AcasăNewsScriitorii britanici, turneu anti-Brexit

Scriitorii britanici, turneu anti-Brexit

„The Friendship Tour”: patru autori care şi-au vândut romanele în milioane de exemplare în întreaga lume – Ken Follett, Jojo Moyes, Kate Mosse şi Lee Child – au  început un turneu pentru a convinge mai multe ţări să protesteze faţă de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Prima etapă  a avut loc la festivalul Bookcity din Milano, urmează Madrid, apoi la Berlin, sâmbătă, şi la Paris, săptămâna viitoare. Proiectul îi aparţine lui Ken Follett, autorul seriei „Stâlpii Pământului”, vândută în peste 160 de milioane de exemplare. Cu câteva săptămâni înainte de noua dată-limită pentru Brexit, 31 ianuarie 2020, scriitorii au amintit că cel puţin 48% dintre conaţionalii lor se opun acestui scenariu. “Suntem jenaţi şi supăraţi de cele întâmplate în ţara noastră în ultimii trei ani. Avem milioane de cititori în ţările europene şi vrem să le spunem că orice ar spune politicienii noştri, noi continuăm să ne simţim europeni”, a spus Follett pe scena Teatrului Carcano, în faţa a 1500 de spectator. “Ne-am considerat întotdeauna europeni, dar acum ne uităm cu groază la manevrele politice care încearcă să ne despartă. Nu ştiu dacă le putem schimba, dar îmi voi susţine angajamentul faţă de cititorii europeni şi dorinţa mea de a păstra această legătură de prietenie, a adăugat Moyes, celebră pentru romanele din seria „Înainte să te cunosc”.

Lee Child, stabilit la New York, a spus că Turul Prieteniei va fi o oportunitate extraordinară de a genera conștientizare, de a face schimburi și de a crea un sistem. “Când m-am născut, prim-ministrul se numea Churchill, un bărbat care şi-a petrecut mare parte din viaţă apărând supremaţia britanică. Dar şi el credea că avem nevoie de state unite ale Europei. Acum, acest proiect a deraiat şi nici Jack Reacher nu este suficient de puternic pentru a rezolva situaţia”. Aluzie la cărţile din seria „Jack Reacher” a lui Child, vândute în peste 100 de milioane de exemplare. Brexitul a fost abordat de Kate Mosse în perspectivă istorică, autoarea romanului „Labirintul”, tradus în 38 de limbi, susţine  că „în toate locurile şi momentele istorice, când situaţia politică se complică, liderii au căutat mereu duşmani din afară”. Cei patru scriitori au criticat liderii politici de azi pentru că „se mândresc că nu citesc” – “Nu sunt sigură că Trump şi-a citit propriile cărţi”, a declarat Jojo Moyes. Ken Follett a avertizat că Brexitul va duce la destrămarea Europei pentru că „Scoţia şi Irlanda vor să iasă”, dând exemplu şi tendinţele de separare ale Cataloniei şi „divizarea” între nordul şi sudul Italiei.

Radu Jacotă

 

author avatar
National
224 afisari

2 COMENTARII

  1. Pai statele unite ale uie au aparut ca sa nu ne mai dam in cap.Cat despre faptul ca GB e europeana fara tagada ca iesirea e doar formala din Uie si nu iesi geografic din Europa. Deci GB o sa rămână europeana ca nu au cum.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger