Dame şi aceste rezultate. Copiii vor fi supravegheaţi în continuare de medici. Unul dintre copii a fost depistat cu un nivel superior de plumb în sânge încă din iunie. Celălalt, este şcolarizat într-un grup şcolar parizian, închis la finele lui iulie din cauza concentraţiei ridicate cu plumb înregistrate în curtea exterioară. Sora acestuia din urmă este şi ea şcolarizată la grădiniţa aceleaşi unităţi dar la ea un a fost sesizată nicio problemă, au explicat autorităţile sanitare. Particule de plumb au fost aruncate în aer în timpul incendiului de la catedrala Notre Dame, în luna aprilie. Atunci, flăcările au topit peste 400 de tone de plumb aflat în şarpanta şi în turla catedralei”.

Cele trei școli vor fi spălate în profunzime până la finele acestei luni, înainte să fie reluate cursurile, promite responsabilul adăugând că ele sunt închise în acest moment şi vor rămâne astfel până când situaţia va permite deschiderea lor.

Acoperişul şi fleşa catedralei Notre-Dame distruse în vâlvătăile incendiului din 15 aprilie, conţineau cantităţi importante de plumb. Un raport emis pe 27 iulie de Inspecţia Muncii din Franța a afirmat că măsurile de decontaminare pentru muncitorii de pe şantier nu sunt adecvate şi nu au fost urmate în mod corespunzător, scrie un comunicat al prefecturii Parisului.

Michel Cadot, prefectul, a solicitat Direcţiei regionale pentru afaceri culturale să suspende lucrările pe şantier până la implementarea unor măsuri de protecţie adecvate şi instruirea corespunzătoare a personalului. Cadot a declarat că suspendarea va dura „mai multe zile”.

Autoritățile au luat decizia de a închide două școli aflate în același cartier cu Notre-Dame din cauza concentrațiilor de plumb, după ce Agenția regională de sănătate a solicitat instituirea unor noi măsuri după ce au fost identificate niveluri semnificativ mai mari față de limita impusă, de 5 000 de micrograme de plumb pe metru pătrat, mai scrie AFP.

Mediapart, platforma franceză de investigații, a dezvăluit la începutul lunii că, după incendiu, în solul din preajma catedralei au fost identificate niveluri de plumb de 400 până la 700 de ori mai mari în comparaţie cu limita legală. Mediapart a lansat acuzaţii la adresa autorităţilor franceze, susţinând că acestea țin problema ascunsă în dauna cetățenilor și a turiștilor. Autorităţile sanitare au reacţionat, însă, precizând că a existat o transparenţă în comunicare.

Preşedintele Emmanuel Macron a declarat că doreşte ca lucrările la catedrala din secolul al XII-lea să fie încheiate într-un termen ambiţios de cinci ani şi a înaintat propunerea controversată ca fleşa din secolul al XIX-lea, mistuită de flăcări, să fie înlocuită cu o operă de arhitectură modernă. Cercetările continuă pentru stabilirea cauzei incendiului care a izbucnit în timpul unor lucrări la acoperişul catedralei. Anchetatorii au exclus varianta ca incendiul să fi fost declanşat în mod intenţionat.

author avatar
Filip-Mihael Bodoc
151 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger