Învățământul profesional și cel profesional dual riscă să dispară. Noul ministru al educației a decis că toții copiii trebuie să meargă la liceu, indiferent că au participat sau nu la evaluarea națională sau dacă au luat medii sub 5.

Speranța pregătirii de forță de muncă calificată a fost spulberată de pixul noului ministru al Educației, Monica Anisie. Aceasta a publicat deja un proiect de ordin care anulează toate măsurile ce urmăreau creșterea calității actului educațional, dar și pregătirea elevilor pentru piața muncii, prin absolvirea școlilor profesionale de meserii. Astfel, media 5 nu mai este obligatorie pentru intrarea la liceu și nici participarea la Evaluarea națională, noua conducere a Ministerului Educației mergând pe sintagma ”liceul pentru toți”. Astfel, potrivit proiectului de ordin al ministrului Educației, la repartizarea computerizată din prima etapă de admitere vor participa numai elevii care au susţinut evaluarea naţională, indiferent de media obținută. După repartizarea acestora, se vor repartiza absolvenții clasei a VIII-a care nu au susținut evaluarea națională și cărora nu li se poate calcula media de admitere. Repartizarea absolvenților clasei a VIII-a care nu au susținut Evaluarea națională se va realiza de către comisia judeţeană de admitere/a municipiului Bucureşti, în şedinţă publică, după repartizarea candidaţilor care au susținut evaluarea națională, în ordinea descrescătoare a mediilor de absolvire a claselor V-VIII. ”Dacă după derularea celor două etape de admitere prevăzute în calendar se mai înregistrează solicitări ale candidaţilor din seria curentă, precum şi ale candidaţilor din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2020 -2021 de înscriere în clasa a IX-a din învăţământul liceal de stat, inspectoratul şcolar, prin comisia judeţeană de admitere/a municipiului Bucureşti, repartizează aceşti candidaţi, în intervalul 24 august 2020 -până la data începerii cursurilor anului şcolar 2020 -2021, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, iar pentru absolvenții clasei a VIII-a care nu au susținutevaluarea națională, în ordinea descrescătoare a mediilor de absolvire a claselor V-VIII”, se arată în proiectul de ordin de ministru.
Profesorii trebuie să facă minuni
Reprezentanții sindicatelor din învățâmânt și-au manifestat scepticismul față de o asemenea măsură, susținând că profesorii ar trebui să facă minuni pentru ca cei cu medii sub 5 să promoveze examenul de Bacalaureat. ”Dacă asta a fost solicitarea Consiliului Național al Elevilor noi nu mai avem ce să comenta. Noi, cadrele didactice, o să încercăm să facem minuni, adică dintr-un copil care nu a reușit să ia 5 la admitere sau care nici nu s-a prezentat la acel examen să scoatem un viitor student. Ne plângem că nu avem meseriași, directorii de licee au susținut să nu se mai intre la liceu cu medii sub 5 și elevii să fie îndreptați către învățământul profesional, dar se pare că nu asta contează. Toată lumea vrea la liceu. Degeaba vorbim despre profesională, că nimeni nu își dorește să meargă acolo. Vor veni muncitori din afară, asta rămâne singura soluție. Părerea profesorilor nu contează, că noi suntem prea puțini în comparație cu elevii, iar învățământul este centrat pe elevi”, ne-a declarat Marius Ovidiu Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educației ”Spiru Haret”.
Ha…ha…ia faceti o ancheta jurnalistica sa vedeti cati copii sub 5 si un pic peste 5 au ajuns „prin transfer” de la licee slabe la licee bune…stie dna ministru care sunt afacerile….nici nu trebuie sa inveti ca alti elevi…vine tata si…gata !
Ce porcărie! Aceasta dna a lucrat în preuniversitar? I-ar trebui niște clase cu elevi fără examen de evaluare națională, care nu știu tabla înmulțirii sau nu știu sa citească. Dansa probabil nu a întâlnit astfel de elevi la școlile unde a predat. Bacalaureatul nu trebuie sa fie un scop în sine, ci o ușă de acces spre universitate. Și da, avem nevoie de muncitori. De unde ii vom lua? Sa aruncam bani pe cei care nu vor sau nu pot sa învețe?