AcasăNewsScrisorile secrete de dragoste ale Papei Ioan Paul al II-lea

Scrisorile secrete de dragoste ale Papei Ioan Paul al II-lea

Jurnalistul BBC Edward Stourton si echipa sa au gasit la Biblioteca Nationala a Poloniei sute de scrisori care evoca o relatie stransa a celui ce a devenit Papa Ioan Paul al II-lea cu o femeie maritata, filosoful american Anna-Teresa Tymieniecka, nascuta in Polonia. Acest schimb epistolar nu dovedeste insa ca fostul cardinal Karol Wojtyla a incalcat juramantul celibatului.

Prima din cele 350 de scrisori dateaza din 1973, anul in care Anna-Teresa si Karol Wojtyla, viitorul Papa Ioan Paul al II-lea, s-au cunoscut, iar ultima dateaza cu cateva luni inainte de moartea sa, in 2005, informeaza 20 Minutes. Toate manuscrisele indica in mod clar ca cel care urma sa devina seful Bisericii Catolice a intretinut, timp de peste trei decenii, o prietenie ”intensa” cu Anna-Teresa, o americanca de origine poloneza, maritata. Prietenia dintre cei doi a inceput in 1973, dupa ce Tymieniecka l-a contactat pe Wojtyla, atunci arhiepiscop al Cracoviei, cu privire la o carte de filosofie scrisa de acesta. Apoi, Anna-Teresa a calatorit din SUA in Polonia pentru a discuta despre aceasta carte. Ulterior, corespondenta dintre cei doi a devenit din ce in ce mai intima, scrie BBC.

”Scrii ca ai sufletul sfasiat, dar nu am putut gasi niciun raspuns”

Cardinalul si Tymieniecka , intr-o excursie, in 1978

Scrisorile au fost gasite de echipa BBC la Biblioteca Nationala a Poloniei, care le-a primit de la Anna-Maria Tymieniecka in 2008. ”Draga mea Teresa, am primit toate cele trei scrisori. Scrii ca ai sufletul sfasiat, dar nu am putut gasi raspuns la aceste cuvinte”, a raspuns Wojtyla intr-o scrisoare ce dateaza din 1976. O scrisoare in care fostul cardinal descrie aceste sentimente ca ”un dar al lui Dumnezeu”. BBC prezinta fotografii pana acum de nimeni vazute in care cei doi apar relaxati la un camping, de sarbatori la schi sau la Vatican. Documentele au deschis ”cea mai spectaculoasa fereastra spre viata privata a unuia din cele mai celebre personaje ale istoriei”, estimeaza Edward Stourton. ”Erau mai mult decat prieteni, dar mai putin decat amanti”, a spus jurnalistul BBC. El a indicat ca nu exista nicio dovada ca Ioan Paul al II-lea si-a incalcat juramantul de castitate insa corespondenta arata ”o lupta pentru a stapani ceea ce ar fi fost cu siguranta o relatie foarte intensa”. Biblioteca Nationala a Poloniei nu a confirmat insa  ca are scrisori ale Teresei  Tymieniecka.

author avatar
Tudor Borcea
776 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger