AcasăNewsȘcoala Gimnazială „Herăstrău”, 135 de ani de excelență în educație

Școala Gimnazială „Herăstrău”, 135 de ani de excelență în educație

Școala Gimnazială „Herăstrău”, una dintre cele mai vechi instituții de învățământ din Capitală, a sărbătorit zilele trecute 135 de ani de activitate. Excelență în educație, talent și dăruire.

Pe 6 decembrie, profesorii și elevii Școlii Gimnaziale „Herăstrău” au apărut pe scena Palatului Național al Copiilor pentru a marca, într-un spectacol excepțional, cei 135 de ani de la înființarea instituției de învățământ. Un spectacol în care profesorii și elevii au arătat că educația se face cu inima, numeroasele momente artistice pregătite de copii sub îndrumarea dascălilor fiind extrem de emoționante.

Înființată în 1888, în urma deciziei lui Titu Maiorescu, ministrul Cultelor şi Instrucţiunii Publice la acea vreme, Școala „Herăstrău” a fost prima şcoala primară rurală din cătunul Herăstrău, comuna Băneasa, plasa Dâmboviţa, judeţul Ilfov. Avea doar o sală de clasă, o cancelarie şi o cameră de locuit pentru învăţătoarea Zoe Eliad. În primul an de activitate au fost înscriși 36 de elevi, printre materiile studiate numărându-se scrierea, lectura, numărarea, religia, caligrafia, gramatica, istoria patriei, geografia, desenul, ştiinţele naturale şi lucrul manual.

În prezent, la Școala Gimnazială „Herăstrău” învață 1600 de elevi, în 62 de clase moderne. Elevi mulți și foarte talentați, dovadă fiind recunoașterea internațională de care au parte aceștia. Amintim aici ansamblul de dans al școlii „Roata Soarelui”, care de 15 ani încântă prin talent și dedicare scenele internaționale. Sub coordonarea Adrianei Nicolae, director adjunct al școlii, elevii din cadrul ansamblului „Roata Soarelui” se bucură de un palmares internațional de invidiat.

„135 de ani de activitate. Ce vârstă înaintată! Cu toții știm, însă, că școala noastră este tot mai tânără. Întinerește prin generațiile de elevi, tot mai mulți la clasele pregătitoare. Școala noastră întinerește prin media de vârstă a corpului profesoral, vin cadre didactice tinere pentru a ocupa posturile vacante create prin creșterea populației școlare. Școala noastră întinerește prin modernizarea infrastructurii acesteia, dotări moderne, un corp nou de clădire pentru micuții de la clasele pregătitoare. Anul acesta vom da în folosință și  noul teren de sport. Suntem aici astăzi pentru a ne exprima bucuria, entuziasmul și respectul pentru Școala Gimnazială Herăstrău”, a declarat în deschiderea evenimentului directorul școlii, Mariana Sideriaș.

Modernizarea Școlii „Herăstrău” este un proces continuu și nu este legat doar de infrastructură. Se acordă o mare atenție și actualizării actului educațional, adică adaptare la cerințele prezentului. De  pildă, Școala Gimnazială „Herăstrău” colaborează îndeaproape cu Junior Achievement  (JA Romania), cea mai mare organizaţie internaţională de educaţie economică şi antreprenorială, programele sale fiind urmate în 40 de țări din Europa și peste 100 din lume. În cadrul proiectului „Școala din viitor”, cadrele didactice au posibilitatea de a-și dezvolta abilitățile digitale pentru ca mai apoi să le implementeze la clasă. De asemenea, la Școala Gimnazială „Herăstrău” elevii sunt încurajați să-și descopere și să-și dezvolte pasiunile, aici putem aminti opționalul de arhitectură susținut de arhitecți voluntari.
Mai mult, se pune accent pe o educație centrată pe formarea pentru viață, orientare vocațională și profesională timpurie, de aceea  parteneriatul încheiat între Școala „Herăstrău” și Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir este mai mult decât binevenit, elevii având, astfel, acces la laboratoarele ultra-moderne ale universității.

Aniversarea celor 135 de ani de activitate a Școlii Gimnaziale „Herăstrău” a fost marcată și prin apariția a două volume, sub coordonarea prof. univ. dr. Mădălina Tomescu, prof. Mariana Sideriaș și prof. Adriana Nicolae. Primul volum, „Povești… cu tâlc și gânduri din școala noastră” reprezintă munca elevilor. Cel de-al doilea volum, intitulat „Stimularea competitivității, a participării și a talentului în Anul European al Competențelor” cuprinde lucrările cadrelor didactice – idei și soluții pentru o adaptare mai ușoară la cerințele viitorului tot mai tehnologizat.

author avatar
Andrei Coman
675 afisari

Nu rata să citești

Ultimele știri