AcasăNewsȘcolile, următoarea țintă a hackerilor

Școlile, următoarea țintă a hackerilor

Educația a mers online – mai eficient sau nu – dar sistemele de securitate nu au ținut pasul. Bandele de hackeri vor profita de redeschiderea școlilor și vor lansa atacuri ransomware.

După spitale, firme energetice și producători de alimente, școlile vor deveni următoarea țintă pricipală pentru acești atacatori.

“Școlile, fie că sunt instituții private sau guvernamentale, se vor regăsi adesea în vizorul hackerilor, pur și simplu pentru că s-au dovedit a fi ținte ușoare în trecutul „, a declarat pentru Politico Rob Krug, expert IT la compania cehă de securitate cibernetică Avast.

Chiar în această lună, grupul olandez ROC Mondriaan, care conduce 26 de licee în Haga și în orașele din apropiere pentru mai mult de 25.000 de elevi, a  anunțat o piraterie a sistemelor sale cu doar câteva zile înainte de redeschidere.

44% din aproape 500 de organizații de educație chestionate din întreaga lume au fost lovite de un atac ransomware anul trecut, potrivit firmei britanice de security software Sophos.

Un raport realizat în iulie de o altă firmă de securitate cibernetică, Proofpoint,  a arătat că 70% dintre oficialii sectorulului educațional european se simt expuși riscului de a suferi un „atac cibernetic material” în următoarele 12 luni, cu ransomware-ul printre amenințările așteptate.

Infractorii cibernetici au folosit ransomware-ul pentru a efectua atacuri îndrăznețe asupra infrastructurii critice și a sistemelor guvernamentale.

Anul acesta, operatorul SUA de conducte de gaz Colonial și serviciul național de îngrijire a sănătății din Irlanda au fost lovite, întrerupând rezervele de combustibil și programările de vaccinare.

Sistemul educational, cel mai vulnerabil

Cu multe școli care se concentrează pe atenuarea pandemiei coronavirusului și pe readucerea în siguranță a școlilor, compania slovacă de securitate cibernetică ESET, a avertizat că “sistemul educational este cel mai vulnerabil”.

Hackerii pariază adesea pe lovirea școlilor în perioadele aglomerate, blochează sistemul informatic și așteaptă răscumpărări.

Școlile gestionează, de asemenea, date sensibile, cum ar fi evaluările elevilor și informații personale – adrese, numere de telefon, condiții de sănătate și detalii despre familie.

Acest lucru mărește presiunea asupra administratorilor școlii pentru a plăti răscumpărarea sau pentru a vedea cum datele dispar – sau mai rău, sunt scurse online.

Costul restaurării sistemelor IT în sectorul educațional este mai mare decât în ​​alte sectoare, cum ar fi bancar și tehnologie, potrivit raportului Sophos, estimând factura medie de rectificare a unui atac de ransomware la 2,7 milioane de dolari.

Impactul pandemiei

Experții Avast subliniază că sistemele școlare sunt, în general, mult mai puțin echipate pentru a preveni aceste atacuri. Situația a fost complicată și mai mult de ultimele 18 luni ale pandemiei globale care i-a obligat pe administratorii școlilor să facă rețelele chiar mai accesibile pentru învățarea la distanță.

author avatar
Radu Jacotă
126 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger