AcasăNewsScrisoarea unei supravietuitoare: Capitanul Titanicului bause inainte ca vasul sa se loveasca...

Scrisoarea unei supravietuitoare: Capitanul Titanicului bause inainte ca vasul sa se loveasca de iceberg

(foto: emaramures.ro)

Intr-o scrisoare datata la doar doua zile dupa ce vaporul s-a scufundat, o femeie care a supravietuit tragediei Titanicului il acuza pe capitanul Edward Smith ca ar fi baut inainte ca vasul sa loveasca un iceberg. Documentul a fost facut public la o suta de ani de la catastrofa.

(foto: emaramures.ro)

Emily Richards a calatorit la clasa a doua pe celebrul vas Titanic. A reusit sa se salveze, impreuna cu cei doi copii ai ei, si sa ajunga cu bine pe vaporul Carpathia, care a recuperat supravietuitorii de pe vaporul ajuns in adancuri, dupa ce s-a lovit de un bloc de gheata. La doua zile de la tragedie, femeia in varsta de 24 de ani i-a scris soacrei sale.

Din textul scrisorii, reiese cat se poate de clar ca Emily Richards il considera vinovat de dezastrul in urma caruia au murit peste 1.500 de oameni, printre care si fratele ei, George, pe capitanul Titanicului. Femeia da de inteles ca Edward Smith ar fi fost baut in momentul in care Titanicul a lovit iceberg-ul, fiind vazut la barul de pe vas cu doar cateva ore inainte de tragedie. „Vaporul a lovit un iceberg la ora 11 duminica noapte. Capitanul era jos la bar, unde a baut, lasand comanda vasului altcuiva. A fost vina capitanului. Bietul meu frate George, s-a inecat din cate stim”, a scris Richards, potrivit daily Mail.

Ipoteza este vazuta de unii ca o reactie a unei persoane puternic afectata de faptul ca si-a pierdut o ruda in tragedie. “Se poate sa-l fi vazut pe capitan la bar, dar ce a baut nu poate fi certificat. Nimeni nu poate contesta spusele ei, pentru ca a fost acolo, dar ma mir ca nu a repetat aceste acuzatii in perioada urmatoare, in timpul anchetei sau in interviuri”, e de parere Una Reilly, fondatoare a Belfast Titanic Society.

Istoria consemneaza faptul ca, aflat in cabina sa in momentul in care nava a lovit blocul de gheata, capitanul Smith a fost trezit de subalterni, dupa ce vaporul s-a lovit de iceberg. Acesta a ales sa moara la bordul vasului ajuns in strafundurile Atlanticului. Investigatiile facute de autoritatile britanice l-au exonerat pe capitanul Smith de orice vina pentru tragedia produsa in 1912.

Respectiva scrisoare semnata de Emily Richard a fost facuta publica la 100 de ani de la naufragiul Titanicului. Misiva, impreuna cu o alta, scrisa cand femeia a ajuns la New York, au ramas in familie vreme de 75 de ani, pana cand au fost cumparate de un colectionar. Pana recent, acestea nu au fost facute niciodata publice.

1.623 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger